BREV OVER GRENSEN: Bengt-Magne Luneng og Toralf Heimdal har sammen med Balsfjord-kollega Gunda Johansen og Storfjord-ordfører Geir Varvik skrevet brev til svenske reindriftssamer om norske koronatiltak. Foto: Fredrikke Fjellberg Moldenæs
BREV OVER GRENSEN: Bengt-Magne Luneng og Toralf Heimdal har sammen med Balsfjord-kollega Gunda Johansen og Storfjord-ordfører Geir Varvik skrevet brev til svenske reindriftssamer om norske koronatiltak. Foto: Fredrikke Fjellberg Moldenæs

Har korona-dialog med samelandsbyene

MÅLSELV: Ordførerne i Bardu, Målselv, Balsfjord og Storfjord har gjort en felles henvendelse til de fire samelandsbyene som nå har folk på norsk side i forbindelse med sommerbeite for tamrein.

Publisert Sist oppdatert

Flere har i sosiale medier uttrykt sin bekymring over at svensksamene kan ta med seg koronasmitte over grensen fra et Sverige med stor smitteoppblomstring i de nordlige deler av landet, og over til norsk side.

Målselvordfører Bengt-Magne Luneng er klar på at han ikke vil at nordmenn skal være fordomsfull og av den grunn ikke slippe svensksamene innpå seg når de er nede i sivilisasjonen. Han mener at en oppblomstring av smitte i Nord-Sverige ikke gir noen automatikk i at de svenske reindriftssamene som akkurat nå er i Norge, er smittet.

– Vi skal ikke sette noe urettmessig stempel på reindriftsutøverne i denne koronatiden, understreker Luneng.

Informasjonsskriv

For han regner med at alle tar de forholdsregler som kreves og følger de smitteverntilrådninger som gjelder. De fire Troms-kommunene har i fellesskap orientert de svenske samelandsbyene som nå har folk i området, via et informasjonsskriv. Det sendte kommunene ut for et par uker siden, og representanter for kommunene har også hatt direkte dialog med svensksamenes talsmenn i de ulike samelandsbyene.

– Det er et informasjonsskriv som i all hovedsak er ført i penn av vår smittevernlege Vidar Bjørnås, men der alle kommunene her har vært involvert i arbeidet. I skrivet forteller vi om smittevern og forebygging av smitte, og at det er viktig at alle forholder seg til disse reglene, sier Bengt-Magne Luneng.

Han vil ikke at folk lokalt skal engste seg, og er sikker på at også de svenske reindriftssamene gjør det de kan for at det ikke skal komme smitte over grensen via dem.

– Informasjonsskrivet er en påminnelse om de regler vi har fra folkehelsemyndighetene våre, om å holde avstand, være nøye med håndhygiene og hosting i armhule og de tingene som alle vi i Norge kjenner. Som å holde seg hjemme ved mistanke om en er koronasmittet, sier Luneng.

Følger sentrale retningslinjer

Han er klar over at det ute blant folk er en viss engstelse for at de svenske samene kan dra med seg smitte, og han har en viss forståelse for denne frykten.

– Jeg kan skjønne at folk finner det litt skremmende med de smittetall som nå er i Nord-Sverige, men det er ikke nødvendig å gjøre ting annerledes enn det vi har gjort siden mars. I en situasjon som denne så følger vi de retningslinjer som foreligger fra myndighetene våre. Det er ikke nødvendig å sette ekstra lokale krav, sier Luneng.

Han er klar på at hvis alle holder betryggende avstand og følger gode rutiner for hånd- og hostehygiene, så vil dette gå bra.

– Vi regner med at de svenske reindriftssamene er like interessert som oss i å unngå smitten, sier Målselv-ordfører Bengt-Magne Luneng.

For bedriftene som nå merker at det kommer tilreisende kunder innom, norske som svenske, så ber ordføreren om at de gjør som tidligere, med tilbud om spritvask av hendene, gode renholdsrutiner, og opplysninger til kundene om å holde god avstand og om mulig regulere antall kunder som til enhver tid er inne i lokalene.

– Alt dette er tiltak som vil ha effekt i forhold til å forebygge smitte, avslutter Bengt-Magne Luneng.

Powered by Labrador CMS