SIKKERHET: Brannmester Morten Nilsen er opptatt av at folk er opptatt av sikkerhet om de skal tenne seg et bål i sommerhalvåret.Arkivfoto.
SIKKERHET: Brannmester Morten Nilsen er opptatt av at folk er opptatt av sikkerhet om de skal tenne seg et bål i sommerhalvåret.Arkivfoto.

Friere med nye bålregler

BALSFJORD: Fra 1. januar i år gjelder endrede regler for bålbrenning. Brannmester Morten Nilsen mener de nye reglene er enklere for folk flest.

Publisert Sist oppdatert

Mellom 15. april og 15. september er det forbudt å gjøre opp ild nær skog og i all annen utmark uten tillatelse fra kommunen. Det skriver Norsk brannvernforening i en pressemelding til Nye Troms.

– Vi synes det er bra at myndighetene har videreført bålforbudet mellom 15. april og 15. september. De nye reglene i «Forskrift om brannforebygging» presiserer blant annet at bålforbudet nå gjelder i all utmark, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening i pressemeldinga.

Ikke så strengt

Kommunene kan gjennom lokal forskrift fravike bålforbudet, dersom lokale forhold tilsier det. Ved spesielt stor brannfare kan kommunene innføre forbud mot å gjøre opp ild i bestemte områder også utenfor tidsrommet 15. april–15. september. Det er imidlertid tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann.

Brannmester i Balsfjord kommune, Morten Nilsen, mener reglene ikke er så strenge som de kan høres ut, og at de baserer seg mye på skjønn.

– Endringene er slik at man ikke lenger trenger å søke for å fyre opp et lite kaffebål. Vi i brannvesenet ønsker oss likevel en søknad når folk skal brenne større bål med for eksempel ubehandlet treverk, sier Nilsen.

På den måten slipper brannvesenet å rykke ut unødvendig, fordi de vet hva som foregår.

– Endringen går ut på at det er meldeplikt, men ikke for små kaffebål. Du kan jo likevel ikke fyre opp bål hvor du vil, som i tettbebygde strøk.

Han forteller at brannvesenet har utrykningsplikt om noen ringer og sier at det brenner i et tettbebygd strøk eller bak en fjøs.

– Og da er det bedre at noen har meldt ifra at de skal brenne noe den dagen, sier Nilsen.

Bråtebrann

Han anbefaler folk å bruke skjønn, huske på at de er ansvarlige for bål de tenner og sette seg inn i regelverket.

– Og er det noe man lurer på, så er det bare å ta kontakt med lokal brannvakt eller å gå på hjemmesida. Der er det både søknads-

skjema og informasjon om regelverket, sier Nilsen.

Noe i regelverket som han tror mange ikke er klare over, eller som de ser bort ifra, er bråtebrann.

– Det er faktisk ikke lov med bråtebrenning. Det er noe av den mest skadelige røyken som man kan få i seg. Det er en type røyk som er veldig kreftfremkallende. Bråtebrenning er ikke noe vi tillater, sier brannmesteren.

Han forteller at brannvesenet fort kort tid siden hadde en hendelse med gressbrann fordi noen forlot et bål.

– Man er pålagt å vise aktsomhet. Røyken er farlig, og det kan spre seg fort, sier Nilsen.

Powered by Labrador CMS