Kom fra Gran Canaria fredag og rett hjem til karantene:

HIT, MEN IKKE LENGER: Oddveig og Jan Gunnar Kristiansen er i hjemmekarantene etter sin nylige sydentur. Foto: Ivar Løvland
HIT, MEN IKKE LENGER: Oddveig og Jan Gunnar Kristiansen er i hjemmekarantene etter sin nylige sydentur. Foto: Ivar Løvland

Oddveig og Jan Gunnar kom med samme fly som koronasyk kvinne

SELJELVNES: Onsdag ble det kjent at en kvinne fra Harstad-området er innlagt på sykehus i Harstad med covid-19-smitte. Oddveig og Jan Gunnar Kristiansen fra Seljelvnes i Balsfjord kom fra Syden med samme fly som den nå koronasyke kvinnen.

Publisert Sist oppdatert

– Vi er friske og ved godt mot, men nå er det to uker i karantene hjemme. Jeg våkner hver morgen og kjenner først etter om jeg er syk eller ikke, før jeg står opp, smiler Jan Gunnar Kristiansen.

Han og kona Oddveig har fortsatt godt humør, men de er litt betenkt over mottakelsen som de ble til del da flyet de kom med fra Las Palmas på Gran Canaria fredag landet i Tromsø. Der ble de først tatt ut i puljer på fem og fem og møtte blant annet personell i fullt verneutstyr og fikk tildelt et skjema som de skulle fylle ut om egen helse, sykdomstegn og bosted. Derfra bar det inn i ankomsthallen, men der var det ingen avstand å spore for de 195 reisende som kom med flyet til Tromsø.

– Alle sto tett samlet og ventet på bagasje. De burde ha gjort det på en annen måte. Det føltes rart, sier Oddveig Kristiansen.

– Etter det første oppbudet i Tromsø, skulle jeg ønske opplevelsen i ankomsthallen og bagasjeutleveringa var annerledes, sier ektemannen Jan Gunnar.

Smittet før avreise

Onsdag ble det kjent at to personer fra sørfylket som var med samme flyet, hadde fått påvist koronasmitte. En av de to, en godt voksen kvinne, ble tirsdag lagt inn på UNN Harstad.

Kommuneoverlege i Harstad, Jonas Holst, opplyste til Nordlys tirsdag at disse i ettertid er blitt vurdert som smittefarlige allerede før de gikk om bord.

– De har i ettertid blitt vurdert som smittefarlig før de gikk på flyet. Vi vet at Tromsø-folk har vært i nærkontakt med de smittede, sa Holst tirsdag til avisa.

Buss til Harstad

De som skulle videre fra Tromsø og til sør i fylket reiste videre fra Tromsø med en ekstra oppsatt buss.

– De to er fortsatt syke, og har vært i karantene og isolasjon siden de kom til Harstad. Begge kan beskrives som unge pensjonister. Vi jobber i samarbeid med Folkehelseinstituttet og bakkemannskapet som håndterer flyet for raskt å få oversikt over dem som hadde seteplass nærmest de som er bekreftet smittet, heter det i ei pressemelding fra Harstad kommune.

De som hadde nærmest sitteplass, var personer på seteradene foran og bak, samt de som satt i nærheten på bussen.

– Vi gjør dette for å informere nærkontaktene om karantene- og isolasjonsreglene, samt bli oppdatert på deres helsetilstand. Vi oppfordrer sterkt folk som har vært på reise å overholde karantenebestemmelsene og ta kontakt med pandemitelefonen hvis de eventuelt skulle kjenne luftveissymptomer, heter det i pressemeldinga fra Harstad kommune.

Flere fra Balsfjord

Oddveig og Jan Gunnar fra Seljelvnes var på det samme flyet som landet på Langnes flyplass i Tromsø sist fredag ettermiddag. De hadde egen bil parkert ved flyplassen som de kjørte hjem til Balsfjord i. Onsdag hadde ekteparet enda ikke hørt noe fra helsemyndighetene etter at det ble kjent at det var koronasmittede personer på samme fly som dem.

– Vi er spent på om vi blir å høre noe, sier Jan Gunnar og Oddveig.

Ingen slipper inn i huset til ekteparet fra Seljelvnes på enda ei drøy uke.

De så og snakket med flere andre personer fra Balsfjord på det samme flyet fra ferieøya. Ekteparet reiste allerede i slutten av februar til Gran Canaria, og ante da fred og ingen fare om den pandemien som senere har slått inn over store deler av verden.

– Vi drømte ikke om at dette kunne skje da vi reiste. Jeg vet ikke om vi hadde reist om vi hadde visst dette ville skje, sier Jan Gunnar.

Merket ikke noe

De hadde en treukers ferie, og de to første ukene på Gran Canaria merket de ingen ting spesielt. Den siste uka ble de imidlertid satt i karantene på hotellet sitt.

– Den uka var det ei rar og nesten uvirkelig stemning på Gran Canaria. Det var nesten ikke folk ute, og vi fikk bare gå på butikkene på det store hotellet vi bodde på, sier han.

Hjemmekarantene

Nå er det to uker i karantene hjemme som gjelder for han og kona. Mat får de satt på døra av eldstesønnen.

– Jeg er så vidt bare utenfor døra og lufter meg litt om dagene, sier Jan Gunnar Kristiansen.

Han sier de ikke er skremt over at det var koronasmittede personer på samme flyet som dem på tur hjem fra ferie, men han er skremt over selve situasjonen som er oppstått i verden.

– Jeg sover fortsatt godt om nettene, men situasjonen i verden skremmer meg. Jeg frykter at det går mange år før ting er helt normalisert igjen, sier Jan Gunnar Kristiansen.

Powered by Labrador CMS