Hyttebygger fortviler over Fylkesmannens mulige oppheving av dispensasjon:

STRØMGATE: Veien som er planlagt å bruke er allerede en godt oppkjørt strømgate. Foto: Privat
STRØMGATE: Veien som er planlagt å bruke er allerede en godt oppkjørt strømgate. Foto: Privat

- Oppleves uforståelig

BARDU: Fylkesmannen i Troms og Finnmark setter foten ned og varsler mulig oppheving av dispensasjon for barmarkskjøring ved Altevatn. Hyttebygger Jon-Eiliv Brandvoll forteller at det er en personlig katastrofe.

Publisert Sist oppdatert

I juni ga dispensasjonsnemda i Bardu kommune tillatelse til å kjøre inn materialer i forbindelse med hyttebygging ved Altevatn. Fylkesmannen mener at vedtaket kan være i strid med motorferdselloven. Videre skriver Fylkesmannen i et brev at hyttebyggerne ikke har særlig behov for transport som ikke kan dekkes på en annen måte. De tre hyttebyggerne som har fått dispensasjon må nå avvente med videre transport inntil endelig vedtak er fattet i saken.

Fortvilet hyttebygger

Brandvoll forteller at han er fortvilet over situasjonen og synes det er dårlig gjort av Fylkesmann. For Brandvoll finnes det ikke et annet alternativ enn å kjøre inn materialer. Bruk av helikopter vil bli for dyrt. Å vente til vinterføre vil forsinke bygginga med et år.

Veien som skulle benyttes, er ei allerede opparbeidet strømgate. Ifølge Brandvoll er strømgata gravd med gravemaskin og er to-tre meter brei.

- Jeg hadde forstått hvis vi skulle kjørt i urørt natur. Vi snakker om et voldsomt utbygd hyttefelt. Det er langt unna uberørt natur. Vi snakker om hundrevis av hytter på små områder, forteller han.

Brandvoll tviler på at Fylkesmannen har satt seg inn i hvor han skal kjøre eller hva dette handler om. Han opplever opphevinga av dispensasjonen som helt uforståelig og urettferdig.

- Jeg forstår ikke hvorfor jeg skal straffes, sier Brandvoll.

Allerede forsinket

Etter et stygt fall i fjor høst, er hyttebygginga allerede forsinket. Brandvoll landet på en bjelke, og hadde åtte brudd i siden. Det førte til at alt som skulle kjøres opp i vinter måtte utsettes.

Planen i sommer var å frakte opp materialer for å kunne få ferdig hytta. Brandvoll forteller også at det er nødvendig å markisolere hytta. Det er en jobb som må gjøres før vinteren kommer. Uten isoleringen kan ikke vinduer settes inn. Hvis Fylkesmannen står på sitt blir bygginga forsinket med enda et år.

- Da er jeg like langt neste juli som i år, forteller en fortvilt hyttebygger, som håpet på å kunne feire neste års påske på hytta sammen med familien.

Gitt dispensasjon tidligere

Torgrim Nyvoll sitter i dispensasjonsnemda og forteller at det er gitt dispensasjon på dette tidligere. I denne saken er det gitt en begrenset tilgang. Hyttebyggerne kan kun kjøre ti eller fem ganger inn til hytta og er nødt til å loggføre alle turer. Han synes det er synd at hyttebyggerne ikke får gjort seg ferdig.

- Det vil ikke lage noe mer skader enn hva det er fra før. Et helikopter vil bruke mer drivstoff og er mer skadelig på miljøet, sier Nyvoll.

Han påpeker at dispensasjonen kun gjelder der det allerede er spor.

- Det er et regulert felt, og de har fått beskjed om å kjøre der det allerede er spor. Respekterer de det, synes vi det er i orden, sier Nyvoll. Han legger til at hyttebyggerne ikke er ute etter å ødelegge for seg selv eller for framtida.

Nyvoll forteller at det mange som har hytte ved Altevatn, og det betyr mye for kommunen at folk skal kunne være ute i naturen.

- Vi prøver å hjelpe til så godt som mulig, forteller Nyvoll.

Powered by Labrador CMS