VENTER MED PLANLEGGING: Enn så lenge må man beundre Målselvfossen fra elvekanten, men til neste år starter sannsynligvis planlegginga av ei hengebru over Norges nasjonalfoss. Foto: Morten Kasbergsen
VENTER MED PLANLEGGING: Enn så lenge må man beundre Målselvfossen fra elvekanten, men til neste år starter sannsynligvis planlegginga av ei hengebru over Norges nasjonalfoss. Foto: Morten Kasbergsen

Må vente litt til med hengebru over Norges nasjonalfoss

MÅLSELV: Til høsten skal stien opp mot Nasjonalfossen turistsenter være ferdig utbedra. Men ei hengebru over Målselvfossen må man vente lenger på.

Publisert Sist oppdatert

Prosjektet «Målselvfossen – hjertet i Målselv» skal sørge for at nasjonalfossen blir et attraktivt møtepunkt for både turister og fastboende. I prosjektet planlegger man å utbedre laksetrappa, stien som går langs Målselvfossen og ei hengebru over øvre del av fossen. Allerede i 2016 sendte kommunen ut et forslag om hengebru over Målselvvassdraget ut på høring, og i fjor fikk de grønt lys av NVE. Aller først skal utbedringa av stien og restaurering av støttemuren ved fisketrappa ferdigstilles. Dette arbeidet starter til høsten.

– Vi gjør ikke noe i turistsesongen og laksefiskesesongen, vi kan ikke ha masse maskiner der da. Vi ligger godt i rute, sier prosjektleder Frode Løwø.

De har søkt og fått midler fra Miljødirektoratet for å utføre deler av prosjektet, og ifølge Løwø er det nok til at de nå kan restaurere støttemuren og gjøre ferdig stien som går opp til turistsenteret. Til nå er laksesjået restaurert, samt stien fra laksesjået og halvveis til turistsenteret.

– Det skal bli greit for rullestolbrukere etter vi er ferdig med det vi skal gjøre nå, sier Løwø.

Tilgjengelig for alle

Planen er at disse delprosjektene skal være ferdige innen neste sesong. Fram til da ligger hengebrua på vent, men planen er fortsatt at man skal kunne gå tørrskodd over Målselvfossen om noen år. Hensikten med prosjektet «Målselvfossen – hjertet i Målselv», er å skape et opplevelsespunkt for turister og å oppmuntre til fysisk aktivitet. Ei hengebru skal gi en naturopplevelse utenom det vanlige og gi flere turmuligheter for mosjonister ved å knytte nordsida og sørsida av elva sammen. Etter delprosjektet ved laksetrappa er ferdigstilt, skal man begynne å planlegge hengebrua. Det må vurderes om man skal kunne sykle over brua, om man skal kunne ta seg over med rullestol, eller om man skal ha ei enkel hengebru. Budsjettet er naturligvis avgjørende i hengebruas utforming. Løwø mener det er viktig at utviklingsprosjektet utføres ett steg om gangen.

– Det er greit å ta det stegvis, da får vi det mer til å henge sammen, sier Løwø.

I april i år overtok Trine Skaarup drifta av turistsenteret gjennom selskapet Nasjonalfossen Turistsenter AS. Hun ønsker å gjøre hele området tilgjengelig for alle, noe som lyder som musikk i Løwøs ører. Han forteller at de har et godt samarbeid med den nye daglige lederen, og har tro på at de sammen kan klare å skape nytt liv i Målselvs hjerte.

– Hun gir signaler til oss om hva som er viktig for henne, så kan vi prøve å få det til. Det er viktig at vi samarbeider godt, sier prosjektlederen.

Powered by Labrador CMS