KRAFTIG BRANN: Brannmannskapene kunne ikke redde bolighuset som tok fyr i Bardu mandag morgen. Foto: Solveig B. Steinnes
KRAFTIG BRANN: Brannmannskapene kunne ikke redde bolighuset som tok fyr i Bardu mandag morgen. Foto: Solveig B. Steinnes

Eldre kvinne reddet ut av brennende hus

BARDU: Ei kvinne i 80-årene som bodde alene i et bolighus på Heimdal nord for Setermoen, måtte reddes av naboer da huset tok til å brenne mandag morgen.

Publisert Sist oppdatert

Brannvesenet fikk melding om brannen ved sjutida. Da de kom til stedet noen minutter senere, var huset allerede overtent. Brannmannskapene hadde nok å gjøre med å hindre at de andre husene i området ikke tok fyr. Slukkinga foregikk fremdeles ved nitida. Da var det bare ruiner igjen av huset.

Berget mor

Det var kvinnens datter, som bor i et av nabohusene, som først ble oppmerksom på brannen. Hun løp over gårdsplassen og fikk med seg mora ut av huset. Til alt hell hadde den eldre kvinnen allerede stått opp og kledd på seg. Brannen startet i stua, og kvinnen befant seg i kjøkkenet, der hennes datter fant henne og geleidet henne ut. Hun fikk ikke med seg annet enn det hun gikk og sto i, og hadde bare tøfler på beina.

Sønnen, som bor i det andre nabohuset, forsøkte etterpå å ta seg inn i huset med et pulverapparat for å forsøke å slukke, men måtte gi seg og komme seg ut. Han kom ikke lenger inn enn til gangen utenfor stua, før røyken ble så ille at han ikke klarte å puste.

Brannen utviklet seg raskt i det 50 år gamle bolighuset. Så snart varmen ble så stor at vinduene knustes, sto flammene ut av vinduene og spredte seg raskt også til andre etasje i bygningen.

Evakuerte nabohus

To nabohus ble delvis evakuert mens det hele sto på. Flammene sto høyt til værs, og vindkast førte flammene så nær de andre husene at det lenge var fare for at også disse skulle ta fyr.

– Vi ble advart om at det kunne bli farlig, forteller kvinnens svigerdatter som bor i det ene av de to husene.

Derfor plukket de med seg det som var vanskeligst å erstatte, dersom også deres hus skulle ta fyr, og bar det ut i bilen.

– Vi plukket med oss bildene, de er uerstattelige, og hunden ble plassert i bilen, for sikkerhets skyld, forteller hun.

Men de ble værende i huset. Til tider kunne de kjenne varmen fra brannen inne i sin egen stue.

– Brannmannskapene var raskt på plass, og det virket som om de visste hva de gjorde, så vi var egentlig ikke redd, forteller sønnen.

Traumatisk, men ikke dramatisk

Han prøver å avdramatisere det som skjedde. Huset som faren hans bygget på 60-tallet, og senere bygget på flere ganger, er helt brent ned. Hans mor mistet alt hun eide.

– Det er vel ikke stort av det hun hadde inne i huset som egentlig kan erstattes, sier han.

Men han fokuserer likevel på det som gikk bra. Ingen ble alvorlig skadet eller mistet livet. Det som gikk tapt, er bare døde ting. Det meste av det vil bli erstattet, selv om det ikke vil bli så lett å liste opp hva hun egentlig hadde.

– Hun hadde huset fullt av ting. Klenodier som hun hadde etter sine foreldre, og uerstattelige bilder fra svunne tider, sier han.

– Det blir nok vanskelig for henne å skulle forholde seg til det i tida som kommer.

Mandag ettermiddag var hun til undersøkelse hos legen for å sjekke om hun hadde fått i seg mye røyk. Og nå da hun er blitt husløs, er det stilt et rom til rådighet for henne på Barduheimen. Forsikringsselskapet hadde allerede mandag formiddag stilt et beløp til disposisjon, slik at de mest nødvendige klær og andre nødvendighetsartikler kunne kjøpes inn.

Etterslukking

Det tok bare omtrent en time fra brannen ble oppdaget til det meste av huset hadde falt sammen. Det brant ennå i ruinene i 8.30-tida, men ved 14-tida var det aller meste slukket.

Brannmannskapene fra Setermoen drev på med etterslukking og passet på at glør som fortsatt fantes i ruinene, ikke skulle blusse opp igjen.

– Vi lager vanndamp, slik at glørne slukkes, forklarte brannmann Brovold.

Han var en av de tre første som kom til stedet etter at brannen ble oppdaget. Da var huset allerede overtent.

Selve slukkinga gikk greit. Til å begynne med var det litt lite tilgang på vann, men etter kort tid fikk de koblet seg på et nærliggende vannuttak, og da gikk slukningsarbeidet greit.

– Det meste av innsatsen ble lagt på å hindre spredning, sier han.

Selve huset var det ikke stort å gjøre med. Det var allerede for overtent til å kunne reddes.

– Vi fikk meldinga noen få minutter over sju i morges, og var på stedet på under ti minutter, forteller han.

Politiet var på stedet noen minutter senere. De vil etterforske årsaken til brannen så snart det er mulig å ta seg inn i ruinene.

Powered by Labrador CMS