Julebesøkene ble i fjor en snakkis:

ÅPNA OPP: Familien Kroken var en av familiene på Setermoen som åpna juledøra og ga to soldater fra US Marine opplevelsen av norsk jul. Nå søker Bardu kommune på ny juleverter for sine amerikanske venner. Foto: Fredrikke Fjellberg Moldenæs
ÅPNA OPP: Familien Kroken var en av familiene på Setermoen som åpna juledøra og ga to soldater fra US Marine opplevelsen av norsk jul. Nå søker Bardu kommune på ny juleverter for sine amerikanske venner. Foto: Fredrikke Fjellberg Moldenæs

Nå gleder nye US Marines seg til å oppleve norsk jul

BARDU: US Marine-soldater har ikke vært utenfor leiren etter at de ankom Norge og Setermoen i høst. Ordføreren garanterer at de vil være et koronasikkert julebesøk.

Publisert Sist oppdatert

2019 var det første året styrker fra US Marine, altså allierte, amerikanske soldater var lokalisert med ei rotasjonsavdeling på vintertrening i Indre Troms. Det samme året bestemte vertskommunen Bardu at de ville prøve å gi soldatene smaken på norsk jul. Derfor gikk de ut og søkte etter små og store familier i Bardu og omegn som kunne tenke seg å være vertskap for to-tre amerikanske soldater i løpet av jula.

Responsen lot ikke vente på seg. Nå vil de gjenta suksessen.

– De som var med på julebesøkene i fjor var utrolig fornøyde, og de har fortalt om opplevelsene sine til de andre. Julebesøkene har blitt en snakkis. De soldatene som kom hit tidligere i høst, var spente på om det igjen kunne lages til norske julebesøk for dem, sier ordfører Toralf Heimdal.

Første norske jula

Det ønsket vil han og Bardu kommune gjerne innfri, og nå oppfordrer kommunen bardudøler som har lyst på et julebesøk fra to-tre amerikanske soldater om å ta kontakt.

– De som er her, er for første gang i Norge i jula. De er spente og lurer på hvordan høytida er her til lands. Vi håper at folk vil ta imot dem og vise dem norske juletradisjoner, sier Heimdal.

De som ønsker å melde seg, kan ta kontakt direkte med ordføreren eller via epostadressen veteran@bardu.kommune.no.

I fjor var det flere titalls familier som fikk besøk av soldatene. I år er det færre US Marines på Setermoen, og enda færre som blir igjen over jula.

– Vi trenger ikke flere enn fem-sju familier, så klarer vi å få de ut. Det kan være et artig avbrekk for folk i jula å få et slikt besøk. Det trenger ikke være på selve julaften, det kan like gjerne være på 3. eller 5. juledag, eller nyttårsaften, forklarer han.

Koronahensyn

US Marine har selv et arrangement 28. desember, men ut over det har de ifølge ordføreren nok av tid. For soldatene blir julebesøkene deres første avbrekk siden de ankom Norge. Av koronahensyn har de hatt et strengt opplegg, hvor de ikke har fått forlate Setermoen leir. I jula blir det stille, da det er langt færre i leiren enn normalt.

Koronaregler skal overholdes også når de får dra på julebesøk. Samtidig er det kanskje flere bardudøler som nettopp på grunn av koronasitasjonen får ei annerledes jul enn normalt. Noen reiser kanskje ikke til foreldrene eller barna sine, og kanskje er det noen som ikke får det vante besøket fra barn, foreldre og øvrig familie som bor et stykke unna. Ordføreren forsikrer om at det amerikanske julebesøket skal være trygt.

– Dette er et helt koronasikkert besøk. Soldatene befinner seg kun i leiren, og de er er ikke noe utenfor leiren. De ble testa ved ankomst til Norge i høst, så det er ingen koronarisiko med dette.

Han hadde selv et amerikansk julebesøk i fjor. Opplevelsen det ga, gjør at han anbefaler det.

– Jeg syntes det var kjempeartig! Tilbakemeldingene vi fikk fra de som hadde besøk, var kun gode, sier han.

Powered by Labrador CMS