Miljødirektoratet med klar tale:

IKKE TILLAT: Det blir ikke tillat å bruke snøskuter for å ta folk som tyvfisker ved Sagelvvatnet.
IKKE TILLAT: Det blir ikke tillat å bruke snøskuter for å ta folk som tyvfisker ved Sagelvvatnet.

Mener kontroll av fiskekort kan gjøres til fots

BALSFJORD: Etter at saken er behandlet ved høyeste hold er det avgjort at utmarkslaget ikke får bruke skuter til å sjekke fiskekort ved Sagelvvatnet.

Publisert Sist oppdatert

I slutten av mars i år vedtok formannskapet i Balsfjord å gi Sagelvvatn Utmarkslag dispensasjon fra motorferdselforskriften. Laget fikk dispensasjon til ti turer på skuter på vannet for å utøve kortkontroll i forbindelse med isfiske. Dispensasjonen gjaldt for fem år frem i tid, med inntil ti turer i året.

Klagde

Etter vedtaket fra kommunen, tok Fylkesmannen i Troms selv initiativ til å se nærmere på saken, og i sommer gjorde de om på Balsfjord kommune sitt vedtak fra mars. Fylkesmannen opphevde kommunens dispensasjon til utmarkslaget. Dermed fikk utmarkslaget ikke lov til å bruke snøskuter når de skulle kontrollere lovligheten av fiske på isen. Utmarkslaget klagde inn avgjørelsen fra fylkesmannen, og dermed har nå Miljødirektoratet behandlet saken.

Dispensasjonskrav

I likhet med Fylkesmannen, mener ikke Miljødirektoratet at Sagelvvatn Utmarkslag har et særskilt behov for bruk at motorkjøretøy på vannet, på tross av utmarklagets egne argumenter om utfordringer i forbindelse med parkering rundt vannet og at vannet er for stort til å dekkes til fots. Miljødirektoratet viser til hvilke unntak som gir grunn til dispensasjon fra lovverket.

"dersom søkeren påviser et særlig behov som ikke knytter seg til turkjøring, og som ikke kan dekkes på annen måte. Før eventuell tillatelse gis, skal transportbehovet vurderes mot mulige skader og ulemper i forhold til et mål om å redusere motorferdselen til et minimum," skriver Miljødirektoratet.

Ikke nødvendig

Miljødirektoratet skriver at de har forståelse for at Sagelvvatn utmarkslag vurderer privat kontroll av fiskekort som nyttig da de er avhengig av inntekt fra salg av fiskekort. Hvorvidt dette tilsier et særlig behov for motorferdsel etter forskriften, mener de derimot er en annen vurdering.

«Spørsmålet i denne saken er derfor om bruk av snøscooter for kontroll av fiskekort på Sagelvvatnet er nødvendig. Det framkommer av saken at det er brøytet bilveg rundt hele Sagelvvatnet, noe som etter Miljødirektoratets vurdering tilsier at vannet er tilgjengelig med bil for de som skal føre kontroll. I likhet med Fylkesmannen vil vi anta at de som benytter vannet til isfiske også parkerer i nærheten av vannet, og går ut til fiskestedene til fots, på ski eller truger,» skriver Miljødirektoratet.

Direktoratet legger til grunn at det bør være mulig å parkere ved ulike parkeringer eller gårder ved vannet, eller å bli skysset ut til gitte utgangspunkt for kontroll. Selve kontrollen av fiskekort på Sagelvvatnet mener de bør kunne skje til fots.

«Direktoratet vil anta at hensikten med å drive kontroll av fiskekort er å skape en preventiv effekt for å hindre tjuvfiske. På Sagelvvatnet mener vi at dette er mulig å oppnå uten bruk av motorkjøretøy på isen,» skriver de i sitt endelige svar, som ikke er mulig å påklage.

Powered by Labrador CMS