FLERE YNGLINGER I NORD: I nord er det per i dag registrert fem flere jervekull enn i fjor. Dette viltkamerabildet av tispe med tre unger, er tatt i Målselv kommune 24. april i år. Foto: Statens naturoppsyn
FLERE YNGLINGER I NORD: I nord er det per i dag registrert fem flere jervekull enn i fjor. Dette viltkamerabildet av tispe med tre unger, er tatt i Målselv kommune 24. april i år. Foto: Statens naturoppsyn

Jervekullene øker i nord

BALSFJORD: Antall registrerte kull med jervevalper i nord er fortsatt langt over regionale bestandsmål. Og antall voksne jerv i landet har økt med 48 fra i fjor.

Publisert Sist oppdatert

Rovdata har gått gjennom og kvalitetssikret årets datamateriale fra feltregistreringene over hele landet.

– Det er registrert henholdsvis 58, 62 og 63 jervekull i landet de tre siste årene. Hvis man ser på snittet for de tre siste årene, som har betydning for overføring av myndighet til nemdene, så er alle fem rovviltregionene på eller over bestandsmålet, sier Jonas Kindberg.

18 ynglinger i nord

Lederen i Lovdata mener at registreringen i vår og sommer i så måte viser at antall jervekull på landsbasis har holdt seg stabilt de siste årene. Dette er likevel langt over det nasjonale bestandsmålet på 39 årlige jervekull, som Stortinget har bestemt.

– Ut fra regionale bestandsmål skal det være 10 ynglinger i Troms og Finnmark, hvorav minimum tre aller lengst nord. Hvor mange ynglinger det i regionen per dags dato?

– Per i dag er det registrert 18 ynglinger i region 8, sier Kindberg.

Ni uttak

Han forteller at etter vedtak av Miljødirektoratet er det gjennomført hiuttak av ni av de 63 påviste jervekullene i år. Det er skutt fem tisper og 21 valper.

– I nord er det gjort uttak på tre jervekull. Det er skutt tre tisper og seks valper. Alle disse i tidligere Finnmark fylke, opplyser Kindberg.

Om det er mer jerv i nord enn tidligere år mener han er vanskelig å svare på.

– Det vi registrerer er at det er flere ynglinger i nord enn de senere år, sier Kindberg.

Flere i Indre Troms

På spørsmål om hvor mange av disse som er i Balsfjord, Målselv og Bardu forteller han at det totalt i disse tre kommunene er registrert åtte ynglinger.

– Østre del av Bardu og Målselv, nærmere bestemt i områdene i og rundt Dividalen og Altevatn er det registrert syv ynglinger i området Nordkjosbotn er det registrert en yngling, forteller Jonas Kindberg.

For ordens skyld viser rapport fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) at når det gjelder tidligere kjente og nye ynglelokaliteter hos jerv som er fulgt opp i løpet av registreringssesongen 2020 så er det 74 ynglelokaliteter i Troms og Finnmark.

382 voksne jerv

Han forklarer videre at ved hjelp av antall jervekull registrert de tre siste årene beregnes det også hvor mange voksne dyr det er i bestanden.

– Beregningene tar utgangspunkt i kunnskap om hvor mange jerv det er i en bestand for hver tispe som føder valper. Ut fra dette er det i år beregnet å være rundt 382 jerv i Norge. Det er en oppgang på 48 individer, sammenlignet med 2019, avslutter Jonas Kindberg.

Powered by Labrador CMS