Skal bygge ut Bardufoss for mottak av allierte styrker:

MOTTAKSSTASJON: Snart starter arbeidet med å bygge ut Bardufoss flystasjon for mottak av allierte styrker. Bildet ble tatt 10. mai i forbindelse med at åtte C-17 Globemaster transportfly fraktet amerikanske soldater direkte fra Alaska til Indre Troms. Foto: Even Karlsen Sætre, Forsvaret
MOTTAKSSTASJON: Snart starter arbeidet med å bygge ut Bardufoss flystasjon for mottak av allierte styrker. Bildet ble tatt 10. mai i forbindelse med at åtte C-17 Globemaster transportfly fraktet amerikanske soldater direkte fra Alaska til Indre Troms. Foto: Even Karlsen Sætre, Forsvaret

Planlegger 2.000 kvadratmeter med haller

Forsvarsbygg regner med at de snart får klarsignal til å bygge lagerhaller til allierte styrker på Bardufoss flystasjon. Forberedelsene til bygginga har allerede startet.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringa la 8. april fram ei melding til Stortinget om prioriterte endringer, status og tiltak i forsvarssektoren som en følge av Russlands angrep på Ukraina. Der ble det foreslått å styrke forsvarssektoren med tre milliarder kroner allerede i år.

Noen av de friske midlene skal brukes til å styrke evnen til mottak av allierte styrker på flystasjonene i Nord-Norge. Det skal gjøres ved blant annet å oppgradere utvalgte operative flater og flysheltere.

Detaljene rundt arbeidet som skal gjøres er ennå ikke kjent, men mye tyder på at Bardufoss flystasjon i hvert fall kommer til å få et løft knyttet til lagring av alliert materiell og oppgradering av flyoperative flater.

– Vi har ennå ikke mottatt noe byggeoppdrag, men vi forbereder oss på å få i oppdrag å bygge lagerhaller på Bardufoss, forteller Ivan Fjeldheim-Pettersen.

Han er stabssjef i Forsvarsbygg prosjekt og utvikling.

150 millioner kroner

Forsvarsbygg lyste i slutten av april byggeledelsen på lagerhallene ut på anbud. I utlysningsteksten står det at Forsvarsbygg regner med å få i oppdrag å etablere permanente haller for militært utstyr på Bardufoss flystasjon.

Totalt areal for hallene er 2.000 kvadratmeter. Kostnadsramma er forventet å være på rundt 150 millioner kroner. Det er det samme som det kostet å bygge og innrede den nye brannstasjonen på Bardufoss. Brannstasjonen ble tatt i bruk i 2017. Forventet overlevering av hallene er utgangen av 2023.

– Utlysninga av byggeledelse er knyttet til det forberedende arbeidet på et oppdrag som vi forventer å få snart. Vi kjenner ikke detaljene i oppdraget, men vet blant annet at det dreier seg om lagring knyttet til å kunne ta imot allierte styrker på Bardufoss. Vi ønsker å være kommet lengst mulig når oppdraget foreligger for å unngå å tape tid, sier stabssjef Fjeldheim-Pettersen.

Han legger ikke skjul på at Forsvarsbygg regner med at oppdraget vil komme før sommerferien. Hvis det skjer tyder alt på at hallene vil være klare til bruk innen utgangen av neste år.

– Vi planlegger ut fra den beste kunnskapen vi har per nå. Så vil vi få vesentlig større klarhet i hva vi nøyaktig skal bygge når oppdraget foreligger, forteller stabssjefen.

Utbygging i Blåtind

I meldinga til Stortinget står det også at det skal tilrettelegges for etablering av eiendom, bygg og anlegg i skyte- og øvingsfelt i Indre Troms for økt evne til alliert øving og trening, og som også vil styrke nasjonale kapasiteter.

Tidligere forsvarsminister Odd Roger Enoksen bekreftet i april overfor Nye Troms at det dreier seg om utbygging av infrastruktur i Blåtind i forbindelse med at det tyske forsvaret ønsker å etablere en leir med plass til inntil 600 soldater i Indre Troms. Leiren kan være klar til bruk til vinterøvelsen i 2024 hvis planene blir realisert.

– I meldinga til Stortinget nevnes spesifikt et prosjekt knyttet til øving og trening for allierte, og som også vil øke tilgjengeligheten, og dermed kapasiteten for nasjonale styrker, i Blåtind skytefelt. Vi forventer at vi får også det oppdraget snart, avslutter Ivan Fjeldheim-Pettersen.

Powered by Labrador CMS