TITALLS: Etter at de hadde lokalisert ei gytegrop var DET I 2019 raskt enklere å dra pukkellaksen opp fra elva for Niklas Abrahamsen, Stig Jernberg Larsen og Espen Fossland. Arkivfoto: Privat
TITALLS: Etter at de hadde lokalisert ei gytegrop var DET I 2019 raskt enklere å dra pukkellaksen opp fra elva for Niklas Abrahamsen, Stig Jernberg Larsen og Espen Fossland. Arkivfoto: Privat

Frykter store mengder pukkellaks i Nordkjoselva

BALSFJORD: Det forventes stort innsig av invaderende pukkellaks i hele Nord-Norge i år. Også i Nordkjoselva er frykten at pukkellaksen skal ta over.

Publisert Sist oppdatert

Pukkellaks er en fremmed art i Norge som kan gjøre stor skade på stedegne fiskearter og annet biologisk mangfold. Den har stor evne til å spre seg og etablere nye tallrike bestander. Arten har spredt seg til Norge etter storstilte utsettinger for kommersielt fiske på Kolahalvøya i Russland, det informerer Miljødirektoratet i en pressemelding til Nye Troms.

Stort innsig

Pukkellaks har en livssyklus på to år og basert på foreløpige rapporter om fangst av pukkellaks i sjøen, og undersøkelser av gytinga fra to år siden er det, dessverre, grunn til å forvente et stort innsig av pukkellaks i norske elver i år. Styreleder i Nordkjosbotn grunneierlag, Niklas Abrahamsen, frykter store mengder av den uønskede arten i Nordkjoselva, og forteller at det allerede er planlagt tiltak.

– Det vi frykter er at det skal komme mer enn vi hadde i 2019. Da vi satte inn tiltak da, så tok vi 49 pukkellaks på kort tid. Jeg er redd for at de kommer og tar gyteplassene til laksestammen som vi har, sier Abrahamsen.

Tiltak

Han forteller at grunneierlaget allerede startet med å be folk melde inn dersom de opplever å få pukkellaks på kroken ute på fjorden.

– Da kan vi begynne å gjøre oss klare i elva. Nå har vi tillatelse til å ta pukkellaksen ut ved bruk av garn, sier Abrahamsen.

Det hadde de for to år siden også, men den gangen måtte det søkes om for hvert tilfelle det skulle brukes. Nå har de fått tillatelse som strekker seg over en lenger periode.

– Det er det som er mest effektivt, har vi funnet ut. Å dra garnet gjennom gytegropa. Så håper vi at de gyter på samme sted som for to år siden, sier han, som mener det bare er et tidsspørsmål før de dukker opp i elva i år.

Handlingsplan

På oppdrag fra Miljødirektoratet har NINA ledet arbeidet med forslag til handlingsplan mot pukkellaks i samarbeid med Statsforvalteren i Troms og Finnmark. Miljødirektoratet gir for inneværende år støtte til bekjempelse av pukkellaks i tråd med handlingsplanens forslag. Det vil si at elvene i Finnmark vil bli prioritert med hensyn på utfisking. Det vil også bli lagt spesielt vekt på utfisking i Tana. Abrahamsen håper at myndighetene gjør grep, også i andre deler av Nord-Norge.

– Jeg håper det kommer større grep fra myndighetene, og midler som følger med. Det koster å kjøpe garn, og man bruker tid og ressurser på å ta ut pukkellaksen. Nå gjøres det på rein dugnad, sier Abrahamsen.

Powered by Labrador CMS