ELGJAKT: I Bardu er man veldig godt fornøyd med jaktutøvelsen på skogens konge så langt ut i årets elgjakt. I Målselv derimot er det for mange jegere som løsner skudd som ikke er dødelig. Illustrasjon etter vellykket skudd. Illustrasjonsfoto: Leif A. Stensland
ELGJAKT: I Bardu er man veldig godt fornøyd med jaktutøvelsen på skogens konge så langt ut i årets elgjakt. I Målselv derimot er det for mange jegere som løsner skudd som ikke er dødelig. Illustrasjon etter vellykket skudd. Illustrasjonsfoto: Leif A. Stensland

For mange jegere løsner dårlige skudd

MÅLSELV: I Målselv er det så langt felt 280 dyr av ei kvote 361 dyr. Men det er for mange jegere som løsner skudd som ikke er dødelige.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har så langt 21 innmeldte påskytinger. Det er et for høyt antall. Til sammenligning var det 14 på nesten 300 felte dyr i fjor, sier Jørn Larsen.

Motsatt virkning

Som viltnemdas leder legger han til at med tanke på at det i fjor ikke var krav til jegerne om oppskyting, noe det var i år, skulle man forvente at antall påskytinger skulle være lavere i år.

– Hva er årsaken til at antall påskytinger seks uker før jakta er over allerede er syv flere enn på hele fjoråret?

– Det er ikke godt å si. Det kan være at jegeren i mange sammenhenger er for snar å trykke av uten å forsikre seg at skuddet vil være dødelig, samtidig at det er feil vurdering av avstand fra skytter til dyret, sier lederen i Målselv viltnemd.

Larsen forteller at to dyr er blitt avlivet dagen etter påskyting fant sted, hvorav ett var søkt om bruk av kunstig lys.

– Når det gjelder kasserte og funn av døde dyr er vi kommet opp i et antall på ni, sier Larsen.

Han opplyser samtidig at det fortsatt er mye elg i enkelte områder i kommunen, selv om det er noen jaktfelt som sliter med kvoten da det er lite dyr i aktuelle felt.

Gode jakttall for Bardu

Avdelingsleder landbruk i Bardu kommune, Ingeborg Nina Nygaard, kan fortelle at kommunes fem jaktvald så langt har felt ca. 200 av 227 dyr ifølge hjorteviltregisteret.

– Hjorteviltregisteret er stort sett oppdatert, da de 36 jaktfeltene omtrent daglig registrerer inn. Bardujegerne tok i bruk den nye registreringsmetodikken fra og med starten av jakta 2018 så vi har veldig gode bestandsdata i kommunen, sier Nygaard.

Hun forteller i så måte om ei elgjakt som har gått veldig greit hittil.

– Vi har få ettersøk som har gått ut over dag en, kun 5 meldinger til kommunen hittil. Også vektene på felte unge dyr virker fine i år, sier hun.

Mindre halvannenåringer

Samtidig legger hun til at enkelte plasser virker det å være mindre 1 1/2 åringer.

– Vinteren 2020 var en snøvinter og våren 2020 tøff, så det er jo lett å spekulere i om kanskje kalveproduksjonen fikk en liten knekk da? Men det kan ikke konkluderes noe enda før jakta 2021 er over og alle data registrert, avslutter Nygaard.

91 innmeldte i Balsfjord

Heller ikke i Balsfjord kan det konkluderes før jakta er over. Her er det innmeldt at det er skutt 91 dyr av ei kvote på 141.

– Det er nok felt flere dyr, men jeg ser på hjorteviltportalen at ikke alle har meldt inn, sier Espen Lindtveit, og legger til at året før ble det felt 119 elg i Balsfjord.

Som viltansvarlig i Balsfjord kommune har han inntrykk av at jakta har gått greit for seg i hele kommunen.

– På enkelte områder har jegerne vært raskere ferdig enn andre, men jeg har inntrykk av at det har vært bra med dyr overalt, sier Lindtveit.

Ikke helt vilt

På spørsmål om det har vært mange påskytinger sier han at det er meldt i inn seks tilfeller.

– Det synes jeg ikke er helt vilt. To av disse var ikke truffet. To ble funnet på ettersøk samme dag, og to ble funnet dagen etter at påskytingen fant sted. Det må også sies at alle jegere jeg har vært i kontakt med underveis har samtidig vært seriøse og lette å prate med, sier Espen Lindtveit.

Powered by Labrador CMS