FLERE ANMELDT: Ni flere enn i fjor er anmeldt for promillekjøring i Troms i januar, februar og mars. Illustrasjonsfoto: NTB/Scanpix
FLERE ANMELDT: Ni flere enn i fjor er anmeldt for promillekjøring i Troms i januar, februar og mars. Illustrasjonsfoto: NTB/Scanpix

Flere tatt for promillekjøring så langt i år – det vekker bekymring

På de tre første månedene av 2021 ble 82 personer tatt for promillekjøring i Troms politidistrikt. Det er ni flere enn på samme tid i fjor.

Publisert Sist oppdatert

Dette er tall som går fram i ei pressemelding som trafikksikkerhetsorganisasjonen MA – Rusfri Trafikk har sendt ut. De er bekymra for utviklinga.

I første kvartal blåste 82 personer til rødt i Troms politidistrikt. Sammenligna med første kvartal i 2020, er det ei økning på ni personer.

– Selv om økninga er minimal, er det bekymringsverdig at tallet på ruskjørere blir høyere. Jeg minner om at rus i trafikken tar rundt 20 liv hvert år. Det skal ikke mer enn et lite uhell til før dødsulykka er et faktum. Kampen for en rusfri trafikk er kontinuerlig, sier generalsekretær i MA – Rusfri Trafikk, Elisabeth Fjellvang Kristoffersen.

Nå skal det også opplyses at Troms politidistrikt i første fase av koronapandemien, som starta i første kvartal av 2020, reduserte kontrollvirksomheten sin.

Aldersgruppa på topp

I pressemeldinga går det videre fram at det er politidistriktene Øst og Sør-øst som hadde med flest hendelser knytta til ruskjøring i første kvartal i 2021. Her ble det anmeldt over 800 sjåfører for promillekjøring. På landsbasis er antallet på 2418 personer.

Trafikksikkerhetsorganisasjonen oppgir at det er folk i alderen mellom 25 og 44 år som står for halvparten av anmeldelsene.

– Det er jo paradoksalt at aldersgruppene som skal være forbilder for den kommende generasjonen av trafikanter er verst. Det bekymrer meg virkelig, og det bør heves noen øyenbryn i de tusen hjem. Atter en gang viser det seg at de mer erfarne sjåførene er verst bak rattet, sier Kristoffersen, og utdyper:

– Ser en på samme tall fra 2020, er de omtalte aldersgruppene også på toppen av statistikken. De hensynsløse holdningene til foreldregenerasjonen er påfallende.

Powered by Labrador CMS