INFORMERTE: Geirfinn Kvalheim fra Norges fotballforbund informerte om tiltak for å redusere forurensning fra kunstgressbaner under møtet på Bardufosstun. Foto: Privat
INFORMERTE: Geirfinn Kvalheim fra Norges fotballforbund informerte om tiltak for å redusere forurensning fra kunstgressbaner under møtet på Bardufosstun. Foto: Privat

Tar et kraftig tak for miljøet

MÅLSELV: Med ti millioner kroner fra Samfunnsløftet vil Sparebank1 Nord-Norge gjøre sitt for at granulatforurensninga fra nordnorske fotballbaner nærmest skal forsvinne.

Publisert Sist oppdatert

- Vi har vært en sterk bidragsyter ved bygging av mange kunstgressbaner rundt omkring i landsdelen. Nå skal vi også være en sterk bidragsyter også for at forurensninga fra banene reduseres kraftig.

Det sier Geir Bakkevoll. Han er rådgiver for samfunnsengasjement i Sparebank1 Nord-Norge.

De har satt av ti millioner kroner som nå er øremerket for tiltak som skal redusere plastforurensinga i landsdelen. En stor del av den potten skal gå til fotballklubber som vil redusere andelen av plastgranulat som kommer på avveie fra deres kunstgressbaner.

Denne uka har banken, i samarbeid med Norges fotballforbund og Troms fotballkrets, arrangert to møter i Troms for å informere klubber om planene som foreligger og mulighetene som den enkelte klubb har.

To møter

Tirsdag hadde de møte i Tromsø. Onsdag kveld ble samme programmet kjørt på Bardufosstun. Begge steder var det tett på 50 deltakere fra klubber og kommuner som eier kunstgressbaner på tilhørerbenken.

- Vi er veldig godt fornøyd med fremmøtet på møtene. Det viser at baneeiere tar dette på alvor, sier Geir Bakkevoll.

Han forteller at det er to grunner til at bankkonsernet nå engasjerer seg så sterkt i denne saken. Den ene er at da banken etterspurte kundenes ønsker for hva Samfunnsløftet skulle brukes til, var miljøet og plastforurensning svar som gikk igjen hos svært mange av de 10 000 svarene de fikk.

Redusere kraftig

Med tanke på at banken har vært en stor bidragsyter til mange av de nordnorske kunstgressbanene, fant de det riktig å sette en stor sum av Samfunnsløftet til dette tiltaket i 2019. Samfunnsløftet er bankens årlige utbytte og støtteordning.

- Miljødirektoratet jobber med ei forskrift som sannsynligvis kommer i løpet av året. Granulat fra fotballbaner er en betydelig kilde til mikroplastforurensninga i naturen, men med de rette tiltakene kan spredninga reduseres med 98 prosent. Den jobben vil vi være med på, sier Geir Bakkevoll.

Fire tiltak

Anleggskonsulent Geirfinn Kvalheim fra Norges fotballforbund orienterte på møtene denne uka om tiltakene som kan gjøres rundt hver enkelt kunstgressbane. Det er fire hovedpunkt som klubbene må ta tak i for å få dette til. Det er bygging av en 20 cm høy barriere rundt banen for å hindre spredninga av granulat. Barriere må også være rundt et eventuelt snødeponi ved vinterbrøyting av banen. Vannavløp og kummer må ha filter for å hindre granulat i avrenninga fra banene, og det må også anlegges rister og sluser for spillere når de forlater fotballbanen. Dette for at de skal kunne børste av seg eventuelle granulatkuler fra treningsklærne.

Halvparten dekt

For at klubbene skal komme gjennom med sin søknad til Samfunnsløftet med de først få ei befaring fra fotballforbundet. Kartlegginga derifra gir en rapport som klubbene bruker i sin søknad til Samfunnsløftet. Banken yter på sin side 50 prosent av utgiftene til dette gjennom tilskuddsordninga.

Beregninger forbundet har gjort viser at tiltakene koster i snitt rundt 200 000 kroner på hver enkelt bane.

Powered by Labrador CMS