Bardu kommune er standhaftig i skutersaken:

VIL TIL NORDLAND: Ordfører Toralf Heimdal har bedt om å få komme til Fylkesmannen i Nordland for å gi riktige opplsyninger før de starter behandlinga av skuterklagene. Foto: Malin Cerense Straumsnes (Arkiv)
VIL TIL NORDLAND: Ordfører Toralf Heimdal har bedt om å få komme til Fylkesmannen i Nordland for å gi riktige opplsyninger før de starter behandlinga av skuterklagene. Foto: Malin Cerense Straumsnes (Arkiv)

Nå inviterer ordføreren seg selv til Fylkesmannen i Nordland

BARDU: Også i denne omgangen er det Fylkesmannen i Nordland som er satt som settefylkesmann i klagebehandlinga av Leinaløypa i Bardu. Nå har Toralf Heimdal bedt om et personlig møte.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag vedtok flertallet i kommunestyret, med unntak av Vilhelm Kjelsvik (V), å stå på sitt og avslå skuterklagene fra Fylkesmannen i Troms, Forum for natur og Friluftsliv Troms og Troms fylkeskommune. Nå skal klagene nok en gang sendes til Fylkesmannen i Nordland til behandling. I november i fjor oppheva samme Fylkesmann skuterløype 3, inkludert avstikkerne til Lappbukta og Maisabukta. Ordfører Toralf Heimdal (Sp) ga kommunestyret klar beskjed om at han vil gjøre sitt for å unngå at det skjer også denne gangen.

– Jeg kommer til å invitere meg selv til Tom Cato Karlsen (Fylkesmannen i Nordland, journ.anm.) for å legge fram denne saken. Begrunnelsen for at jeg oppsøker embetet personlig er på grunn av den katastrofalt dårlige saksbehandlinga forrige gang, som var full av feil og mangler, sa Heimdal.

Les også: Departementet ber om skutersvar

– Forskjellsbehandling

Heimdal påpekte at settefylkesmannen denne gangen må innhente bedre opplysninger før de fatter slike vedtak. Som ordføreren tidligere har sagt, så er det ikke skuterløypene i seg selv som er grunnen til at han og flertallet i kommunestyret står på sitt.

– Det dreier seg om retten til å gi et lokalt skjønn og få lov til å ta over oppgaven med å opprette egne snøskuterløyper. Det er prinsipielt viktig for forvaltninga av utmark, sa Heimdal.

Han og flere av de folkevalgte rosa saksbehandlinga opp i skyene, og mente det var ei av de beste saksutredningene de noen sinne har lest. Klagene på Leinaløypa går i stor grad ut på at den går i et svært viktig friluftsområde og at man må ta hensyn til det stille rom. I utredninga har saksbehandler Per Åke Heimdal sett på andre kommuner som har lovlige løyper i områder som betegnes som svært viktige friluftsområder.

– Takk til dere for at dere belyser den forskjellsbehandlinga som det er helt åpenbart at Bardu kommune er blitt utsatt for, sa Arne Nysted (Ap).

Målselv slipper unna

Forskjellsbehandlinga føler de kommer godt fram i saksutredninga. I mars i år vedtok Målselv kommune seks skuterløyper i kommunen, med klagefrist til 1.mai. De har ikke mottatt klage fra verken Fylkesmannen eller fylkeskommunen, til tross for at tre av løypene går gjennom det som defineres som svært viktige friluftsområder. Også flere kommuner i Nordland har løyper som går gjennom slike områder.

– Når det kommer til Målselv, hvorfor klager ikke Fylkesmannen og fylkeskommunen på løyper som går i enda mer uberørte områder enn våre? De kan takke Bardu kommunestyre for det. Vi har skapt så mye ubehageligheter for dem (klagerne, journ.anm.), sa Heimdal.

Han påpekte videre at verken Leinavatnet eller Altevatnet er skravert inn som svært viktige friluftsområder. Dette tror ordføreren kan telle i kommunens favør dersom de må gå videre til domstolene. For hvis Fylkesmannen i Nordland også denne gangen gir klagerne medhold, kommer Bardu kommune etter all sannsynlighet til å gå til søksmål mot staten. Heimdal har imidlertid større tro på å bli hørt denne gangen. Fylkesmannen i Nordland har fått ny fylkesmann sia forrige behandling. At fylkesmannen Tom Cato Karlsen er en Frp-politiker med ei fortid som statssekretær i Samferdselsdepartementet.

– Jeg har tro på at Tom Cato Karlsen tar mål av seg på å se dette i nytt lys. Sånn jeg ser det er det ingen grunn til at Fylkesmannen i Nordland skal kunne omgjøre forskrifta denne gangen. Alt er grundig utreda. Det er den mest grundige utredninga av ei skuterløype i Norges land, slo Heimdal fast.

Etter kommunestyret ble oppheva, sendte ordføreren en epost til Karlsen hvor han inviterte seg selv til et møte denne måneden. Heimdal vil også oppfordre saksbehandlerne til å komme til Bardu på befaring før de gjør seg opp ei mening. Nye Troms har ikke lyktes i få svar fra Karlsen om hvorvidt han ønsker å ta imot barduordføreren.

Powered by Labrador CMS