GLEDER SEG: Yngve Sletten (foran) ser fram til å ønske fiskere og andre besøkende velkommen til Divielva laksefestival i helga. Her sammen med Bjørn Ove Sletten. Foto: Andrea Sofie Nilssen
GLEDER SEG: Yngve Sletten (foran) ser fram til å ønske fiskere og andre besøkende velkommen til Divielva laksefestival i helga. Her sammen med Bjørn Ove Sletten. Foto: Andrea Sofie Nilssen

Slår til med ny laksefestival

MÅLSELV: Etter fjorårets debut slår UL Håpet til med en ny laksefestival i Divielva denne helga. Nytt av året er en afterfish-fest.

Publisert Sist oppdatert

Yngve Sletten i UL Håpet ser fram til å ønske mange fiskere og tilskuere velkomne til Divialva laksefestival til helga. Allerede fredag ettermiddag starter festivalen så smått med påmelding og registrering av deltagere.

– Per nå er det forhåndspåmeldt 50 stykk. Det er like mange som i fjor, men i fjor strømmet det masse deltagere inn på slutten. Det håper vi på i år også, sier Sletten.

Han understreker at de som allerede har meldt seg på, må møte opp på fredag for å registrere seg. I fjor ble festivalen avholdt for aller første gang, og arrangørene fikk gode tilbakemeldinger. Både vær og fangst var på fiskernes side, og det håper Sletten vil skje i år også.

Etter fredagens registrering vil forskeren med det passende navnet Peder Fiske holde et foredrag om genetisk innblanding fra oppdrettslaks og forhold rundt pukkelaks. Dette er åpent for alle som ønsker å komme.

Håper bygdefolket kommer

Lørdag klokka 6 om morgenen setter konkurransen i gang. Da starter første runde med fisking. Når den er ferdig fem timer senere, vil det være veiing av fiskene ved ungdomshuset. Her blir en ledertrøye delt ut før andre runde starter. I fjor var det fire timer mellom fiskerundene, men det er kortet ned til to timer i år. I stedet er fisketida forlenget.

– Da har vi salg av verdens beste rømmegrøt, og det er åpent for publikum og bygdefolk som vi håper kommer for å se på veiinga. Det er ganske spennende med veiing halvveis inn i konkurransen, sier Sletten.

Alle som melder seg på kan velge å konkurrere alene eller på lag. Lagene kan ha opptil fire deltakere. Det blir premiering for største laks, største ørret og største harr. Da har også barn som kanskje er med i konkurransen mulighet til å vinne selv om de fisker med småfiskagn. I lagkonkurransen blir det laget med mest kilo fisk som vinner. I fjor var marginen på 20 gram.

Lørdag morgen deles fiskerne i to grupper, og det trekkes lapp om hvor de to gruppene skal starte. Etter halvveis-veinga bytter de på fiskesona.

– Det er det som var en suksessfaktor i fjor, at deltakerne får oppleve hele Divielva og prøve seg på områder de ellers ikke har kunnet fiske, sier Sletten.

Dugnad

Han beskriver laksefestivalen som en dugnad. UL Håpet er hovedarrangør, men har flere samarbeidspartnere som gjør det mulig å gjennomføre festivalen. Blant annet er Statskog og Øverbygd jeger- og fiskerforening (ØJFF) sentrale i samarbeidet.

– Ikke minst alle grunneieren som har gitt en dag av sine fiskerettigheter. Det er det som er så fantastisk med dette, at grunneierne og Statskog med ØJFF har gitt dette til arrangementet. Det er en dugnad i seg selv det, som vi setter stor pris på, sier Sletten.

Det er flere som har lyst til å ta del i festivalen, og lørdag kommer det til å stå noen stander utenfor ungdomshuset. Blant annet vil ØJFF og nasjonalparkstyret ha hver sin stand. Barnas Turlag vil stille opp utfor ungdomshuset med aktiviteter for de yngste som kommer innom.

Premieutdelinga vil finne sted på kvelden, før det inviteres til «afterfish». Da står «Bart og høgt hårfeste med dårlig hall» for musikken. Deltakerne har festen inkludert i billetten sin. Alle som ønsker er velkomne på festen, men de som ikke har deltatt i konkurransen må melde seg på og betale billett. Sletten understreker at man må melde seg på i forkant, det nytter ikke å møte opp i døra.

Nå håper han årets festival blir en enda større suksess enn fjoråret, og at det er en tradisjon som er kommet for å bli.

– Vi starter i det små og ser hvordan det går. Jeg tror potensialet ligger der til noe veldig stort, sier Sletten.

Powered by Labrador CMS