MULIG ÅRSAK: Dette er restene av et kjøleskap. Arnfinn Ljøkjell viser hvor kjølekompressoren som kan ha forårsaket brannen satt. Foto: Solveig B. Steinnes
MULIG ÅRSAK: Dette er restene av et kjøleskap. Arnfinn Ljøkjell viser hvor kjølekompressoren som kan ha forårsaket brannen satt. Foto: Solveig B. Steinnes

Brannårsaken kan skyldes elektrisk feil

BARDU: Årets to første måneder har vært preget av uvanlig mange branner i vårt distrikt. Og elektriske artikler er årsaken til de fleste.

Publisert Sist oppdatert

Brannen i Øvre Bardu i forrige uke er under etterforskning. Mannskaper fra politiet, brannvesen og Troms Kraft var onsdag på brannstedet for å lete etter brannårsaken. Det eneste som er igjen av huset, er et stort hull. Etterforskerne er fagfolk med lang erfaring og vet hva de skal se etter.

Farlig strøm

Elektrisk kraft er ofte kilden til branner i bolighus.

– Vi hadde til sammen 20 branner i Troms Kraft sitt distrikt i 2013. Halvparten av dem var forårsaket av feil med elektriske installasjoner, enten på grunn av tekniske feil eller på grunn av feil bruk, sier elektrisk ingeniør Arnfinn Ljøkjell fra Troms Kraft.

Han og de andre brannetterforskerne har hatt en hard start på 2014. Bare i årets to første måneder har det vært tolv branner i Troms Kraft sitt distrikt. Seks av dem i vårt område.

– Det er uvanlig mange branner på så kort tid, mener Ljøkjell.

Politiets brannetterforsker, politioverbetjent Kjetil Stenersen, er enig. Politiet i Målselv har hatt seks saker til etterforskning i år. To av dem er ferdig etterforsket, fire er fortsatt ikke ferdig.

I svært mange av tilfellene som er etterforsket i vinter, ser det ut til at feil på elektriske anlegg eller elektrisk utstyr har vært årsak til brannen.

– Hittil i år er det vel bare én brann som er ferdig etterforsket i Troms Kraft-distriktet, der det er en annen årsak, mener Ljøkjell.

Også brannen i Øvre Bardu ser ut til å ha startet i et elektrisk apparat. Politiet har sikret seg en kjølekompressor og en inntaksboks for strøm fra brannstedet, og regner med å ha identifisert brannårsaken. Konklusjonen blir imidlertid ikke trukket før alle rapporter er skrevet, en gang i neste uke.

Kulde utløser brann

Harde kuldeperioder som varer lenge, er en utløsende faktor .

– I lange og harde kuldeperioder blir de elektriske anleggene utsatt for ekstra store belastninger, sier Ljøkjell.

Ved harde belastninger øker temperaturen i ledningsnettet, og svake punkter i isolasjon eller koblinger kan forårsake at feil oppstår. Det brenner alltid mer når det er svært kaldt. Mange tar også i bruk elektrisk utstyr som lett forårsaker brann, som stråleovner og vifteovner, for å tilføre ekstra varme til huset på kalde dager.

– Elektrisk utstyr har kort levetid. I de senere årene er den bare blitt enda kortere, mener Ljøkjell.

Folk tenker ikke grundig nok igjennom farene ved å ha gammelt elektrisk utstyr i bruk. Ljøkjell anbefaler at folk setter seg inn i hvor lang levetid de forskjellige elektriske artiklene kan forventes å ha. Han påpeker også at det er viktig å bruke fagfolk til å installere elektrisk utstyr.

– Det finnes ting du selv kan gjøre, men veggfast utstyr er det bare elektrikere som har lov til å montere opp, sier han.

Sjekk selv

Han har også ei liste over faresignaler som folk selv kan sjekke for i husene sine. Hvis elektriske koblinger eller ledninger forandrer form eller farge, eller kjennes varme ut når du tar i dem, er det et faresignal. Hvis du merker en mistenkelig lukt av brent plast i huset, er det på tide å se seg om etter kilden. Blinkende lysrør eller plugger og brytere som ikke fungerer som de skal, gir også grunn til bekymring. Og hører du merkelige lyder som knitring, spraking eller fresing fra elektrisk utstyr, må du snarest mulig koble ut det aktuelle apparatet, og kjøpe nytt.

Ljøkjell anbefaler også at man skifter ut gamle ledningsnett i boligen. De fleste el-firmaer inngår avtaler om jevnlige kontroller av anleggene, og vil da si ifra hvis det er nødvendig med utskifting. Som en ekstra forsikring for å unngå brann kan man også få installert koblingsvern på kjøkkenet, der de fleste branner oppstår.

Powered by Labrador CMS