Foto: Terje Tverås
Foto: Terje Tverås

Thor og Jan Arne er skodd for høysesong i butikken

BARDU: Brødrene Bakkehaug ser fram mot en ny vinter med skutersalg etter 35 år som bedrift, de fleste av årene på Setermoen.

Publisert Sist oppdatert

– Båt savner jeg ikke, men jeg hadde ikke klart meg uten skuter! sier daglig leder Jan Arne Bakkehaug, som utgjør halve duoen av Brødrene Bakkehaug AS.

Mens Thor er på verkstedet i Industriveien, setter hans bror seg på en skuter utenfor butikken i Fogd Holmboes gate 57, hvor de har holdt til siden 1999.

– Det er flott å kunne feriere i eget distrikt, der man er kjent. Jeg liker å farte på fjellet, sier Jan Arne.

Han benytter selv snøskuteren der det er lov å ferdes, parkerer den ved løypeslutt og tar skiene fatt. Det er hans rekreasjon, i likhet med mange i Bardu. Hytte har han i Salangen, men det er skuteren han liker best. Og da ligger han gjerne i telt på fjellet.

Stor leveranse

Brødrene startet firmaet for 35 år siden i Salangen. Etter hvert flyttet de til Setermoen, hvor de noen år leide lokaler i Toyota-bygget. Det var før de kjøpte nåværende bygg de holder til i, like ved.

– Er dere godt forberedt på sesongen som står for døra?

– Ja, vi venter en stor leveranse nå i januar. De fleste merkene kommer med nye modeller på denne tida, sier han.

Skuteren han sitter på, er en av dem. Den har turbo, god kjørekomfort og kjørestilling, den har framkommelighet som ingen annen med et langt og grovt belte, nevner han. Til en pris med seks sifre. Salget av slike skutere går unna, skal vi tro selgeren, som har stor omsetning i friluftskommunen på innlandet.

– Folk har en skuter i fem til ti år. Så skifter de den ut med en ny modell. Denne typen kan brukes til alt, både som tur- og hytteskuter, samt i løssnø, sier han.

– Merker dere at det er blitt flere rekreasjonsløyper i Bardu?

– Det er bare den til Leina, så det utgjør ikke så mye. Det beste er at folk får lov å kjøre til hyttene, uansett hvor langt det er, sier Jan Arne.

Han synes det har vært mye oppstyr med de nye skuterreglene og ser fram til at situasjonen roer seg.

Service

Ellers selger bedriften like mange ATV-er som skutere. Private bruker slike hjulgående kjøretøy til hytta eller til å brøyte snø med om vinteren. Store bedrifter bruker dem til anleggsarbeid på fjellet. Det skorter ikke på kunder.

Verkstedet håndterer blant annet service, som de tar en gang i året. Forsvaret kjøper inn egne skutere og vedlikeholder dem selv, men det drypper av og til noe service av disse forsvarsmaskinene på Brødrene Bakkehaug også.

– Skutere er et fantastisk kjøretøy for Forsvaret. De kan dra med seg mye skyts og setter ikke spor, sier han.

Nye skutere har mye elektronikk som man skulle tro var ømfintlig overfor kuldegradene på innlandet. Men ifølge Bakkehaug har de som brukes på fjellet om vinteren, både av private og av større bedrifter, aldri stans av den grunn.

– En service i året er nok. De fungerer i 30 minus.

Tallene i regnskapet for 2018 viste en omsetningsnedgang for Brødrene Bakkehaug. Men det mener Jan Arne skyldes en feil.

– Det var noe som var nedskrevet for mye. Vi hadde veldig bra salg i 2019, sier han, før han starter skuteren utenfor butikken, vrir på gassen så det brummer hestekrefter ut av doningen og slår den av. Så må han ta seg av noen kunder.

Powered by Labrador CMS