Større børting, større storlaks

MÅLSELV: Målselva holder posisjonen som en av Norges beste laks- og sjøørretelver. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Publisert Sist oppdatert

Tallene ble offentliggjort fredag og viser at det på landsbasis i fjor var er en svak nedgang i laksfangsten og hele 10 prosent nedgang i sjøørretfangsten, målt i forhold til 2015.

Fangsten i Målselva var totalt på 18 243 kg. Det innbefatter alt av fisk, også den som ble sluppet ut igjen. Dette tallet plasserer Målselvvassdraget på en nasjonal sjuendeplass. En sjuendeplass får den også som ren lakselv. Holder vi den laksen som ble sluppet levende ut igjen utenfor statistikken, ligger Målselva på en fjerdeplass.

Av elvas egen statistikk kan vi lese at laks over 7 kg, altså den vi kaller storlaks, var 5 prosent større i 2016 enn i 2015.

Analysen av fiskene som passerte fisketrappa i Målselvfossen, er ennå ikke klar. Men så langt kan Odd-Helge Utby i Samarbeidsutvalget for Målselvvassdraget konstatere at det er mer enn nok biomasse ovenfor fossen til at hele elva kan være bærekraftig med det uttaket vi har av laks.

Stor sjøørret

Det kanskje mest gledelige for sportsfiskerne langs Målselvas bredder, i hvert fall for dem nederst i vassdraget, er at størrelsen på sjøørreten har gått opp. Om det skyldes at sjøørreten jevnt over har blitt større, eller at det bare var den største som av ulike årsaker bet på kroken, vet vi ikke. Men for aller første gang har snittstørrelsen på sjøørreten bikket kiloet og ligger nå på 1,2 kg. Det merket fiskerne i sommer, for det var noe færre, men desto større børting å få. Det gjør Målselva som sjøørretelv atskillig mer attraktiv.

I 2016 ble det fisket 4685 kg av denne arten i Målselva. Det plasser Målselva øverst av alle sjøørretelvene i Norge, ikke bare i vekt, men også i antall, med Altaelva som nummer to. Faktisk fanges omtrent en tredel av all sjøørret i Norge i Troms fylke, målt i vekt. Og nesten halvparten av fangsten i Troms skjer i Målselva. Lenger sør i landet var det en nedgang på 10 prosent i sjøøretfisket.

Catch & release

Tallene fra Statistisk sentralbyrå forteller ellers at den største nedgangen i fisket i fjor var i Nord-Trøndelag, med 12,3 tonn mindre fangst, og Rogaland, med 5 tonn mindre. Tallene her gjelder avlivet fisk. Nedgangen i Namsen var på 7 tonn.

I Finnmark, derimot, økte denne mengden med 4,4 tonn til 109 tonn, noe som tilsvarer 28 prosent av den avlivede fangsten på landsbasis i 2016. Tana, med sideelver, står for en samlet fangst på 38,6 tonn, innbefattet fisk som er satt ut igjen.

Trenden blant sportsfiskerne i landet er at flere slipper fisken ut igjen levende. Det ble i fjor fisket og sluppet ut nesten 37 tonn fisk. De elvene hvor dette praktiseres mest, er Gaula og Orkla, samt Lærdalselva.

Powered by Labrador CMS