FRA STORFJORD: Hjalmar Nilsen (t.v.) og nabo Hans Ove Heimstad har fått flere pene torsk opp på isen. Foto: Ivar Løvland
FRA STORFJORD: Hjalmar Nilsen (t.v.) og nabo Hans Ove Heimstad har fått flere pene torsk opp på isen. Foto: Ivar Løvland

Sørger for kortreist middagsmat

NORDKJOSBOTN: Et innsig av torsk i fjorden sørger for at mange henter seg råvarene til middagen ved egen hjelp. Både balsfjordinger og andre har fått gode fiskefangster etter å ha prøvd lykken fra isen innerst på fjorden.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er kortreist nydelig mat, slår 82 år gamle Hjalmar Nilsen fast.

Har bor på Oteren i nabokommunen Storfjord, og har vært flere turen på fjordisen i Balsfjord og hentet seg kokfisk. I dag var ikke «bettet» det aller beste, men tre fine torsk hadde han allerede landet på isen da vi tok turen utpå isen i Fiskebukta, innerst på Balsfjorden. Der har fisket vært til dels svært godt etter nyttår, med mye pen torsk som er landet.

– Dette er fin fisk dette. Helt prima kvalitet, med lever og rogn. Det er ikke skrei, men fin fjordtorsk. Det er bare så synd ikke ungdommen vil ete fisk, men jeg har kost meg med mølja flere ganger allerede, sier Hjalmar Nilsen.

Han anslår vekta til rundt 4 kg på hver av torskene han har tatt vare på til menneskeføde.

– De mindre går til katta, så ho lever også godt om dagen, ler han lurt.

Sammen med nabo Hans Ove Heimstad har han vært her flere ganger på fiske, og sju fine torsk til matfisk er det meste han har kunnet ta med seg hjem over kommunegrensa etter en tur på isen i Balsfjord.

Hjalmar Nilsen (t.v.) og nabo Hans Ove Heimstad har fått flere pene torsk opp på isen.

– Fisken går etter småsilda, så «bettet» kan variere veldig. I dag er det ikke særlig bra, sier Heimstad.

Ved et hull like ved har det blitt én «godkjent» fangst for Gunnar S. Nilsen så langt denne dagen på juksa. Han har kjørt for andre dagen på rad fra Tennes for å sikre seg matauk innerst i fjorden. Dagen før hadde han 30-40 kg med seg hjem etter noen timer på isen.

– Det er mye fin fisk, men også noen dårligere. De går til katta, sier Nilsen.

Han anslår istykkelsen til kanskje vel 30 cm, og bedyrer at det er trygt som bare det å oppholde seg utpå isen. Og da er det fint å nyte en pensjonisttilværelse slik:

– Ja, her er det pensjonistene samles. Her er det fint å være for «gammelpeisene». Det er bare sola som mangler, men vent, hvor er det vi er hen? sier han og skratter godt mens han skotter utover mot hjemlig side av fjorden.

Mange skjærer fileten av fisken utpå isen. Det vitner de mange beingrindene som ligger igjen rundt de mange hullene som er boret. Det gir fest for fugl og dyr når menneskene ikke er utpå isen og prøver lykken under isen.

– Seks ørner var samtidig her en dag, sier Hjalmar Nilsen og Hans Ove Heimstad.

På 10-15 meters dyp prøver også Tommy Mjøs fra Seljelvnes lykken. Det er første gang han er utpå isen, og han slipper å dra tomhendt hjem.

Tommy Mjøs slipper å dra tomhendt hjem fra sin første tur på isen ved Nordkjosbotn.

– Jeg har fått to brukbare, men det er ikke største sorten. Men vi må jo prøve, og det er jo ikke fånyttes dette. Fisken ser bra ut, men det er ikke dagens middag. Den tror jeg allerede er under produksjon, sier han.

Powered by Labrador CMS