Terje Nyberget (H) om nyskolen på Setermoen:

PRESISERER: Selv om det ikke er feil å si at nyskolen har økt i både areal og pris, mener prosjektleder i styringsgruppa, Terje Nyberget, det er viktig å presisere at det opprinnelige kostnadsoverslaget var gjort uten kalkyler og skolens uteområde. Foto: Malin Cerense Straumsnes
PRESISERER: Selv om det ikke er feil å si at nyskolen har økt i både areal og pris, mener prosjektleder i styringsgruppa, Terje Nyberget, det er viktig å presisere at det opprinnelige kostnadsoverslaget var gjort uten kalkyler og skolens uteområde. Foto: Malin Cerense Straumsnes

– Vi skal holde oss langt under smertegrensa

BARDU: Nyskolen og dens opsjoner nærmer seg Bardu kommunes smertegrense på 400 millioner kroner. Terje Nyberget (H) understreker at selve skolebygget vil havne langt under dette.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere denne uka ble det skrevet om den nye skolen på Setermoen som øker i både pris og areal. I utgangspunktet var ønsket å bygge en skole på under 8000 kvadratmeter, og det ble anslått at et slikt bygg ville koste drøye 265 millioner kroner. I onsdagens kommunestyre kunne prosjektleder Tore Lorentzen presentere skolen i 3D-format, samtidig som han fortalte at den er beregna å koste 350 millioner kroner. Torsdag ble varaordfører og prosjektleder i styringsgruppa, Terje Nyberget (H), stoppa av flere innbyggere som påpekte at skolen bare blir dyrere. Han ønsker derfor å presisere at byggekostnadene for selve skolen fortsatt ligger på 265 millioner kroner. Da de først presenterte bygging av ny skole på Setermoen, hadde de ikke begynt arbeidet med å legge til kalkyler som forventa tillegg, prisregulering og usikkerhetsavsetning. Da var heller ikke uteområdet, som er anslått å ville koste 42 millioner kroner, tatt med i denne prisen. Nå ligger alt dette i beløpet på 350 millioner kroner, men det betyr ikke at skolen nødvendigvis vil nå den prisen.

– Jeg har antyda at vi vil ligge på 314 millioner kroner på bygget, og vi håper vi får et tilbud som er nært byggekostnadene på bygget, sier Nyberget.

Bardusamfunnets kjerneverdier

Han forklarer at usikkerhetsmomentet kan gå 15 prosent over eller under antyda pris, og at det derfor er viktig å ha tatt de eventuelle tilleggene med i beregninga. Blant anna er det stor sannsynlighet for at prisreguleringa vil ha økt med syv millioner kroner sia de starta prosjektet og fram til anbudskonkurransen er over i januar til neste år. Situasjonen i byggemarkedet er også avgjørende for prisen. Nyberget har imidlertid håp om at de skal klare å presse ned kvadratmeterprisen uten at det skal gå på bekostning av skolens kvalitet.

– Det som er på skolen nå, det skal være med. Dette skal være et skole-, kultur- og idrettsbygg, som er kjerneverdiene for bardusamfunnet, sier Nyberget.

I slutten av denne måneden skal prosjektstyregruppa ha et nytt møte for å jobbe fram dokumentene som skal ut på anbud, og å se på hvilke type midler man kan søke på. Nyberget vet at man kan få midler til både utbygging av barduhallen og uteområdet til skolen, og påpeker at dette også vil redusere den endelige kostnaden. Dess lavere pris på bygget, dess flere opsjoner kan de også ta med i prosjektet. Både Barduhallen og etablering av ny gressplane er opsjoner Nyberget håper og tror de vil få med. Gatetun syd er det som nedprioriteres først dersom man ser at det blir for dyrt. Nå er skolebygget, uteområdet, opsjonene og usikkerhetsmomentene satt på 393 millioner kroner. Det endelige beløpet kan bli betydelig lavere.

Skolen første pri

For å unngå at det dukker opp mye uventa kostnader underveis i byggeprosjektet, er de nå i gang med å finne byggherreombud innafor VVS, bygg og elektro som skal kvalitetssikre alle dokumenter. Vanligvis velger man ett ombud for hele prosjektet, men i Bardu ønsker de tre med hvert sitt spesialfelt.

– Vi skal være sikker på at vi har god kompetanse og at det skal være på våre premisser, sier Nyberget.

Planen er å ha dokumentene klare slik at skolen – sammen med opsjonene – kan legges ut på anbud mot slutten av september. Fristen for å gi tilbud vil være til slutten av januar neste år. Så vil det vise seg hvor mange, om noen, opsjoner som kan løses inn ved prosjektstart.

– Jeg mener mye av det som ligger i opsjonene kan la seg gjøre, men det vil vise seg i januar. Jeg forstår rådmannen som sier at smertegrensa ligger på 400 millioner kroner. Det tar vi innover oss og vi legger oss på riktig side av smertegrensa – og langt under. Skole skal det bli, avslutter han.

Powered by Labrador CMS