Balsfjord kommune mener han bryter forurensningsloven:

PLATSØPPEL: Her ser vi en del av søpla som Balsfjord kommune fant under sin befaring på eiendommen i juni i år. Foto: Privat
PLATSØPPEL: Her ser vi en del av søpla som Balsfjord kommune fant under sin befaring på eiendommen i juni i år. Foto: Privat

Sp-Løvlid bedt om å rydde på egen eiendom

BALSFJORD: Senterpartipolitiker Jens-Olav Løvlid får passet påskrevet av Balsfjord kommune. De ber han om å rydde eiendommen fri for søppel, plastavfall, silorester og betong.

Publisert Sist oppdatert

Balsfjord kommune vurderer å pålegge bonde og lokalpolitiker Jens-Olav Løvlid (Sp) å rydde opp utenfor landbrukseiendommen sin på Sagelvvatn i Balsfjord. 15. juni i år var kommunen på oppfølgingsbefaring ved hjemmet hans i forbindelse med en forsøplingsak. De registrerte da en stor mengde søppel fordelt over et område på rundt fire dekar.

«Dette består av plastavfall spredt over hele området», står det i et brev Balsfjord kommune har sendt Jens-Olav Løvlid.

Der kommer det fram at eieren av en naboeiendom gjentatte ganger har klagd på plastsøppel som skal være kommet over på hans eiendom.

– Plasten har spredt seg

I notatet fra kommunens befaring står det blant annet at det ligger mye siloavfall på kanten av elvedalen og bekken på eiendommen.

«Det ligger en god del plast fra rundballer og husholdningsavfall/matvarer over hele området. Plasten har spredt seg på begge eiendommene. En del av plasten er grodd ned i marka og noe er delvis og helt dekket av silorester».

Videre står det at forsøplinga strekker seg over et relativt stort område, og at en del av avfallet trolig kan ha blitt ført videre av bekken. En tidligere etablert bålplass skal være skrapt bort, men det skal fortsatt være en del rester etter plast i bakken.

«Det er også dumpet en del betong og armeringsjernrester i elvedalen. Dette ser ut til å ha ligget en stund. Det står også lagret en totalskadd campingvogn på oppstillingsplassen ved elvedalen», står det videre.

Her ser vi en del av søpla som Balsfjord kommune fant under sin befaring på eiendommen i juni i år.

– Strider med forurensingsloven

I brevet kommer det fram at dette ikke er første gang holdes tilsyn ved eiendommen. Også tidligere har det vært observert store mengder plast ved elvedalen.

«Området er i ettertid fylt over med silorester, så det lar seg ikke enkelt kontrollere om dette er fjernet», står det i brevet som bonden har fått.

Kommunen viser også til at det i grensen med naboeiendommen og over bekken er et gjerde som bare delvis holdes på plass.

«Dette er ikke godt nok vedlikeholdt og er til fare for dyr som ferdes», står det skrevet.

Løvlid har fått frist på seg til 7. september med å rydde opp i rotet og søpla, som ifølge kommunen er i strid med forurensingsloven.

Saksbehandler og rådgiver Magne Haugstad i Balsfjord kommune ønsker ikke å kommentere saken utover det som står i brevet til Jens-Olav Løvlid.

Noe av søpla har funnet veien andre steder. Her flyter noe som ligner rundballeplast i bekken.

– Ble ikke varsla

Da Nye Troms kontakter Løvlid er han først og fremst opptatt av at tilsynet ble holdt uten at han ble varslet om det i forkant.

– Jeg bestrider ikke retten deres til å foreta en inspeksjon – men at de gjør dette uten grunneiers samtykke og medvirkning. Så i dag leverer jeg et brev til saksbehandler der jeg ber om svar på hvilken lov, forordning og rettsgrunnlag de har for å gå inn uten å si ifra, sier han.

Løvlid bestrider ikke at det har ligget en del plast og søppel på eiendommen hans.

– Når det gjelder branngroper og slikt, så var det før vanlig å ha det på gårdene. Så det finnes en del etterlatenskaper etter det. Men det er ryddet gjennom årenes løp. Men det kan enda finnes noe, sier han.

Sier søpla er borte

Bonden forteller at plast kan bli liggende igjen i isen etter at rundballer har fryst fast, og at dette ikke kan ryddes før det tines igjen mot våren og sommeren.

– Inspeksjonen ble holdt 15. juni. Da var det akkurat begynt å bli «avbæra» på grunn av mye snø. Men om våren plukker vi det med oss. Jeg har mange lagre rundt omkring som vi plukker opp, sier Løvlid.

– Så du har kvitta deg med plasten?

– Ja. Alt av plast og papp og slikt leveres til Stormoen. Det har jeg kvitteringer på. Hvert år leverer jeg to-tre lass.

– Så nå er det ikke mer igjen?

– Litt vil det være bestandig. Om det hadde vært et museum, så hadde det kanskje ikke vært noe. Men gården er i daglig drift. Du rydder når du kan, sier han.

Løvlid forteller videre at han også har planer om å kvitte seg med den gamle campingvogna.

Powered by Labrador CMS