I BEREDSKAPSPLANENE: Om det må til, oppretter Målselv ei smittevernavdeling her. Foto: Kari Anne Skoglund (arkiv)
I BEREDSKAPSPLANENE: Om det må til, oppretter Målselv ei smittevernavdeling her. Foto: Kari Anne Skoglund (arkiv)

Her har kommunen planen klar for ei smittevernavdeling

MÅLSELV: De håper at det aldri blir bruk for den. Men Målselv har planen klar for hvordan de skal løse det om de skulle måtte behandle mange koronasmittede.

Publisert Sist oppdatert

Kommunene har fått beskjed fra nasjonale myndigheter om å lage beredskapsplaner for hvordan de skal løse en alvorlig koronasituasjon på en forsvarlig måte. I Målselv er det til nå kun en person som har fått påvist koronasmitte, og det skjedde i Skjold garnison 5. mars.

– Planen vi har lagt med bakgrunn i oppdraget vi har fått fra nasjonale myndigheter, er for en situasjon som er langt utover situasjonen vi har i dag. Vi håper og ber for at det fortsetter sånn, men beredskapsplaner må vi ha, sa kommunalsjef innen helse, Elin Aas, i onsdagens formannskapsmøte.

Avdeling for ti

Alle håper naturlig nok at situasjonen det er planlagt for, aldri blir en realitet. Men planer for hva som skal gjøres om en situasjon med full smittespredning i kommunen oppstår, må legges. Og planen er klar. Planen er å benytte dagens Målselv syke- og aldershjem-lokaler (MSAH) som ei smittevernavdeling. 11. mai skal nemlig beboerne og tjenestene her flytte inn i nye Målselv helsetun. Da blir MSAHs lokaler ledige.

– Vi tenker at vi kan opprette ei smittevernavdeling med plass for ti her, og det blir ei avdeling som kan utvides til å ha plass til 20 og på et ytterste nivå 40. Utfordringa her bli personell, og det jobbes med å få ned på detaljnivå for løsninger knytta til personell, utstyr og materiell, fortalte kommunalsjefen.

De eventuelle pasientene som skal kunne behandles på denne avdelinga, er pasienter som ikke er så syke at de trenger å bli behandla på intensivavdeling på sykehus.

– Dette blir ei avdeling for de som skal ivaretas i kommunene, og ikke for som skal hospitaliseres, sa hun.

Utskrivningsklare pasienter

Kommunene må også forberede seg på muligens å ta imot andre og utskrivningsklare pasienter fra nettopp sykehus tidligere enn normalt om koronasituasjonen forverres.

– I første om gang har vi klargjort for dette i Øverbygd, og der er vi klar til å ta imot pasienter. Vi har også snart den nye korttidsavdelinga på Målselv helsetun klar, hvor det er to rom som er planlagt å kunne brukes som isolat.

Nils Foshaug (Ap) spurte hvem det er som er ansvarlig for ivaretakelsen av pasienter som kan måtte komme til kommunene tidligere enn normalt fra UNN.

– Sitter vi nå med et større ansvar enn det som vi har blitt enig om knytta til avtalene vi har om samhandling mellom sykehus og kommuner, tar jeg det opp i KS. For dette handler også om økonomi som vi bør ha avklart, sa han.

Powered by Labrador CMS