BRÅK: SP-leder Norvald Strand er skuffet og i Bardu er det varslet søksmål dersom det ble nei til løypa. Foto: Knut Solnes
BRÅK: SP-leder Norvald Strand er skuffet og i Bardu er det varslet søksmål dersom det ble nei til løypa. Foto: Knut Solnes

Svært skuffet over skuter-nei

BARDU: SP-leder Norvald Strand i Bardu reagerer på fylkesrådets nei til skuterløypa over Leinavatnet.

Publisert Sist oppdatert

Med tre mot to stemmer gikk fylkesrådet i Troms tirsdag inn for å påklage Bardu kommunes snøkuterløype på Leina.

To representanter for Arbeiderpartiet stemte for klagen, sammen med Venstre sin representant. Dermed fikk de flertall mot Sp og Krf sine representanter som begge stemte mot å påklage Bardu kommunes sin løype nummer 3 i Forskrift om kommunalt løypenett for snøskuter.

Bråk

Dermed er det duket for bråk. Allerede før møtet tirsdag varslet nemlig Barduordfører Toralf Heimdal at han kommer til å ta av seg hanskene i skuterløypesaken dersom fylkesrådet stemmer mot den kommunale løypa.

Det har vært knyttet stor spenning til behandlingen i fylkesrådet etter at reaksjonene fra Bardu har vært sterke på saksframlegget der det ble innstilt på å påklage kommunens vedtak om å opprette løype på Leinavatnet.

Uenighet

SP-leder Norvald Strand i Bardu sier til Nye Troms at det bare er å beklage at ikke fylkesrådet tok hensyn til de innsigelsene lokallaget kom med mot saksframlegget der det ble innstilt på å klage på skuterløypa.

- Vi er veldig skuffet, men vi merker oss at det ikke var enstemmighet og at både Sp og Krf tok dissens på klagen. Da er i alle fall ikke fylkesrådet enig, sier Strand.

Forrige uke var det et møte mellom fylkeskommunen og Bardu kommune etter at fylkesrådet utsatte behandlingen av saka i mars. Utsettelsen kom etter at Bardu Sp hadde sendt et brev til medlemmene i fylkesrådet der leder Norvald Strand skrev at et vedtak om å klage på Leinaløypa ville være å undergrave det lokale selvstyret.

Stenges ikke

- Klagen fra fylkesrådet fremmes med bakgrunn i Forskrift for bruk av motorkjøretøyer i utmark og på islagte vassdrag gjeldende paragraf 4 om hensyn til friluftsliv, heter det i vedtaket fra tirsdagens møte.

Norvald Strand merker seg at det ikke i vedtaket er sagt noe om oppsettende virkning. Det betyr at løype ikke kan stenges, og at klagesaken nå går sin gang. Klagen kommer i retur til Bardu kommune, der Strand regner med at saken om løypenettet kommer opp igjen seinere i vår – muligens i mai.

Fortvilende

- Det er fortvilende å se hva fylkesrådet gjør nå, og nå er jeg spent på hvordan det blir for andre kommuner å jobbe med skuterløyper. Det kan bli mye klager å få på bordet i fra fylkesrådet, sier Norvald Strand.

I brevet som Bardu Senterparti skrev til fylkesrådet før møtet slo partiet stort sett i hjel argumentasjonen om at det er hensynet til friluftslivet som veier tyngst i klagesaken. Partiet pekte nemlig på at det i Bardu er lange tradisjoner med at den lokale friluftstradisjonen bygger på forståelse og gjensidig respekt mellom ulike brukere av naturen gjennom ulike former for friluftsliv, uavhengige av fremkomstmiddel.

Saksbehandling før søksmål

Før fylkesrådet i Troms vedtok å klage på Leinaløypa, sa barduordfører Toralf Heimdal (Sp) at han kom til å ta hanskene av og gå til søksmål mot staten. Heimdal presiserer at de først må gjennom ei saksbehandling før et eventuelt søksmål. Kommunestyret vil nå få inn ei klage fra Fylkesmannen i Troms, Fellesrådet for natur og friluftsliv og Troms fylkeskommune som de skal behandle. Ordføreren er klar på at de ikke kommer til å gi medhold i klagen, og den vil da gå til Miljødirektoratet som så må opprette en settesfylkesmann til å behandle klagen.

– Hvis de kommer fram til at de gir klagerne medhold og opphever Bardu kommune si løype, da kommer vi til å bringe saken til domstolene, sier Heimdal.

Det er med andre ord den nye settesfylkesmannens vedtak som vil avgjøre hvorvidt Bardu går til søksmål eller ikke. Heimdal påpeker at snøen vil ha tint for lengst før dette eventuelt vil skje. Uansett hva fylkesmannen ender opp på, mener Heimdal at fylkesrådet har satt lista høyt. Han viser til at Målselv nå har sine skuterløyper ute på høring, og regner med at fylkesrådet vil klage inn også nabokommunens løyper når den tid kommer.

– Jeg tror ikke fylkesrådet ser rekkevidden av dette. De er nødt til å gripe inn i alle motorferdselssakene som kommer inn på løpende band. De har lagt seg på ei linje nå som er veldig streng, og da må også velgerne finne ut hva slags regionalpolitikere de ønsker, avslutter Heimdal.

Powered by Labrador CMS