STOR GJENG: Her har reiseleder Jens Kristian Kopland (i front) samlet flesteparten av sine orienteringsvenner etter endt dyst i Bardu-skogen lørdag. Foto: Ivar Løvland
STOR GJENG: Her har reiseleder Jens Kristian Kopland (i front) samlet flesteparten av sine orienteringsvenner etter endt dyst i Bardu-skogen lørdag. Foto: Ivar Løvland

Kom langveisfra for å løpe i Bardu-skogen

ØVRE BARDU: Med et helt reiseselskap fra Sør-Norge på startstreken ble deltakelsen i Barduløpet svært god.

Publisert Sist oppdatert

– Å få komme hit å løpe, i et slikt vær, er jo bare helt fantastisk. Det må være det vakreste vi kan gjøre, sier daglig leder i reiseselskapet PWT Travel, Jens Kristian Kopland.

Han hadde lørdag med seg en hel busslast med veteraner til start under orienteringsløpet som Bardu IL sin o-gruppe arrangerte fra Øvre Bardu skole lørdag.

De skulle egentlig ha vært med på Midnattsolgaloppen i disse dager, men den store o-festen som trekker opp mot 1000 deltakere på det meste, ble allerede tidlig i vår avlyst på grunn av koronasituasjonen. Likevel var det mange o-veteraner fra sør i landet som ville nordover for å løpe, og PWT Travel satte derfor opp en organisert tur. Der inngikk løp i Bjerkvik før helga, Bardu på lørdag og løp i Lofoten denne uka.

Reiseselskapet besto av rundt 65 godt voksne o-løpere fra klubber fra Trøndelag og sørover.

– Alle godt voksne og koronavaksinert, og de er kjempefornøyd med både forhold og opplegg her, smiler Jens Kristian Kopland.

Fint terreng

Det er kombinasjonen av løp og opplevelser som gjør at reiseselskapet kan sette opp turer som denne. Samtidig er o-terrenget i Nord-Norge et annet enn det de til vanlig har på sine hjemlige områder.

– Her har vi en bunn som er så fin å løpe på. Det er ikke steinete som det mange er vant til sørfra. Rett og slett lettløpt, sier Kopland.

Ferdig torsdag

Hans reiseselskap er tuftet stort sett på orientering, langrenn og løping, og har eksistert i mange år. I vinter skulle de egentlig ha et reiseopplegg til Reistadløpet, men det ble naturligvis kansellert. Sannsynligvis setter de opp ny tur til 2021-utgaven.

– Torsdag er vi ferdige i Lofoten. Da er denne o-turen til Nord-Norge over, sier Jens Kristian Kopland.

Godt fornøyd

Totalt deltok det nærmere 80 løpere i Barduløpets ordinære klasse. Leder i o-gruppa i Bardu IL, Knut Øyvind Johansen, sier de er godt fornøyd med å få så mange til start. Tross stadig flere vaksinerte, kjørte o-gruppa strenge smitteverntiltak under lørdagens løp.

BRA STAND: Leder Knut Øyvind Johansen (t.h.) og Helge Midttun i o-gruppa til Bardu IL er bra tilfreds med ståa for orienteringssporten i klubben.

– Men totalt sett har nesten o-sporten kommet positivt ut av koronakrisa. Vi i Bardu har nesten hatt stigning i antall løpere på trening og på de få løpene som har vært. Det er litt lettere å kunne holde avstand i vår sport enn i en del andre, sier Johansen.

– Vi har fått noen yngre løpere til å begynne med sporten, og de prøver vi selvsagt å få med videre. Vi har ei trening i uka, der vi oppfordrer flest mulig til å bare møte opp på denne, sier Helge Midttun i o-gruppa.

Lettløpt terreng

Lørdagens løp gikk på kartet Svartvatnet, med i all hovedsak furuskog som terreng.

– Lettløpt bjørneterreng, smiler Knut Øyvind Johansen.

Han setter stor pris på at ei hel busslast med tilreisende bidro til ekstra mange deltakere.

– Vi hadde tenkt å ha løp her uansett, og da vi fikk en forespørsel fra reiseselskapet om løp, var det enda enklere å arrangere, sier han.

Nordnorsk mesterskap, som skal arrangeres i Bodø senere i år, ligger fortsatt inne i terminlistene. O-entusiastene i nord håper lettelsene i koronarestriksjoner gjør at stadig flere løp kan arrangeres rundt om.

– Det ser bedre ut nå etter at ting er lettet mer opp, sier Knut Øyvind Johansen.

Koste seg ute

To av de yngste som stilte opp på o-løpet i Bardu var 8-åringene Vilde Lorentsen og Malin Lovise Langmo fra Silsand. De løp og gikk i klassen for «Småtroll».

– Det var veldig gøy å løpe her, men vi plagdes litt med en post. Vi glemte å sjekke nummeret, så det ble litt feil, men vi rettet det opp med å gå tilbake, sier jentene.

BLIDE JENTER: De snart 9 år gamle venninnene Vilde og Malin Lovise fra Silsand syntes det var gøy å løpe i Bardu.

De både løp og gikk med kart i hånd, og glemte seg litt bort der de gikk og pratet om en hund som hadde bursdag.

– Men det gikk fint til slutt, smiler jentene fornøyd.

O-familie

Vilde kommer fra en såkalt «o-familie» og har vært på løp mange ganger, og hun roser pappa sin evne til å lese kart:

– Det er han kjempeflink til, og det lærer vi av, sier Vilde.

– Det er ingen i min familie som driver med orientering, men jeg synes det er kjempeartig å holde på, sier Malin Lovise.

Powered by Labrador CMS