I STREIK: Synne Uteng Amundsen, Marte Uteng Amundsen, Johanne Krogh Nilsen og Johanne Isabell Tollefsen streiket alle for miljøet på fredag. De håper alle gjør det de kan for et bedre klima, men mener det aller viktigste er at politikerne våkner opp. Foto: Privat
I STREIK: Synne Uteng Amundsen, Marte Uteng Amundsen, Johanne Krogh Nilsen og Johanne Isabell Tollefsen streiket alle for miljøet på fredag. De håper alle gjør det de kan for et bedre klima, men mener det aller viktigste er at politikerne våkner opp. Foto: Privat

Streiket for en renere fremtid

BALSFJORD: Marte Uteng Amundsen og tre venninner var ikke i klasserommet de skulle mellom klokken tolv og et på fredag. De streiket for miljøet.

Publisert Sist oppdatert

Fridaysforfuture heter bevegelsen som ble startet av den 15 år gamle svensken, Greta Thunberg sist høst. Hver dag i tre uker satt hun utenfor det svenske parlamentet for å protestere mot hvor lite som blir gjort angående klimakrisen. Streiken gikk viralt, og sist fredag streiket igjen skoleungdom verden over. Blant dem var fire jenter på Sand.

Fikk støtte

Marte bestemte seg tidlig for at hun hadde lyst til å streike for klimaet, da hun hørte om den globale streiken fra sin mamma og søster. Hun trodde hun kom til å være aleine om å forlate skolearbeidet en time for en god sak, men fikk to medelever og sin egen søster med på laget.

- Jeg hadde lyst til å vise at man trenger ikke være en del av et stort arrangement eller en av mange for å gjøre noe eller bli hørt. Jeg hadde planlagt å streike uansett om jeg ble aleine om det eller ikke, men er glad jeg fikk flere med meg, sier 8. klassingen.

#Redd

De hadde laget plakat og satte seg utenfor skolen i en time. Målet er ifølge den unge miljøaktivisten selv, å nå ut til noen som kan gjøre noe.

- Jeg er miljøengasjert. Jeg bryr meg om klima og jeg plukker for eksempel opp søppel jeg ser i naturen fremfor å la det ligge. Naturligvis ikke alt. Til det er det altfor mye, forteller hun.

Hun er ikke redd for å si at hun er bekymret for framtida si.

- Jeg streiker jo for framtida vår, og jeg gjør det fordi jeg er redd for den og hvordan den skal bli. Jeg er redd for at havet skal bli stappfullt av plast eller at vi ikke skal ha tilgang på rein luft og reint vann, sier hun.

Hun mener at folk ikke tar klimakrisen på alvor, og at folk ikke skjønner hvor realistisk det er at de tingene hun er redd for faktisk kan bli en realitet. Det verste synes hun er at politikerne ikke gjør stort.

Prioriteringer

- Det verste er at voksne mennesker ikke tar det på alvor. Og ikke minst politikere. De er for opptatte med å krangle om ting som bompenger til å bry seg om ting som miljøet. De må endre prioriteringene sine, sier hun.

Hun hadde håpet på å få enda flere elever med på streiken, men opplevde at flere ikke gadd. Likevel mener hun at de fleste var positive til det hun gjorde.

- Jeg fikk noen tomler opp, og lærerne synes bare det var kjempefint at vi engasjerte oss. Vi fikk jo fravær for streikinga, men det synes jeg ikke gjør noe, sier Marte til Nye Troms.

Powered by Labrador CMS