BEROLIGER: Veterinær Ursula Schopf forteller at det er enkelt å fjerne flått selv. På bordet ser vi noen forstørrede varianter av flåtten. Foto: Sol Gabrielle Larsen
BEROLIGER: Veterinær Ursula Schopf forteller at det er enkelt å fjerne flått selv. På bordet ser vi noen forstørrede varianter av flåtten. Foto: Sol Gabrielle Larsen

Fire flått på få dager

LAKSVATN: Før fant man flått kun på dyr som hadde vært på reise sør for Polarsirkelen. Nå får dyr som har bodd hele sitt liv i nord også besøk av den ubudne gjesten. Én av disse er hunden Felix.

Publisert Sist oppdatert

Den siste uka har veterinær Ursula Schopf fjernet flått fra to hunder og en katt. Én av flåttene fant hun nært øyet til sin egen hund, Felix.

– Det var slik jeg skjønte at flåtten måtte komme herfra. Hunden min har kun vært her i området, sier Schopf.

Det er nå to år siden den første flåtten offisielt ble funnet på et dyr i Balsfjord. I år kan veterinæren på Laksvatn fortelle om flere eiere som har kontaktet henne etter å ha funnet flått på dyrene sine. Noen er både redde og fortvilte. Schopf er selv opprinnelig fra Østerrike, hvor flåtten er noe mer utbredt enn her til lands.

– Da jeg var liten kunne vi finne 10-30 flått på hunden vår etter en tur i skogen. Men slikt er jo vanlig i Østerrike, så vi ble ikke redd av den grunn. For meg er dette veldig vanlig, sier hun.

– Ikke få panikk

Nå ønsker Schopf å berolige de bekymrede dyreeierne.

– Folk trenger ikke å få panikk. For å få sykdom av et flåttbitt, så skal du være bra uheldig, sier hun.

Veterinæren forteller at man lett kan fjerne flåtten selv, dersom man benytter korrekt utstyr.

– Det verste man kan gjøre er å bruke vanlig metallpinsett, da blir flåtten irritert og spytter mest mulig munnsekret inn i blodet til verten, noe som gjør at sjansen for å få sykdommer er større.

Det lureste man kan gjøre som dyreeier for å forebygge, er å gå til innkjøp av ei flåttklype. De fleste dyrlegene selger disse. Dersom uhellet først er ute, kan man også bruke fingeren til å fjerne flåtten.

– Da er det viktig å vri mot klokka, og sakte skru den ut uten å klemme hardt, sier Schopf.

FLÅTTBITT: Hunden Felix har bodd hele sitt liv på Laksvatn. Men flått har han fått, likevel.

Kan bli betent

I dagene etter man har fjernet flått er det viktig å se etter hudforandringer som for eksempel hevelser og betennelser hos dyret. Dette kan skje hvis man ikke fjerner hele flåtten, inklusive hodet. Hodet kan syns som et svart prikk. Skulle pasienten får feber, må en veterinær kontaktes.

Det finnes forskjellige medisiner som kan gis forebyggende mot flått. Men ingen av disse beskytter 100 prosent. Flåtten trives der huden er tynn, og kan ofte sees rundt øynene, snuten og i lysken til dyrene.

– Til vanlig er den rødbrun i fargen, men når den har sugd seg full av blod, ser den mer grågrønn ut, sier Schopf.

Vaksinebesøk

Amanda Calder og Montana Mejia tok fredag turen til veterinæren på Laksvatn for å vaksinere ni Alaska huskyer. De har så langt ikke funnet flått på dyrene sine.

– Men om mange andre finner, så vil jeg tro det er en sjanse for våre også. Vi er ikke bekymret, men når vi vet at flåtten kan bære på en del sykdommer, så vil det være kjedelig om de blir bitt, sier Calder.

BEROLIGER: Veterinær Ursula Schopf forteller at det er enkelt å fjerne flått selv. På bordet ser vi noen forstørrede varianter av flåtten.

Powered by Labrador CMS