Nord-Norge skriker etter digitalt kompetente arbeidstakere:

UTVIKLE TALENTER: Marit Kristensen (midten) er ett av de digitale talentene som Randi Lund (f.v.) fra NAV, prosjektleder Ruben Nergård fra TIK, daglig leder Lars Utstøl fra TIK, John-Arne Karlsen fra Sparebanken Nord-Norge og Lisa Gay Bostwick fra Midt-Troms Museum vil utvikle de neste tre årene. Foto: Malin Cerense Straumsnes
UTVIKLE TALENTER: Marit Kristensen (midten) er ett av de digitale talentene som Randi Lund (f.v.) fra NAV, prosjektleder Ruben Nergård fra TIK, daglig leder Lars Utstøl fra TIK, John-Arne Karlsen fra Sparebanken Nord-Norge og Lisa Gay Bostwick fra Midt-Troms Museum vil utvikle de neste tre årene. Foto: Malin Cerense Straumsnes

Marit har et talent landsdelen ikke kan være foruten

BARDUFOSS: Et banebrytende samarbeidsprosjekt skal få 300 mennesker ut av en situasjon som arbeidsledig til å bli profesjonelle digitale talenter. Det er det ingen tvil om at Nord-Norge trenger.

Publisert Sist oppdatert

Marit Kristensen fra Målselv er ei ung dame med et spesielt og viktig talent. Det visste hun egentlig ikke selv, før hun en dag møtte opp på NAV-kontoret som man må gjøre jevnlig som arbeidsledig.

– Da sa de at «vi har et tilbud i dag som vi ikke hadde i går. Det handler om spillutvikling, og du kan jobbe hjemmefra. Vil du være med på det?» Ja takk, det har jeg spurt etter lenge, forteller Kristensen entusiastisk.

Det tilbudet hun snakker om, er et samarbeidsprosjekt mellom NAV, Kunnskapstrening IT (KIT) og bedrifter som trenger digital kompetanse. Sparebanken Nord-Norge ga tidligere i år 4,1 millioner kroner i støtte fra samfunnsløftet til pilotprosjektet som starter i Midt-Troms. Nærmere bestemt Bardu og Målselv. At det er akkurat disse to kommunene som får æren av å begynne med prosjektet, er mye på grunn av et godt NAV-kontor. Lars Utstøl er daglig leder i KIT, og sier at det som tippa lasset var et møte han hadde med Lisa Bostwick som er direktør i Midt-Troms Museum.

– Hun har vært veldig klar på at museet trenger digital kompetanse som de kan være med på å utvikle, sier Utstøl.

Fra gamer til talent

Pilotprosjektet går kort fortalt ut på å få flere ut i arbeidslivet ved å gi de digital kompetanse. Det er ingen tvil om at Norge, og spesielt Nord-Norge, mangler digital næringskapasitet. Utfordringa er å få nok digitale ansatte som kan hjelpe bedriftene i alle typer sektorer til å utvikle seg etter dagens og framtidas behov og forventninger. Samtidig er det mange mennesker som er tilknytta NAV som gjerne bruker dagen og natta på å game. Randi Lund fra NAV Bardu og Målselv erkjenner at de tidligere ikke helt har skjønt hva disse menneskene gjør.

– De kan noe som vi ikke helt har skjønt hva er. De bruker kveld og natt på å game og snakker med folk over hele verdenen. Nå skjønner vi at det kan brukes i næringslivet, sier Lund.

NAV prater derfor med de som kan ha digitale talenter, som Marit Kristensen, og hører om de ønsker å være med på et prosjekt. Sier de ja, får de kontakt med KIT som hjelper å finne relevante prosjekter i næringslivet som de kan utvikle. Talentene får også kompetanseheving med oppgaver som er universitetspensum, og som de kan løse hjemmefra. I pilotprosjektet er det spillutvikling de jobber med, men prosjektleder Ruben Nergård i KIT påpeker at disse evnene kan overføres til annen digital teknologi i næringslivet. Prosjektet går over tre år, og målet er å ha skapt 300 karrierer i Nord-Norge i løpet av denne perioden. 100 av dem håper de å skape i Midt-Troms.

