ØNSKER IDEER OG INNSPILL: Har du ideer for hvordan 17. mai kan feires, er ordføreren i Målselv interessert i å høre på det. Her fra et 17. maitoget på Olsborg. Foto: Knut Solnes (arkiv)
ØNSKER IDEER OG INNSPILL: Har du ideer for hvordan 17. mai kan feires, er ordføreren i Målselv interessert i å høre på det. Her fra et 17. maitoget på Olsborg. Foto: Knut Solnes (arkiv)

Jobber for å lage ei lokal 17. mai-sending

MÅLSELV: – Det blir 17. mai i år, det garanterer vi at det blir.

Publisert Sist oppdatert

Det sier målselvordfører Bengt-Magne Luneng. Torsdag møtte han samtlige av 17. maikomiteene i kommunen, to korps og plassmajorene fra Skjold og Bardufoss. Det for å legge fundament for årets nasjonaldagsfering.

– Komiteene er motivert til å få til noe på hver sine steder, korpsene ønsker å spille på 17. mai og Forsvaret vil bidra. Jeg har troa på at det blir gode markeringer for hele Målselv, sier ordføreren.

Fem sikre punkt

Fem ting er helt klart. Det tradisjonelle barnetoget er avlyst fra nasjonalt hold. Alle kranse- og blomsternedleggelsene ved minnebautaer med påfølgende taler går som vanlig. Det blir salutt om morgenen og klokka 13 på Bardufoss og i Øverbygd. De lokale hovedtalene blir holdt. Og det blir ei felles markering for hele kommunen hvor digitale plattformer tas i bruk.

Det siste er det ikke helt klart hvordan det vil bli. Ordføreren går nå i gang med jobben for å finne svaret og finne aktører som kan hjelpe kommunen med avvikling av det de håper blir ei slags lokal tv-sending.

– Vi planlegger å få til noe som skal være felles for hele kommunen. Vi må finne noen som kan ha regien på ei sending, og det jobber jeg med. Vi skal få til noe som vil komme ut på nasjonaldagen, og som kan ha innslag fra hele kommunen, sier han.

I tillegg ønsker ordføreren seg innspill, ideer og bidragsytere som kan bidra med innhold til den.

– Vi har to korps som ønsker å bidra og som har mer kapasitet enn ellers, vi har et kor vi har snakka med, og vi vet at det er flere der ute. Er det noen som har lyst å være med å bidra, så si ifra, oppfordrer han.

Kransenedleggelser

Noe av det som kommer til å bli en del av ei slik sending, er kransenedleggelsene.

Her blir det kranse-/blomsternedleggelse:

  • Minnebautaen over falne under 2. verdenskrig ved Målselv kirke
  • Minnebautaen over falne under 2. verdenskrig ved Øverbygd kirke
  • Ole Reistad-bautaen på Rustahøgda
  • Veteranmonumentet på Bardufoss
  • Tsjekkerlunden på Moen
  • Minnebauten over russere på Haraldshaugen (Øverbygd)
  • Bautaen for de første nybyggerne i Målselvdalen og ved Nybyggerkona
  • Tomas Tomassen-bautaen i Øverbygd

Flere av disse plassen er det også påfølgende taler, og det er de samme aktørene som normalt som har ansvaret for hver av markeringene.

Veileder viktig

17. maikomiteene, Forsvaret og kommunen skal møtes igjen 5. mai. I mellomtida skal hver av dem tygge på måter nasjonaldagen kan feires på, når barnetogene utgår og det ennå ikke er åpna for større samlinger av folk. De skal lage en Facebook-konto hvor folk kan komme med ideer og innspill, eller så kan innspill sendes rett til ordføreren. Årsaken til at 5. mai er datoen for neste planleggingsmøte, er at den nasjonale veiledere etter planen kommer dagen før.

– Da vet vi mer om hva vi kan gjøre. Alle komiteer skal melde inn hva de tenker å gjøre lokalt, for noen lokale aktiviteter på de forskjellige plassene blir det. Vi jobber med å finne ut hva vi kan gjøre, for smitteverntiltakene skal samtidig følges, understreker ordføreren og legger til:

– Jeg håper vi klarer å få til noe som inkluderer alle, og at våre eldste innbyggere kan inkluderes på en måte vi kanskje ikke klarer til vanlig.

Powered by Labrador CMS