BRUKER DYKKERE: Ferskvannsbiologen bruker dykkere til å utføre gytefiskregistreringer. Dersom de ser oppdrettslaks i elva, harpunerer de den. Her er de på et tidligere oppdrag. Foto: Ferskvannsbiologen AS
BRUKER DYKKERE: Ferskvannsbiologen bruker dykkere til å utføre gytefiskregistreringer. Dersom de ser oppdrettslaks i elva, harpunerer de den. Her er de på et tidligere oppdrag. Foto: Ferskvannsbiologen AS

Fremdeles rømlinger i Balsfjord-elvene

BALSFJORD: Ferskvannsbiologen AS foretok i fjor drivtelling av gytelaks i utvalgte elver i Troms og Nordland. To av dem var i Balsfjord.

Publisert Sist oppdatert

Rapporten fra tellinga er nå offentliggjort. 12 elver i Troms og 29 elver i Nordland ble undersøkt av biologene. Ut fra tellinger tilbake fra 2012 viser at fjoråret var et spesielt godt storlakseår, og at andel mellomlaks også var høy sammenliknet med øvrige år.

Andelen rømt oppdrettslaks som ble påvist, var i Troms-elvene gjennomsnittlig 4,9 prosent av totalbestanden villaks. Målinger basert på biomasse, derimot, viser at denne andelen var 7,5 prosent. Gjennom et rettet uttak av oppdrettslaks med harpun ble gjennomsnittlig innslag, basert på antall fisk, redusert til 1,6 prosent i Troms.

Nordkjoselva

I Nordkjoselva ble det registrert 31 villaks, fordelt på 11 smålaks, 9 mellomlaks og 11 storlaks. Gytebiomassen av observert laks var anslagsvis 82 kg (15 hofisk), mens gytebestandsmålet er 259 kg hofisk eller 63 hofisk. Måloppnåelsen var dermed kun 31 prosent. De siste syv årene er gytebestandsmålet oppfylt kun én gang, i 2014.

Det ble registrert tre oppdrettslaks, noe som utgjorde en andel på 8,8 prosent av all laks i elva. Alle disse ble avlivet.

Den innrapporterte fangsten i elva i 2016 var på 39 laks, og ut fra antall laks observert under drivtellinga var beskatningsraten for laks dermed 55 prosent.

Det ble registrert 41 sjøørret i Nordkjoselva, de fleste mellom ett og tre kilo.

Lakselva Aursfjord

Elva ble undersøkt fra vandringshinder ved Elverum og ned til fisketrappa 15. september. Det ble registrert 200 laks, fordelt på 139 smålaks, 54 mellomlaks og 7 storlaks. Gytebiomassen av laks i 2016 ble beregnet til 245 kg, eller 109 hofisk, mens oppgitt gytebestandsmål er 90 kg hofisk. Dermed er måloppnåelsen 383 prosent. De siste fem årene har gytebestandmålet blitt oppfylt, og måloppnåelsen har ikke vært lavere enn 193 prosent.

Det ble observert og avlivet to oppdrettslaks. Avlivingen skjedde etter pålegg fra Salmar-Nor, som hadde hatt rømming.

Ut fra innrapportert fangst av 78 laks i elva i 2016, og ut fra antall laks observert under drivtellingen, var beskatningsraten for laks 28 prosent.

Det ble registrert 276 sjøørret, hvorav 96 var under ett kg. Kun to var større enn 3 kg.

Powered by Labrador CMS