NY FRAMTID? Høyre side av veien på bildet er en del av området som grunneierne har inngått opsjonsavtale med Nordkraft om. Her kan det bli datakrevende industri. Skiltene står i krysset hvor Altevannsveien over Strømsmofossen møter Østerdalsveien. Foto: Terje Tverås
NY FRAMTID? Høyre side av veien på bildet er en del av området som grunneierne har inngått opsjonsavtale med Nordkraft om. Her kan det bli datakrevende industri. Skiltene står i krysset hvor Altevannsveien over Strømsmofossen møter Østerdalsveien. Foto: Terje Tverås

Også Bardu skal gjøre seg lekker for Google

ØVRE BARDU: Nordkraft Prosjekt AS starter i dag formelt arbeidet med å legge til rette for et mulig datasenter i Østerdalen.DATASENTER

Publisert Sist oppdatert

For et år siden inngikk Nordkraft, et kraftselskap med base i Narvik, en intensjonsavtale med flere grunneiere i Øvre Bardu om et større areal som de vil avsette til framtidig kraftkrevende dataindustri. Området det er snakk om, strekker seg i grove trekk fra Strømsmoen oppover til Solbu, på sørvestsiden av veien, ned mot elva. Det er på totalt 150 dekar.

Grunnen til at nettopp dette området vurderes som attraktivt for en større aktør som Google, Facebook, Apple eller andre som lagrer data i «skyen», er nærhet til fornybar, billig energi fra Straumsmo kraftverk. Energien som selskapene har bruk for, går til å kjøle ned datamaskinene og lagringsmediene i de store anleggene de trenger flere og flere av.

– I europeisk sammenheng er det Nord-Norge som har den desidert billigste fornybare krafta. Databransjen slipper ut mer CO2 enn flybransjen i dag. Hver gang ungdommen er på mobilen og strømmer filmer, forbrukes det mye ikke-fornybar energi. Derfor er databransjen på utkikk etter steder å etablere seg på med grønn energi.

Det sier prosjektsjef Torbjørn Sneve i Nordkraft Prosjekt AS. Men det er dermed ikke sagt at man bare kan knipse med fingeren og vise fram Bardu for de store selskapene.

Markedsføring

– Vi har jobbet ufortrødent mot aktørene som driver med dette, alt fra Google og Facebook ned til dem som driver med kryptovaluta-utvinning. Det er ikke slik at de kommer og banker på døra for å få etablert seg her. Det er det motsatte. Vi må ut og møte dem og markedsføre det vi har å tilby. De blir nedrent av «sites» som ønsker at de skal komme og etablere seg, sier han.

Nordkraft har liknende prosjekter på gang i Bjerkvik og i Balsfjord. Der har de kommet lenger i reguleringsprosessen. Ei egen prosjektgruppe i Nordkraft jobber med saken. Noen av dem reiser rundt og markedsfører mulighetene i Nord-Norge. Gjennom et samarbeid med Fortum, som er Finlands svar på Statkraft og som driver innen dette feltet i en større skala, har de fått treffe en del folk de ellers ville ha slitt med å møte.

– De store selskapene er vant til områder hvor det er skyskrapere på skyskrapere. Det vi argumenterer med, er at her er det høgskoler og universiteter, her er det fritidstilbud – selv om det ikke er folk å se langs veien.

Nordkraft har laget egne nettsider med opplysninger om de stedene de markedsfører, med video over områdene.

Oppstartsmøte

Et datasenter av dette kaliberet vil kunne trenge fagfolk som driver det, i tillegg til spin-off som blant annet brøyting, vaktmestertjenester og vedlikehold. Forretningskonseptet til Nordkraft kan være alt fra å legge til rette infrastrukturen på tomtene til å leie ut området, drifte bygningene eller det de mulige aktørene velger å gå inn på. De store vil gjerne kjøpe og eie alt selv innenfor gjerdet.

– Det er viktig å bruke energien lokalt. Hvis vi kan skape arbeidsplasser i tillegg, er det kjempebra. Dette kan bli et tilbud til ungdommen. Det er tanken bak, sier Sneve.

I dag skal Nordkraft ha oppstartsmøte med Bardu kommune. Det er det første formelle skrittet for en reguleringsprosess av området. Iføge Sneve er tilrettelagte tomter det første aktørene spør om når de får tilbud om å etablere seg på et nytt sted.

Powered by Labrador CMS