70 PROSENT KAPASITET: Rute 100, som går tur/retur Tromsø–Narvik, er blant regionalrutene som nå vil kjøre med 70 prosent kapasitet. Foto: Fredrikke Fjellberg Moldenæs (arkiv)
70 PROSENT KAPASITET: Rute 100, som går tur/retur Tromsø–Narvik, er blant regionalrutene som nå vil kjøre med 70 prosent kapasitet. Foto: Fredrikke Fjellberg Moldenæs (arkiv)

Smittevernet blir strengere i regionbussene

MÅLSELV: Troms fylkestrafikk reduserer nå kapasiteten på alle bussruter som har ei reisetid på over en time. Det samme gjelder for ferger.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere i år ble en rekke koronatiltak innført for busser og annen kollektivtrafikk, og i den første fasen etter at koronapandemien nådde Norge var det heller få som benyttet bussene i Troms. I ei pressemelding forteller Troms fylkestrafikk at i løpet av de siste ukene har antallet reisende med buss og ferge økt. Det er årsaken til at de nå tar nye smitteverngrep. For å kunne ivareta det reduserer selskapet nå kapasiteten på alle reiser som var over én time. Grepet tar de i samråd med det kommunale smittevernsapparatet i Senja, Tromsø og Harstad.

– Vi har fulgt utviklinga nøye. I forbindelse med utfarten rundt høstferien hadde vi tilfeller hvor det var vanskelig for de reisende å opprettholde én meters avstand om bord. Da må vi ta grep, forteller daglig leder i Troms fylkestrafikk, Kurt Bones, i pressemeldinga.

Tiltakene

Også på busser er de nasjonale retningslinjene fra Folkehelseinstituttet om enmetersregelen sentral. De sier tydelig at den ikke kan fravikes på reiser som er på over én time. Derfor skal alle reiser som har lengre varighet enn det nå ha en totalkapasitet på 70 prosent. Det vil si at når det er passasjerer i syv av ti seter i en buss, så er bussen med smittevernreglene fullsatt.

– Det skal oppleves som trygt å reise med oss. Det å legge til rette for å holde en meters avstand er et sentralt smitteverntiltak, derfor reduserer vi nå kapasiteten på alle linjer med over én times reisetid, forteller Bones.

Buss med redusert kapasitet

Alle regionbusser med reisetid over én time.

Hurtigbåtlinjene med redusert kapasitet

Linje 2 Tromsø – Finnsnes – Brøstadbotn – Engenes – Harstad

Linje 3 Tromsø – Skjervøy

Linje 4 Tromsø – Vikran – Tennskjær – Lysnes

Linje 6 Harstad – Bjarkøystedene – Sør-Senja

Linje 9 Skjervøy – Kvænangen – Skjervøy – Vorterøy

Pasientreiser først

Troms fylkestrafikk oppfordrer også de reisende om å vurdere turens nødvendighet og ber dem følge reiserådene for kollektivtrafikken. Av den grunn vil også selskapet prøve å sørge for at pasientreiser skal prioriteres. Det gjør de ved at det reserveres plasser for de som av helsemessige årsaker må reise, og passasjerer kan kjøpe plassgaranti via appen Troms Plass eller via nettsiden tromskortet.no.

– Vi er avhengig av et godt samarbeid med de som reiser, og oppfordrer alle til å holde avstand, vise hensyn og sette seg godt inn i våre reiseråd, sier Kurt Bones.

Tiltaket med å ha en totalkapasistet på 70 prosent starta opp torsdag for hurtigbåtene, mens det starter opp fredag for busser. Troms fylkestrafikk oppgir også at de ikke kan opprettholde reisegarantien sin om bussene blir fulle, selv om de vil gjøre sitt ytterste for å fortsatt sette inn ekstra buss i slike tilfeller, så fremst de er tilgjengelig.

Troms fylkestrafikks generelle reiseråd:

*Ikke reis hvis du er syk. Hvis du er syk eller mistenker at du er syk skal du ikke reise med offentlig transport.

  • Er reisen nødvendig? Vurder nødvendigheten av å gjennomføre reisen.
  • Bruk sykkel og andre transportmidler. Overvei å sykle, gå eller å bruke andre transportmidler istedenfor å bruke offentlig transport dersom det er mulig.
  • Unngå rush. Forsøk å legge reisen til et tidspunkt utenfor rushtiden for å redusere trengsel på offentlig transport, på holdeplasser, i havner mv.
  • God hostehygiene. Unngå å hoste og nyse i retning av medpassasjerer. Dersom du må hoste eller nyse bør du gjøre dette i et engangslommetørkle eller i albuekroken.
  • God håndhygiene. Sørg for å ivareta god håndhygiene både før, under og etter reisen. Vær ekstra oppmerksom på dette når du har vært i direkte kontakt med felles berøringspunkter, slik som håndtak, signalknapper, armlener mv.
  • Hold avstand. Forsøk å holde god avstand til andre passasjerer, og unngå kontakt ansikt til ansikt. Det anbefales å holde en avstand på minst en meter til andre medpassasjerer på offentlige transportmidler. Dersom du ser at det er trengsel på transportmiddelet du hadde planlagt å reise med, bør du vurdere å vente til neste avgang eller å utsette reisen ytterligere.
  • Vis hensyn til andre reisende. Sørg for å vise hensyn til medpassasjerer og andre reisende, spesielt eldre personer.
  • *Ikke gå på fulle busser. Dersom du ser at det er trengsel på transportmiddelet du hadde planlagt å reise med, bør du vurdere å vente til neste avgang eller å utsette reisen ytterligere.
  • Bruk munnbind ved innreisekarantene (ankomst fra «rødt» eller «grått» land): Alle over 12 år som ankommer Norge og er i innreisekarantene skal bruke munnbind under reisen med kollektivtransport fra flyplassen, havnen eller lignende ankomststed til karantenestedet.
  • *La skoleelever gå på bussen først. Folkehelseinstituttet oppfordrer voksne som ikke har arbeid i kritiske samfunnsfunksjoner til å vike for skoleelever på kollektivtransport.
  • Sitt, unngå å stå på bussen. For å unngå trengsel i midtgangen anbefaler vi våre passasjerer å finne seg et ledig sete på bussen. Hvis det ikke er ledige seter om bord er en meters avstand til andre passasjerer anbefalt. Personer kan passere hverandre og være kortvarig i samme område (inntil 15 minutter) uten særlig smitterisiko. Den generelle anbefalingen om en meter avstand kan fravikes på reiser som varer under én time.

Powered by Labrador CMS