Langtidsplanen for Forsvaret:

JA OG NEI: Hæren får en ny manøverbataljon i Indre Troms, men får ikke nye transporthelikoptre på Bardufoss hvis regjeringa får sin vilje. Foto: Ole Sverre Haugli, Forsvaret
JA OG NEI: Hæren får en ny manøverbataljon i Indre Troms, men får ikke nye transporthelikoptre på Bardufoss hvis regjeringa får sin vilje. Foto: Ole Sverre Haugli, Forsvaret

Ja til ny kampbataljon – nei til hærhelikoptre

MÅLSELV: Regjeringa går inn for at Brigade Nord skal bestå av fire mekaniserte manøverbataljoner. Men sier nei til at Hæren skal få dedikert helikopterstøtte.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge stortingsrepresentant Kent Gudmundsen fra Høyre legger regjeringa opp til at forsvarsbudsjettet skal økes med totalt 16,5 milliarder kroner de neste åtte årene. Målet er at Norge skal bruke 2 prosent av brutto nasjonalprodukt på Forsvaret innen 2028.

– I lys av de enorme kostnadene som Norge har måttet ta på seg på grunn av koronaviruset, er 16,5 milliarder kroner et formidabelt beløp, sier Gudmundsen.

2. bataljon består

Økninga i forsvarsbudsjettet gjør blant annet at det vil bli etablert ytterligere én manøverbataljon i Indre Troms, slik at det totalt skal være tre slike bataljoner i Bardu og Målselv. Nøyaktig hvor den nye bataljonen skal etableres er ennå ikke kjent. Den fjerde manøverbataljonen i Brigade Nord blir Telemark bataljon i Rena leir. Panserbataljonen på Setermoen er også en del av brigaden.

– Det er naturlig at Brigade Nord fortsatt skal ha sitt tyngdepunkt i Indre Troms. Det betyr i praksis at 2. bataljon på Skjold blir mekanisert og at det skal etableres en ny mekanisert manøverbataljon i Indre Troms, forteller stortingsrepresentanten fra Troms.

Det innebærer at regjeringa har gått bort fra å omdanne 2. bataljon til en mekanisert manøverbataljon med mobiliseringsstatus. Både 2. bataljon og den nye manøverbataljonen vil få den taktiske og logistiske støtten de trenger fra brigadens støtteavdelinger i Bardu og Målselv.

Kent Gudmundsen framhever at satsinga på nytt artilleriskyts og luftvern på Setermoen fortsetter i den kommende langtidsplanperioden. Det vil gi Brigade Nord mer ildkraft og bedre beskyttelse.

Ja til spesialstyrkene

Regjeringa ønsker derimot ikke å prioritere å anskaffe transporthelikoptre til Hæren. Forsvarssjefen anbefalte i sitt fagmilitære råd å anskaffe slike helikoptre. I stedet anbefales det å anskaffe nye transporthelikoptre til spesialstyrkene når Bell 412-helikoptrene er utfløyet mot slutten av langtidsplanperioden.

– Det blir ikke etablert en ny helikopterskvadron på Bardufoss for å støtte Hæren. Når alle de fire manøverbataljonene til Brigade Nord er mekanisert, vil ikke Hæren ha det samme taktiske behovet for helikoptre. Det er ikke mulig å flytte stridsvogner med helikoptre, beretter Gudmundsen.

Han peker samtidig på at transporthelikoptrene til spesialstyrkene vil inngå som en del av Forsvarets totale kapasiteter, og at de kan samtrene med Hæren under øvelser. Han ser også for seg at tre Bell 412-helikoptre fortsatt vil være stasjonert på Bardufoss for å støtte Hæren inntil den helikoptertypen blir utfaset.

– Er du som stortingsrepresentant fra Troms bekvem med at Hærens avdelinger i Indre Troms ikke skal ha dedikert helikopterstøtte?

– Personlig og for Troms og Finnmark Høyre sin del skulle vi helst sett at man fant rom for å satse på dedikerte helikoptre til Hæren. Samtidig registrerer jeg at man fra Forsvarsdepartementet peker på at fullmekaniserte manøverbataljoner ikke har det samme behovet for dedikert helikopter. Dette vil jeg følge opp videre når Stortinget skal behandle saken, svarer Kent Gudmundsen.

Han legger til at helikoptermiljøet på Bardufoss totalt sett vil bli styrket fordi NH90-helikoptrene vil kreve så mye vedlikehold at det vil være behov for langt flere fagfolk.

Powered by Labrador CMS