LOKKER: Det er her på Bergneset at Balsfjord kommune håper Salmar skal finne det attraktivt å etablere seg med et lakseslakteri og fabrikk. Finansdirektør Trond Tuvstein i Salmar (innfelt) vil ikke si mye om hvor byggeplanene står i dag med tanke på hvilke kommuner som er aktuelle for dem.
LOKKER: Det er her på Bergneset at Balsfjord kommune håper Salmar skal finne det attraktivt å etablere seg med et lakseslakteri og fabrikk. Finansdirektør Trond Tuvstein i Salmar (innfelt) vil ikke si mye om hvor byggeplanene står i dag med tanke på hvilke kommuner som er aktuelle for dem.

Trenger eget slakteri

BALSFJORD: SalMar ASA har nå 32 heleide laksekonsesjoner i Troms. Størrelsen på produksjonen er årsaken til bedriften sine planer om å bygge et lakseslakteri i Troms.

Publisert Sist oppdatert

– Slakterikapasiteten er essensielt for oss og en del av verdikjeden vår. Vi må bedre kapasiteten vår på landsida, sier finansdirektør Trond Tuvstein i Salmar.

De har varslet alle kommunene i Troms om at de ønsker å bygge et lakseslakteri i fylket. I dag slaktes laksen fra Salmar sine konsesjoner i all hovedsak ved Lerøy-anlegget på Skjervøy. De 32 heleide konsesjonene til Salmar gjør at de er største produsent av oppdrettslaks i Troms, og har i år en produksjon av 48 000 tonn laks. Laksen er rundt 4,5 kilo når den slaktes, og da har den vært gjennom en produksjonssyklus på fra 15–18 måneder.

– Fabrikken som vi tenker bygge i Troms, er planlagt å dekke opp våre lokaliteter fra Harstad i sør og til Laksefjorden i Lebesby kommune i nord, sier Trond

Tuvstein.

I Troms og Finnmark har Salmar i dag bare et eget slakteri, og det er lokalisert til Kirkenes. Lakseprodusentene tror at utviklinga med stadig større produksjon bare vil fortsette.

– Når vi bygger, er det for minst å ta unna dagens produksjonsnivå og forhåpentlig vekst i denne. Det spås en ytterligere vekst i næringa, men det krever et samspill med myndighetene, sier Trond Tuvstein i Salmar.

Slakteri eller fabrikk

De har ennå ikke bestemt seg for om det i første rekke bare skal bygges et nytt slakteri i Troms, eller om det også skal bygges en fabrikk med full produksjonskjede. I så fall vil antallet arbeidsplasser bli langt større enn bare et ordinært slakteri.

– Det kan bli bygget bare et slakteri og kanskje videreforedling etter hvert. I så fall blir det en langt større arbeidsstokk som kreves. Uansett vil det bli en stor arbeidsplass i den kommunen som velges, og ikke minst vil det skape store ringvirkninger i byggeprosessen, sier Tuvstein.

Han vil naturlig nok ikke røpe hvilke kommuner som er lengst fremme i løypa, men håper at de kan lukke prosessen gjennom å foreta et stedsvalg for slakteriet i løpet av senest 2018.

– Vi skal ta den tida vi trenger, men vi skal også kjøre ryddige prosesser med kommunene. Så snart vi har ei byggeklar tomt, er vi klar, sier finansdirektøren i Salmar.

Balsfjord mener de ligger godt an til å kunne få Salmar til kommunen, ettersom Bergneset skal utbygges med lengre dypvannskai og har umiddelbar nærhet til E6 og flyplasser og har tilgjengelige arealer under planarbeid. Trond Tuvstein sier det ikke bare er de faktorene som blir å spille inn når de skal velge kommunen som stikker av med slakteri-plasseringa.

– Beliggenhet og avstand i forhold til våre lokaliteter vil også spille inn, samt tilgang på arbeidskraft, understreker Tuvstein.

Brønnbåt

På Stonglandseidet på Senja bygget Salmar nylig et settefiskanlegg for laksesmolt for over en halv milliard kroner. Derfra føres fisken over til merdene som bedriften har ved sine lokaliteter. Når fisken er slaktemoden, føres den til slakteri med brønnbåt. Der pumpes den over i ventemerder. I disse er det ikke fôring av fisken.

– Vil en fabrikk som den dere planlegger forurense mye?

– Nå er det slik at all matproduksjon setter sine fotavtrykk, enten det er på land etter på sjø. Det vi setter, vil jeg si er et mildt fotavtrykk, og vi ønsker å drive våre anlegg på gode bæreevner og lokaliteter, sier Trond Tuvstein.

Han sier de fikk god respons fra mange kommuner da gikk ut med sitt ønske om å føre opp et lakseslakteri.

– Vi kjører prosessen og mener alvor med våre planer, understreker Trond Tuvstein overfor Nye Troms.

Powered by Labrador CMS