Mack har fått et sommerlig oppsving:

GÅR BEDRE: Det går mye bedre nå for Mack sin fabrikk i Nordkjosbotn. Foto: Ivar Løvland (Arkiv)
GÅR BEDRE: Det går mye bedre nå for Mack sin fabrikk i Nordkjosbotn. Foto: Ivar Løvland (Arkiv)

Roser Balsfjord etter underslaget

BALSFJORD: Millionverdier av øl er blitt borte. Likevel angrer ikke Mack-direktør Roger Karlsen på at bedriften i sin tid flyttet bryggeriet fra Tromsø til Nordkjosbotn.

Publisert Sist oppdatert

– Balsfjordingene har reagert veldig bra i denne saken. De har kommet med masse tips i saken, engasjert seg og vist at dette som har skjedd vil de ikke stå inne for. De har stått opp og sagt at dette aksepterer de ikke. Jeg er veldig glad for balsfjordingens støtte i denne saken, sier administrerende direktør Roger Karlsen i Macks ølbryggeri.

I starten av april kunne han fortelle om underslaget som bedriften var blitt offer for. Da var han oppgitt, frustrert og forbannet over at noen kunne ramme egen bedrift slik de hadde gjort. Karlsen antydet et underslag verdt opp mot tosifret antall millioner.

Ikke tosifret

I dag sier han at de aldri kommer til å få noe eksakt svar på hvor store verdier i form av øl som er blitt underslått fra fabrikken i Nordkjosbotn.

– Det er nok ikke tosifret antall millioner, men millionbeløp er det helt klart, sier Roger Karlsen.

To av bedriftens ansatte er blant de som er siktet i saken. Karlsen er klar på at de har maktet å manipulere produksjonsutstyr, slik at ikke alt er blitt registrert slik det skulle. Dermed vil noe eksakt antall liter eller kroneverdi neppe være mulig å spore opp.

Fått oppsving

Likevel, tross fire siktede fra Balsfjord blant de elleve som til nå er siktet i underslagssaken; Roger Karlsen angrer ikke at Mack flyttet fabrikken til Nordkjosbotn for åtte-ni år siden.

– Nei, det angrer vi ikke. Balsfjord-etableringa var god den, smiler en ferierende Mack-direktør.

Administrerende direktør Roger Karlsen ser fremover etter en tung vinter og vår.

Han kan også smile etter at omsetningstallene de siste månedene har pekt i positiv retning for ølbryggeriet. For etter at han i vår antydet et kriseår for bedriften da underslaget og koronaen slo inn over landet, har pila fra påske og utover bare pekt oppover. Tross klart mindre salg til utesteder og restauranter, har dagligvaresalget skutt i været. Mack har økt stort her, mye mer enn konkurrentene.

– Markedsandelen vår er økt med 10-15 prosent. Vi har svært gode tall i dagligvarebransjen fra april og til nå. Vi er meget godt fornøyd med det, så klart, sier Roger Karlsen.

Tjener penger

Årsaken til økt dagligvareomsetning kommer både av mer sosialt liv på hjemmebane og ikke minst stengte grenser til utlandet. I tillegg kan folk ha blitt mer bevisst på at de vil støtte det lokale bryggeriet i Troms.

– Tallene nå er så gode at vi kan komme til å tjene penger i 2020, sier en fornøyd bryggeridirektør.

Det hadde han ikke forventet da koronapandemien slo inn over landet, rett før underslagssaken ble kjent i media.

– Det er veldig hyggelig å se at det nå går mye bedre enn ventet, sier Karlsen.

Topp fokus

Han sier de internt på en måte har lagt underslagssaken bak seg. De som nå er ansatt ved fabrikken har bestemt seg for å levere på «øverste nivå».

– De ansatte har nå kun fokus på å levere gode resultat og hele organisasjonen vår har nå et felles fokus om å levere best mulig. Det gir hele organisasjonen vår energi, sier Roger Karlsen.

Med tanke på sikkerhetsrutiner ved bedriften har de allerede forbedret disse. Etter at underslagssaken avslørte «huller» i kontroller og rutiner, er disse nå betydelig innskjerpet. Gjennom videoovervåking, rutiner og skjerpede kontroller og prosesser innad på fabrikken og lageret.

– Vi trodde vi hadde gode rutiner, men vi har tatt lærdom av denne saken, sier Karlsen.

Trenger lagerplass

Det gode salget til dagligvarebransjen de siste månedene har faktisk gitt Mack et lite luksusproblem. For de må nå frakte ferdigproduserte varer til lager i Tromsø. Derfor søker bryggeriet nå etter innendørs lagerplass å leie i området rundt Nordkjosbotn. Bedriften er ute etter lagerplass i størrelsesorden 8-900 kvadratmeter.

– Det er takket være det gode salget vi nå må se oss om etter mulige lager nærmere fabrikken i Nordkjosbotn, sier Roger Karlsen.

Klar på at Mack nå bare ser fremover.

Powered by Labrador CMS