INTEGRERING: Mange av flyktningene i Balsfjord ønsker seg enda mer kontakt med lokalbefolkninga. Her er flere av dem tidligere i vinter, da de inviterte til internasjonal lunsj. Arkivfoto.
INTEGRERING: Mange av flyktningene i Balsfjord ønsker seg enda mer kontakt med lokalbefolkninga. Her er flere av dem tidligere i vinter, da de inviterte til internasjonal lunsj. Arkivfoto.

Ønsker ei utstrakt hand fra bygdefolket

BALSFJORD: Flyktningkonsulent Elisabeth Mikkelsen mener det har gått over all forventning etter at Balsfjord bosatte flyktninger for snart et år siden. Hun ønsker likevel mer inkludering fra lokalbefolkninga.

Publisert Sist oppdatert

Det er snart ett år siden Balsfjord kommune bosatte flyktninger på Storsteinnes. Flyktningkonsulent Elisabeth Mikkelsen og kommunalsjef Karin Friborg Berger er begge svært fornøyd med hvordan alt har gått. Mikkelsen er ikke i tvil om hva som er hovedgrunnen til at det har gått så bra som det har gjort.

– Det har nok mye å gjøre med hvor fine folk vi har fått. De er veldig takknemlige og har vært positive til det å bli bosatt akkurat i Balsfjord kommune, sier Mikkelsen.

Kommunen har i løpet av året som gikk, tatt imot 23 flyktninger som permanent er bosatt i Balsfjord. I tillegg er det fire som bor i kommunen med resten av familien sin mens de venter på å få saken sin behandlet.

Integrering

En av de tingene som har vært mer utfordrende i prosessen enn hva flyktningkonsulenten hadde sett for seg, er å få koblet på lokalbefolkninga i Balsfjord.

– Det er mange som er veldig aktive, men vi skulle gjerne ønske oss at det var noen flere. Det er de samme personene i lokalsamfunnet som aktivt blir kjent med flere familier. Det er bra, men vi skulle gjerne sett at flere fikk bli kjent med noen norske, sier Mikkelsen.

Det er flere tiltak som har vært gjort for å få til en best mulig integrering. Blant annet har Mikkelsen vært i møter med lag og foreninger og noen privatpersoner som hun har blitt tipset om. Det har også slik at flyktningfamilier og lokale familier har blitt koblet sammen som vennskapsfamilier.

– Det har fungert i noen tilfeller, og i noen tilfeller ikke. Nå er det sånn at det ikke er alle som jevnt over har kontakt med noen norske, men det er ikke helt låsing heller. Alle har blitt kjent med noen, sier hun, og legger til at veldig mange ønsker mer kontakt.

Hun forteller at det stort sett er damer i lokalsamfunnet som har vært flinke, og at flere menn gjerne må ta kontakt dersom de føler de har noe å bidra med.

– Det er også en vurderingssak hva vi kan gjøre for å styrke den sosiale integreringa. Vi må nok gjøre noen tiltak ut over det som har vært gjort. Vi forsøker å hente eksempler fra andre kommuner og se hva som kan fungere for oss, sier Friborg Berger og Mikkelsen.

Språkpraksis

Flyktningene har begynt på voksenopplæringa på Storsteinnes etter hvert som de kom. Her forteller Mikkelsen at ting har blitt til mens man har gått, fordi det er mye som er nytt.

– Det er mange som kommer som ikke er godt kartlagt, men slik er det for alle voksenopplæringer. Det er nok ekstra utfordrende når det er en liten skole, uten mange muligheter for å differensiere mellom nivåene. Dette blir nok bedre etter hvert som vi bosetter flere, sier Mikkelsen.

Stadig flere av dem som går på voksenopplæringa, har den siste tiden begynt i språkpraksis som en del av opplæringa si.

– Det håper og tror vi mange vil lære mye av. Det er ikke alle som lærer best av å sitte på skolebenken, sier Mikkelsen.

Hun forteller at det også har vært stor velvilje blant næringslivet i kommunen for å ta imot flyktninger i språkpraksis.

–Vi har ikke fått et eneste nei, sier hun.

Ny stilling

I løpet av 2016 skal det tas imot 17 flyktninger i Balsfjord. Hvem det blir, eller hvor de kommer fra, har ikke Mikkelsen noe informasjon om ennå.

– Det får vi ikke vite før vi har meldt fra om at vi har boliger ledig. Dette er en situasjon vi vet lite om i dag, men det er vedtatt i kommunestyret at det skal bygges en del nye boliger i kommunen, til flyktninger og andre som kommunen er pliktige i å bistå med bolig, forklarer Friborg Berger.

De to håper på at de fire som i dag venter på å få saken sin behandlet, kan bli blant de 17 som gjenstår å bosette i år. Integrerings- og mangfoldsdirektoratet har anmodet kommunen om å ta imot fem enslige mindreårige flyktninger, blant dem som er vedtatt bosatt.

– Det er noe vi må vurdere og som ikke er utredet ennå, sier Friborg Berger.

Mikkelsen forklarer at det vil by på noen andre utfordringer enn tidligere, men at det for eksempel også vil føre med seg en del arbeidsplasser. Og innad i flyktningtjenesten i Balsfjord øker allerede stillingsprosenten.

– Vi har nå kommet opp i et antall flyktninger hvor vi ser at det er behov for to nye femtiprosent stillinger, sier de.

Stillingene er lyst ut og har søknadsfrist om få dager.

– Jeg opplever at det er stor interesse, for det er mange som har ringt angående stillingene, sier Mikkelsen.

Powered by Labrador CMS