UVANLIG MANGE DØDSFALL: Det har vært mange dødsfall i Bardu den siste tiden. Så mange at det ikke har vært nok plass på bårerommet ved Barduheimen. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad/NTB
UVANLIG MANGE DØDSFALL: Det har vært mange dødsfall i Bardu den siste tiden. Så mange at det ikke har vært nok plass på bårerommet ved Barduheimen. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad/NTB

Har ikke plass til de døde – melder om kritisk situasjon

Bårerommet på Barduheimen er ikke stort nok. Nå melder begravelsesbyrå om en kritisk situasjon og at den må løses.

Publisert Sist oppdatert

Problemene har toppet seg to ganger allerede etter nyttår. Det er rett og slett ikke plass til de døde i Bardu, og begravelsesbyrået har måttet ta bårerom i Salangen i bruk for å løse situasjonen.

Det er Anitas blomster og begravelsesbyrå i Salangen som nå tar opp saka med Bardu kommune og ber om at noe blir gjort med en situasjon som de karakteriserer som helt uholdbar.

Uholdbart

Daglig leder i begravelsesbyrået Harald Rune Fjeldstad skriver i brevet til Bardu kommune at man har måttet ha to bårer fra Bardu nede i Salangen de siste dagene. Det ble løst gjennom en lokal avtale med Salangen bo og eldresenter. Både 4. januar og denne uka 9. januar har det vært behov for å låne plass fordi bårerommet på Barduheimen har vært fullt

«Denne situasjonen er ikke holdbar mere. Noe må gjøres for å bedre kapasiteten. Vi i byrået har til nå vært veldig fleksible og har brukt av vår arbeidstid og uten kostnad for Bardu kommune eller de pårørende, har vi gjort disse overføringene. På bårerommet i Salangen, som er et mindre kjølerom enn det som er i Bardu, har vi samme kapasiteten. Altså plass til fire kister», skriver Harald Rune Fjeldstad.

Han opplyser at byrået allerede har vært i kontakt med leverandør for å sjekke ut pris på utstyr slik at Bardu skal få det samme utstyret som finnes i Salangen. Fjeldstad sier slikt utstyr vil doble kapasiteten på Setermoen.

Tar tak

Kommunedirektør Stine Jakobsson Strømsø i Bardu sier til Nye Troms at det umiddelbart er tatt tak i saken og at det jobbes med den.

– På grunn av flere dødsfall i kommunen den siste tiden, har det vært perioder hvor det har vært fullt på bårerommet ved Barduheimen. Kommunen har arbeidet med alternative løsninger, slik at vi kan ivareta verdigheten til avdøde og deres pårørende, sier hun.

Kommunen har allerede vært i kontakt med begravelsesbyrået etter brevet som ble sendt denne uka.

– Situasjonen er nå under kontroll, men antallet plasser i kommunen er presset, og vi har høy oppmerksomhet på situasjonen, sier hun.

Powered by Labrador CMS