Siri og Jan-Kristian kjøpte seg et sauebruk:

BONDELIV: Nå blir det bondeliv for Jan-Kristian Johansen, samboer Siri Skaalvik og dattera Ingrid Elise. Foto: Maiken Kiil Kristiansen
BONDELIV: Nå blir det bondeliv for Jan-Kristian Johansen, samboer Siri Skaalvik og dattera Ingrid Elise. Foto: Maiken Kiil Kristiansen

– Kall det gjerne et verdivalg

MORTENHALS: Siri er lærer og Jan-Kristian er snekker. Nå kan de i tillegg legge til sauebønder i arbeidstittelen sin.

Publisert Sist oppdatert

– Det var gjerne et verdivalg vi tok, smiler samboerparet Siri Skaalvik og Jan-Kristian Johansen.

De tok det på strak arm da en nabo like ved på Bakkeby i Malangen midt i januar, via sosiale medier, kunngjorde at han skulle selge sauebruket sitt. Et bruk med et nyere fjøs med 140 vinterfôra sau, traktor og redskaper. Halvannen måned etter var kjøpet i boks, og Jan-Kristian er fra nå av sauebonde på heltid – og snekker på deltid. Mens Siri beholder lærerjobben og blir i hvert fall regnskapsfører for bruket.

– Det blir ei stor endring i livet vårt, men den tror vi blir til det bedre. Selv om læringskurven er fryktelig bratt. Det er ingen av oss som har noe bondeerfaring. Bortsett fra at mine besteforeldre drev gård, sier Siri.

Nesten på impuls

Kjøpet må nesten kalles et impulskjøp, for da Siri så at gården kom til salgs, bare en kilometer fra der de bygde seg nytt hus for et par år siden, tagget hun samboeren og lurte på om de skulle slå til. For et bondeliv hadde de begge snakket om tidligere.

– Jo mer vi snakket om det, mer og mer ekte ble det. Til slutt tenkte vi; det er nå eller aldri. Og så slo vi til, sier samboerparet.

De er klar over at dette innebærer ei stor endring i livet deres, men den er de forberedt på. Og de tror den skal gå veldig bra.

– Det er egentlig kjempeskummelt, men jeg tror det skal gå bra. Jan-Kristian fikser det meste, og så har vi veldig god hjelp med en onkel som sauebonde rett ved, og gode venner og familie som vil hjelpe oss når vi trenger det, sier Siri.

Bare fjøs

Gården de har kjøpt har ikke våningshus, men driftsbygninga er bare 20 år gammel. Eiendommen er 500 dekar stor, og av det er 35 daa dyrket jord. I tillegg har de ca 94 dekar leiejord. Slåtteutstyr skal de leie hos onkelen til Siri, Eilif Idar Stensland, men de første investeringene har de ferske bøndene allerede gjort.

– Jeg fikk kjøpt en brukt rundballekutter nylig, og den gjør fôringa adskillig enklere, sier Jan-Kristian.

250 lam til verden

Det ferske bondeparet har aldri tatt imot et lam tidligere, men nå bærer det rett inn i en travel sesong i så måte. De regner med at de får rundt 250 lam til verden inne i fjøset i løpet av den neste måneden.

– Det blir nok jeg som blir å gjøre det meste med drifta, men det gleder jeg meg bare til. Jeg har drevet i to måneder nå, og jeg har enda ikke «uffet meg» en eneste gang. Jeg bare gleder meg til hvert eneste fjøsstell, sier Jan-Kristian.

Jan-Kristian og dattera Ingrid Elise har nå litt av hvert å puske med i sauefjøset etter at de plutselig er blitt bønder.

Snekker på vinteren

Han skal fortsatt holde på som snekker for byggefirmaet Nysted Bygg, som han har jobbet for i mange år, men snekkerlivet skal kun være i vinterhalvåret. 1. mai går han rett over til livet som bonde på heltid for første gang.

– Jeg ser veldig fram til det. Ikke noe stress, jeg stortrives, sier han.

Samboerparet kjøpte gården for 900.000 kroner, og med dyr, traktor og redskaper – og litt utstyr på sikt – vil investeringa fort nærme seg 2 millioner kroner totalt. De har ikke kjøpt bruket med tanke på bonderomantikk.

– Nei, vi skal drive et helt vanlig konvensjonelt bruk, og kanskje kan det bli utvidet etter hvert, sier Siri og Jan-Kristian.

Lære gård

De har lille Ingrid Elise på snart to år sammen, og til høsten, når sauene skal sankes inn, blir familien på tre til fire.

– Ungene skal få lære hvordan det er å leve på en gård, med alt det bærer med seg, sier de to.

Etter et drøyt år med en viss pandemi, synes de ferske bøndene også at det er ekstra viktig at det produseres ren mat i norsk natur. I tillegg er det viktig at bygdene holdes i hevd og ikke gror igjen.

– Vi håper forbrukerne kanskje etter koronaen skjønner å verdsette norsk mat en smule høyere, sier Siri og Jan-Kristian.

Flere bruk i drift

De er langt fra de eneste sauebøndene i området Malangen, og som ferskeste tilskudd i beitelaget der det er 9 bruk med, ser de fram til et fellesskap rundt seg. Beiteforholdene på Malangshalvøya er gode, og rovdyrplagen er relativt liten. Men:

– Det er store områder å følge med dyrene på, så det blir mye gåing i fjellet for å holde tilsyn med dem, sier Jan-Kristian.

Omgivelsene rundt samboerparet har stort sett reagert positivt på den brå omlegginga med å kjøpe seg inn i landbruksnæringa.

– Stort sett har alle venner og kjente reagert positivt, men det er også noen som lurer på om vi er blitt helt «tullete», ler Siri og Jan-Kristian.

Nå er Jan-Kristian Johansen sauebonde i Malangen. Det setter lille Ingrid Elise uten tvil pris på.

Ikke problem

De er nå blitt en del av et ganske ungt bondemiljø i Malangen, og gleder seg nå bare til hver eneste dag. At fjøset og bruket ligger en kilometer unna husdøra, ser ikke bonden på som noe stort problem:

– Det er en liten sykkeltur bare. Så det går helt fint, ler Jan-Kristian.

Siri er klar på at de nå får mer tid til hverandre, selv om hun beholder lærerjobben ved Sand skole.

– Mindre tid til pendling og mer tid til familien. Det er bare fint, og Jan-Kristian er jo en type med overskuddsenergi, så han liker å styre dagene sine sjøl. Det får han sjansen til nå, sier Siri.

Og bondelivet inntas ikke for at de har planer om å bli rike av det.

– Nei, ikke av penger, men kanskje på andre måter. Vi er realistiske, og økonomisk er vi forberedt på at det kan bli tøffe tak. Med mye nytt og mange tunge arbeidsoppgaver, men det skal vi klare i lag, sier Siri Skaalvik og Jan-Kristian Johansen.

Med ei «brækende» framtid foran seg.

Powered by Labrador CMS