Føler seg ikke trygg hjemme lenger:

ILLE: Leif-Arne Stensland synes det er for ille at Telenor ikke gjør noe med mobildekninga i området. Foto: Ivar Løvland
ILLE: Leif-Arne Stensland synes det er for ille at Telenor ikke gjør noe med mobildekninga i området. Foto: Ivar Løvland

Mobilforholdene har tvunget Solveig (86) fra hjemmet sitt

STRUPEN: I 66 år har Solveig Stensland bodd i bygda Strupen i Balsfjord. Sist høst turte hun ikke lenger bo i bygda, på grunn av usikkerheta den manglende mobiltelefondekninga i området medførte.

Publisert Sist oppdatert

TELEFONDEKNING

- Jeg tør ikke bo her mer. Det er fryktelig trasig å måtte flytte fra det hjemmet man har hatt i så mange år. Men jeg turte ikke bo her lenger, uten telefonforbindelse.

Det sier 86 år gamle Solveig Stensland. Den mangelfulle telefondekninga for de rundt 20 fastboende i bygda Strupen, rett ved E6 mellom Heia og Tømmerelv, ble tidligere i uka omtalt av NRK Troms.

Bygda mistet fasttelefonen for to år siden, og siden har bygda vært nærmest helt uten noen dekning fra mobilnettet. Bygda, med ei veistrekning på nærmere fem kilometer fra E6-krysset og inn til det populære turområdet Juksavatn, er omtrent helt fri for mobilsignal.

Friskere hjemme

- Jeg synes det er for galt at de skal kutte fasttelefon, uten at de har noen erstatning klar. De tvinger nesten fram ei flytting, sier 86-åringen.

86 år gamle Solveig Stensland forlater huset sitt når ingen av hennes nærmeste kan være med henne på gården, etter at fasttelefonen ble nedlagt.

Nå tør hun bare være heime på familiegården i Strupen når noen av ungene hennes er på heimplassen. Det er besøk Solveig setter stor pris på.

- Jeg blir nesten friskere av å få være heime litt. Jeg blir i hvert fall ikke verre av det, smiler 86-åringen.

Ekkel følelse

Det var da hun ble syk i september sist år at frykten ble så stor at hun ikke turte bo hjemme på familiegården lenger. Sønnen Leif Arne fant ei svært syk mor hjemme da han kom innom, men han måtte godt utenfor husets fire vegger før han var så heldig at han fikk mobildekning nok til å nå tak i legevakta. Da bar det rett til sykehus med mora hans.

- Det var en ekkel følelse da jeg nesten ikke klarte å få dekning på telefon til å få hjelp da jeg prøvde å ringe, og det er nesten en enda eklere følelse nå når jeg tenker tilbake på det. Hadde jeg ikke fått hjelp da, er det ikke sikkert mamma kunne sittet her nå, sier Leif Arne Stensland, og ser bort på mamma Solveig.

Utrygg uten telefon

Mora kom seg etter et lengre sykehusopphold, men var bare få dager hjemme sist høst før hun klart ga uttrykk til sine nærmeste om at hun ikke følte seg trygg lenger.

- Det er en trasig følelse, det er det, men jeg følte meg virkelig utrygg her hjemme. De leker med folks helse når telefonforbindelsen kuttes slik, sier Solveig Stensland.

Hun bor nå i omsorgsboliger på Storsteinnes, og trives bra der, men vil hjem til Strupen så ofte sjansen byr seg.

Turområde

Sønnen Leif Arne viser også til at Juksavatn, innerst i Strupen, er et av de mest populære turområdene i kommunen. Der finnes det heller ingen telefondekning. Med de farer det kan medføre med både skoleklasser, barnehager, familier og andre turglade mennesker i området på både dagsturer og lengre opphold.

Leif-Arne Stensland synes det er for ille at Telenor ikke gjør noe med mobildekninga i området.

- Strupen utviklingslag tør ikke lenger låne bort våre kanoer der i tilfelle noe skal skje på vatnet, sier Stensland.

Kjenner ikke til

Dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen, bekrefter ovenfor NRK Troms at de har leveringsplikt på telefon, og at de må distribuere en eller annen form for telefonløsning til alle husstander. Han hevder at han ikke kjenner til noen manglende dekning i området Strupen, og oppfordrer folk til å ta kontakt om det ikke er mobildekning der fasttelefon er nedlagt.

- Jeg anbefaler at ho i Balsfjord tar kontakt med oss eller ordføreren i kommunen slik at vi kan finn ei løsning slik at ho kan fortsette å bo hjemme, sier dekningsdirektøren til statskanalen.

Mange har tatt kontakt

Leif Arne Stensland er en av flere i bygda som har tatt opp den manglende mobildekninga med Telenor de siste par årene. Noen har til og med ført logg over samtalene med telefonkonsernet. Derfor overrasker det Stensland at dekningsdirektøren sier til NRK Troms at han ikke kjenner til dekningsvanskene i området.

- Tullprat, sier Leif Arne Stensland om det.

Skal møte Telenor

Balsfjords ordfører Gunda Johansen sier til NRK Troms at de er klar over utfordringene som er med tanke på mobildekninga i kommunen. Også i området Strupen og Juksavatn, og de skal ha et møte med Telenor i løpet av høsten. Hun er klar på at det er Telenor som har ansvaret for at bygda har dekning for mobiltelefon:

- Det ansvaret vil jeg gi Telenor, selv om også Balsfjord kommune har et samfunnsansvar i forhold til sikkerhet og beredskap for både innbyggere og de som beveger seg i området, sier hun til NRK Troms.

Leif Arne Stensland vet ikke om han tør håpe på noen telefonløsning i heimbygda si:

- Telenor har visst godt om vanskene lenge, uten å gjøre noe. Jeg vet derfor ikke om jeg tør håpe på noen løsning nå heller, sier han.

Sønnen Leif-Arne gir mamma Solveig Stensland en god klem og skjønner godt moras frykt for å bo alene hjemme uten sikkerheta en telefonforbindelse gir.

Powered by Labrador CMS