KLARE: Daglig leder Svein Kasper Solli (til venstre) og styreleder Stig Køhl er klare for å motta både utstillere og besøkende til Villmarksmessa på Setermoen. Det 35. gang messa arrangeres.
KLARE: Daglig leder Svein Kasper Solli (til venstre) og styreleder Stig Køhl er klare for å motta både utstillere og besøkende til Villmarksmessa på Setermoen. Det 35. gang messa arrangeres.

Villmarksmessa: Håper på 8.000 besøkende

«Messegeneral» Stig Køhl og «messesekretær» Svein Kasper Solli er klare for ei ny villmarksmesse på Setermoen.

Publisert Sist oppdatert

Det er 35. gang at Villmarksmessa skal arrangeres. Salangsdalen Jeger og fisk, Bardu Jeger og fisk og Bardu Lions står bak messa.

Med positive værrapporter fram mot helga, håper både Solli og Køhl at det messearealene skal fylles opp. Etter litt drodling rundt tall, ender begge opp med at de håper at besøkstallet skal bikke 8.000. Besøksrekorden er på over 12.000.

– Men da var det også mange andre arrangementer som trakk folk hit, opplyser Køhl, som er styreleder for Villmarksmessa, mens Solli har rollen som daglig leder.

Etter to korona-år var messa tilbake i fjor. Da var det drøyt 6.500 publikummere innom.

– Det viktigste er å gi publikum en god opplevelse, skape god stemning, som gjør at folk vil komme tilbake, forklarer Køhl.

Investert

Arrangørene måtte nærmest starte med blanke ark og bygge messa på nytt etter to års opphold under pandemien, men kunne igjen invitere besøkende og utstillere til messe i 2022.

En ting lærte arrangørene av messa i fjor, at datatilgangen ble for liten.

– Nå har vi investert i forsterket 4G-signal i begge hallene og vi håper at det skal gi en bedre opplevelse, opplyser Solli.

I år har de fått på plass flere foredragsholdere. Og de har prøvd på en ny vri ifølge Solli.

– Tidligere har vi hatt mange av dem som har vært ute lenge og slitt hardt under sine opplevelser. Nå forsøker vi en ny vri og ser mer mot dem som koser seg i naturen. De som bruker naturen for å lade batteriene og finner terapi i naturen, beskriver Solli, som legger til at dette er noe arrangørene har blitt bevisste på.

Blant foredragsholderne er Alexander Read, mest kjent fra TV-serien «Mina og meg» som gikk på TV2 nylig. I tillegg kommer blant andre Sigrid Rohde og Villmarksbarna. Sistnevnte fra NRK, en serie som hadde premiere i 2013.

Stig Køhl trekker fram et foredrag om elgforvaltning som han selv ser fram til. Blant annet skal tilhørerne få høre mer om et prosjekt som omhandler GPS-merking av elg.

– Det bør vekke interesse. Her kan en få mer fakta om elgens bevegelser, påpeker han.

Over 1.000 dugnadstimer

Mer enn 350 dugnadsarbeidere skal i sving i løpet av helga.

– Før helga er over, passerer vi mer enn 1.000 dugnadstimer, opplyser Solli og Køhl.

Både styreleder og daglig leder er raus med rosen til alle som stiller opp for at messa skal gå rundt.

– Uten den dugnaden, da hadde det vært helt umulig å arrangere messa. Tilbakemeldingene går også ut på at dette er noe utstillerne også setter pris på. De får den hjelpa de trenger når de spør, meddeler Køhl og Solli.

Begge beskriver også at det er utstillere som vender tilbake år etter år.

– Jeg våger ikke si hvor lenge den som har vært med lengst har vært med, men det er sikkert rundt 30 år, forteller Stig Køhl.

Svein Kasper Solli forklarer at de har sagt nei til utstillere som har villet være med, men at det ikke dreier seg om mange.

– Nei, det dreier seg ikke om mange, og det er heller ikke noe problem. Vi sier nei hvis det er noen vi mener er utenfor konseptet med jakt, fiske og friluft. Men vi er også åpen for diskusjon og kan la oss påvirke, smiler Solli.

Betyr mye

Begge forteller at Villmarksmessa har stor betydning for arrangørene, men også lokalt næringsliv i Bardu.

– Jeg tror kanskje Villmarksmessa betyr mer enn man aner. Det kommer folk langveisfarende for å være med. Vi vet også at de som jobber dugnad her, gleder seg til å være med på det. Økonomisk varierer det fra år til år, men det er en betydelig inntekt for oss som står som arrangører, og kan ikke sammenlignes med vaffelsalg, beskriver Køhl, mens Solli nikker bekreftende.

– I tillegg er det lokale aktører og næringsliv som bruker helga godt. I år har Bardu IL lagt opp til turorientering og det blir også konsert der flere aktører deltar, opplyser Solli.

Villmarkskonserten har Violet Road som sin hovedartist.

Powered by Labrador CMS