– Vi har ei hel næring med behov de ikke vet hva er. Vi vet at det finnes folk med kapasiteter som trenger jobb, og der er NAV tilgjengelig. Det handler om å føre disse to partene sammen, sier Nergård.

Føle seg nyttig

Marit Kristensen har holdt på med kunnskapstrening i fire-fem måneder allerede. Etter å ha hatt en sommercamp hvor talentene kunne bli kjent med hverandre, fikk de etter hvert i oppgave å starte med spillutvikling. De får tutorials på nett og kan kommunisere med hverandre for å både få og gi tips og råd. Hun synes det er fint at store aktører har tro på henne og at hun kan ha noe å bidra med i næringslivet i framtida.

– Det føles veldig bra. Som en arbeidsløs person så tenker man kanskje, «Hva slags talent har jeg?». Så får du høre av noen andre at du har et talent som kan være nyttig for mange bedrifter. Det er veldig fint å føle seg nyttig, i stedet for å sitte og føle at man ikke har et større mål i livet, sier Kristensen.

Lisa Bostwick synes det er et spennende prosjekt som museet kan ha stor nytte av. De har derfor hatt dialog med KIT om hvilke digitale behov de har. Barnemuseet på Finnsnes skal være prosjektet de skal knytte digitale talenter til. Bostwick forklarer at det skal være lite tekst og mye interaksjon på museet, og de ser for seg både spill og andre former for digital formidling.

– Digital kompetanse er viktig i formidling og forvaltning. Det gjennomsyrer hele museumsvirksomheten i dag, og vi trenger programmering og kompetanse vi ikke har. Her får vi anledning til å se at barnemuseets utstilling samtidig går til å utvikle kompetansen i Midt-Troms, sier Bostwick.

– Vi er modig

Ved å være med på prosjektet, får museet innta rollen som samfunnsutvikler. Bostwick forteller at hun har en visjon for prosjektet, og det er at noen talenter etter hvert kan jobbe på museet og selge tjenester til andre museer over hele landet. Hun er glad for at de kan være med på et slikt samarbeid.

– Ting skjer når viktige krefter kommer sammen. Selv om Midt-Troms er en liten region, så betyr ikke det at vi er liten og redd. Vi er modig i Midt-Troms, slår Bostwick fast.

– Vi er helt overbevist om at dette kommer til å bli fantastisk, skyter Utstøl inn.

Avdelingsleder ved Sparebanken Nord-Norge på Bardufoss, John-Arne Karlsen, innrømmer at de måtte gå noen runder da de mottok søknaden om støtte til pilotprosjektet. De visste ikke så mye om gamere, men innså at de kan bli en ressurs i samfunnet.

– Vi jobber i en bransje hvor det er stort behov for digital kompetanse. Mangelen i Nord-Norge er noe vi som bank har påpekt i flere omganger. Å bygge noe lokalt her som kan brukes i resten av landet, er fantastisk. Vi er Nord-Norge sin bank, og dette vurderer vi som er sabla godt formål, sier Karlsen.

Han ser fram til å følge med på utviklinga til de digitale talentene og hva pilotprosjektet vil føre til av verdiskaping i regionen de neste tre årene. Nergård påpeker at det mangler kvinnelige utviklere i teknologibransjen, noe som gjør at man mangler ei vinkling når det gjelder å utvikle tjenester. I utgangspunktet er det Nergård som tar kontakt med bedrifter for å finne gode prosjekter de digitale talentene kan jobb med, ser han gjerne også at bedrifter tar kontakt.

– Hvis noen i næringslivet med behov leser artikkelen, som de selv ikke er sikre på om kan la seg løse, så ta kontakt, oppfordrer prosjektlederen.

Powered by Labrador CMS