KONFLIKTOMRÅDE: Reinbeitekonflikten mellom Norge og Sverige er foreløpig uløst. Nå har svenskene fjernet reingjerder inne ved grensa – mens norske myndigheter i sommer skal bygge de opp igjen. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB
KONFLIKTOMRÅDE: Reinbeitekonflikten mellom Norge og Sverige er foreløpig uløst. Nå har svenskene fjernet reingjerder inne ved grensa – mens norske myndigheter i sommer skal bygge de opp igjen. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB

Da norske myndigheter skulle sjekke reingjerdene inne ved svenskegrensa var de borte – og overraskelsen ble enda større da det viste seg hvem som hadde fjernet de

BARDU: Under en befaring i Sørdalen i Bardu i grenseområdet mellom Sverige og Norge oppdaget norske myndigheter at både de svenske og de norske reingjerdene var revet ned. Det viste seg at det svenske Sametinget stod bak.

Publisert Sist oppdatert

I ettertid har svenskene begrunnet avgjørelsen om å ta ned begge gjerder med at de ikke har noen betydning for reindrifta på svensk side. Men myndighetene i Norge viser til at gjerdene har betydning for drifta på norsk side. Derfor skal det norske gjerdet settes opp igjen. I sommer.

Utstyret er på plass og jobben skal gjøres straks det er sommer i fjellet. Gjerdene skal stå ferdig før september.

Fjernet

Den noe spesielle saka ble oppdaget i oktober i fjor. Da var det befaring inne i grenseområdene. Nye Troms får bekreftet fra Statsforvalteren at gjerdene var tatt ned, og at dette resulterte i et møte mellom norske og svenske myndigheter i januar i år.

I en brevveksling om saka går det frem at det svenske Sametinget først tok ned gjerdet på svensk side. Etterpå skal de ha sett at deler av det norske gjerdet lå nede, og dette ble da også fjernet ut fra vurderinger i forhold til dyrevelferd og miljø. Dette kom fram under et møte mellom Statsforvalterne både i Troms og Finnmark, Nordland og Trøndelag samt det svenske Sametinget 19. januar i år.

I brevene Nye Troms har fått innsyn i går det frem at området det er snakk om er omstridt.

«Et konfliktområde der det er vanskelig/umulig å få til enighet mellom norsk og svensk reindrift», heter det i en epost fra Statsforvalteren i Troms og Finnmark.

På plass

Ellen Margrethe Eira som er seniorrådgiver ressursforvaltning og næringsutvikling hos Statsforvalteren sier at man har som mål å få på plass igjen det norske gjerdet i løpet av sommeren og innen 25. august.

– Gjerdestrekningen på norsk side er på ca. 1.300 meter, forteller hun.

Det er understreket at gjerdet på norsk side vil ha en bedre funksjon om også det svenske gjerdet kommer opp igjen. Norske myndigheter mener derfor også at det svenske gjerdet bør settes opp igjen.

Saken er blitt kjent etter at Rohkunborri nasjonalpark og Bardu kommune ble klar over aktiviteten som nå er gjort for å få inn utstyr til gjenoppbygginga av det norske reingjerdet. Statsforvalteren har beklaget at det ikke er varslet om tiltaket inne ved grensa.

Powered by Labrador CMS