Nortura med godt regnskapsresultat:

REGIONSJEF: Regionsjef for Nortura-fabrikkene i Nord-Norge, Svein-Inge Jakobsen, skal lede utredningsprosessen i konsernet. Her avbilda da han var fabrikksjef for fabrikken i Målselv. Foto: Kari Anne Skoglund (arkiv)
REGIONSJEF: Regionsjef for Nortura-fabrikkene i Nord-Norge, Svein-Inge Jakobsen, skal lede utredningsprosessen i konsernet. Her avbilda da han var fabrikksjef for fabrikken i Målselv. Foto: Kari Anne Skoglund (arkiv)

Det vil ikke påvirke utredninga for anlegget i Målselv

MÅLSELV: Nortura la denne uka fram regnskapstall som viser en klart styrket lønnsomhet for konsernet. Det vil ikke bety noe for produksjonene som står i fare på slakteriet på Andslimoen.

Publisert Sist oppdatert

– Nei, det får ingen betydning for det utredningsarbeidet som vi er i gang med. Det er takket være ei omstilling som vi har jobbet med over tid som gjør at vi nå har gode tall å vise til, sier regionsjefen for Nortura-fabrikkene i Nord-Norge, Svein-Inge Jakobsen.

Nortura sine tall for 2020 viser at omsetninga økte med en milliard kroner i 2020 mot året før. Konsernet hadde ei omsetning på 24,7 milliarder og fikk et driftsresultat på 859 millioner kroner. Det gjør at eierne av konsernet kan se fram til å dele 135 millioner kroner i medlemsutbytte.

– Et solid resultat og en god løypemelding som viser at vi er på vei mot et nytt og sterkere Nortura, sier konsernsjef Anne Marit Panengstuen i Nortura i ei pressemelding.

Mer salg

Det gode resultatet til selskapet kommer som følge av rasjonaliseringstiltak over tid, i tillegg til mer salg som følge av mye stengte grenser under koronapandemien.

– Lagrene våre tømmes når svenskegrensen er stengt, sier regionsjef Svein-Inge Jakobsen.

Han sier de nå bare har 60-70 prosent dekning på slakt i forhold til hva markedet etterspør. Men større etterspørsel og solide regnskapstall for konsernet gjør ikke noe forskjell på den pågående utredningen av pølser og deiger i Målselv.

– Industriutviklingsplanen som ble lagt ut før ferien i fjor foreslår at Nortura skal fra tre til én pølsefabrikk, det er derfor en pågående utredning i Målselv nå, sier Jakobsen.

Utredningsarbeidet med strukturendringa for Målselv skal være ferdig i løpet av mars måned.

Utvikle produkter

I dag er Målselv den klart minste pølseprodusenten i konsernet med under 2 000 tonn totalt på årsbasis. Nortura sitt anlegg på Forus ved Stavanger har 12 000 tonn. I industriutviklingsplanen foreslås det at alle volumproduktene av Gilde sin pølseproduksjon skal samles i Tønsberg. Der produseres det nå årlig 17 000 tonn pølser.

– Det er ikke i takt med det grønne skiftet når vi må frakte råvarer nordover for å produsere pølser her i Målselv. Vi må heller satse på å utvikle produkter ved nordnorske slakterier basert på nordnorske råvarer, sier Jakobsen.

Bedre lokal merking

Han mener nordnorske forbrukere er bevisst på å kjøpe disse, men det krever også at merkinga blir bedre.

– Det er noe vi ønsker å jobbe videre med, sier Svein-Inge Jakobsen.

Den omstillinga som konsernet er inne i, mener han er nødvendig, også for nordnorsk landbruk.

Reaksjoner

Hvis omstillinga i Målselv ender med utfasing av pølse- og farseproduksjonen vil det ende med overtallige ansatte. Regionsjefen sier at det kom en del reaksjoner fra mange hold da nyheten om utredninga ble kjent, men han føler de fikk mer forståelse for dette da Nortura fikk forklart nødvendigheten med industriutviklingsplanen.

– Den skal gi oss økt konkurransekraft, sier Jakobsen.

Plan for ansatte

Hvor mange av de rundt 130 ansatte på Andslimoen som kan ende opp som overtallige ved ei strukturendring, vil ikke Jakobsen tallfeste. Det har vært antydet 30-40 ansatte, men dette skal utredningen avklare.

– Nortura har gode ordninger og omstillingspakker ved slike strukturendringer. Historisk sett hjelper Nortura alle med å finne ny arbeidsplass, sier regionsjef Svein-Inge Jakobsen.

Powered by Labrador CMS