MØTTE PRINSESSA: Under markeringa tirsdag opplevde Gjertsen et hyggelig gjensyn med dronning Sonja og prinsesse Ingrid Alexandra. Foto: Johanne Sollid
MØTTE PRINSESSA: Under markeringa tirsdag opplevde Gjertsen et hyggelig gjensyn med dronning Sonja og prinsesse Ingrid Alexandra. Foto: Johanne Sollid

Sofie fra Bardu ble hedra under markeringa for prinsessas skulpturpark

BARDU/OSLO: Tirsdag ble prinsesse Ingrid Alexandras skulpturpark markert ferdigstilt. For Sofie Sollid Gjertsen ble det et fint gjensyn med hennes egen skulptur som er utstilt i parken.

Publisert Sist oppdatert

Høsten 2015 gikk det ut en invitasjon til alle 5. og 6. klasser i Nord-Norge om å delta i en skulpturkonkurranse. Av alle innsendte bidrag plukka en jury ut to bidrag fra Nord-Norge. Sofie Sollid Gjertsen som da gikk i klasse 6A på Setermoen skole, stod for ett av bidragene som ble plukka ut blant hundrevis av andre forslag. Hun hadde kalt forslaget sitt «Den geometriske reven». De to skulpturene fra Nord-Norge ble avduka 19. mai i 2016, samtidig med at prinsesse Ingrid Alexandras skulpturpark ble åpna. Mellom 2016 og 2019 har i alt tolv skulpturer kommet på plass i parken, som er en park av barn og for barn. Alle skulpturene er tegna eller modellert av skolebarn over hele landet. Skulpturparken er plassert i Slottsparken i Oslo. Tirsdag var Gjertsen tilbake ved skulpturen sin. Anledninga var markering av at parken er ferdigstilt.

- Jeg er veldig takknemlig for at jeg får være med på noe sånt. Jeg har ikke vært der sia min skulptur ble avduka, så det var gøy å se på de nye skulpturene som har kommet. Det er ikke alle som får den muligheta, og at jeg ble en av de første som ble valgt er jo bare toppen av kaka, sier Gjertsen.

Samtale med prinsessa

Under markeringa var rundt 100 barn til stede i parken, i tillegg til mange voksne. Forsvarets stabsmusikkorps stilte med musikk. Alle de tolv kunstnerne ble hedra på Slottet i forkant av åpninga, og mottok en utmerkelse fra dronninga og prinsessa. Det melder Tv2. Tirsdagens markering ble også et trivelig gjensyn mellom Gjertsen, dronning Sonja og prinsesse Ingrid Alexandra.

- Det ble en liten samtale med prinsessa og dronninga. Vi snakka om skulpturen og hvordan parken har vært for barn de siste åra. Det var en hyggelig samtale, et takk for sist, forteller Gjertsen.

Prinsesse Ingrid Alexandras skulpturpark er en gave fra Sparebankstiftelsen DNB i anledning kongeparets 25-årsjubileum i 2016. Kulturselskapet Fargefabrikken har vært prosjektansvarlige.

«Den geometriske reven»

Gjertsen foreslo selv at skulpturen hennes burde lages av stein. Hun valgte å bruke geometriske figurer slik at den skulle være spennende å ta på også for de som ikke kan se. Forslaget hennes gikk rett hjem hos juryen. I juryens begrunnelse for valget av Sofies forslag, beskrives «Den geometriske reven» som en meget gjennomtenkt og godt utarbeidet idé. I beskrivelsen til skissa opplyste den unge kunstneren at hun hadde lyst til å lage et dyr som skulle representere alle dyrene i framtida. Gjertsen har tidligere fortalt til Nye Troms at hun valgte en rev fordi det er et vanlig dyr i Norge, og noe alle kjenner igjen. Dessuten hadde hun sett på hvor skulpturen skulle plasseres og mente at en rev ville passa godt der.

- Skulpturen har jo blitt en del av meg, og det føles som jeg har en forbindelse med den, sier Gjertsen.

: Under markeringa tirsdag opplevde Gjertsen et hyggelig gjensyn med dronning Sonja og prinsesse Ingrid Alexandra.

Fortsatt glad i å tegne

Forrige gang Nye Troms snakka med Gjertsen, fortalte hun at hun var veldig glad i dyr, og tegna hver dag. Gleden med tegning og dyr er fortsatt til stede, men kanskje ikke i like stor grad som før.

- Jeg tegner ikke på daglig basis, men av og til tegner jeg portrett og maler litt. Jeg har jo fått andre interesser, og bruker mer tid på venner, sier Gjertsen.

Samtidig ser hun ikke bort fra at interessen for tegning og kunst kan ta seg opp igjen.

- Tegnegleden vil alltid være en del av meg, sier Gjertsen.

Gjertsen går nå i tiende klasse på Bardu ungdomsskole. Hun forteller at hun enda er usikker på valg av programfag på videregående.

- Jeg har tenkt på både design og mer teoretiske fag, sier Gjertsen.

I forhold til dyregleden, så kan Gjertsen fortelle at søstera hennes har fått seg hund. Den passer Gjertsen ofte.

- Jeg er utrolig glad i han, sier Gjertsen.

Powered by Labrador CMS