SØKTE IKKE: Ordfører i Balsfjord, Ole-Johan Rødvei, forteller at Balsfjord kommune ikke så det som nødvendig å søke etter Utøya-midler fra staten i fjor. Bardu kommune søkte etter midler, og ordfører Arne Nysted synes det er underlig at ikke flere rammede kommuner gjorde det samme. (Arkivfoto)
SØKTE IKKE: Ordfører i Balsfjord, Ole-Johan Rødvei, forteller at Balsfjord kommune ikke så det som nødvendig å søke etter Utøya-midler fra staten i fjor. Bardu kommune søkte etter midler, og ordfører Arne Nysted synes det er underlig at ikke flere rammede kommuner gjorde det samme. (Arkivfoto)

Balsfjord kommune ville ikke ha Utøya-støtte

BALSFJORD: Balsfjord kommune er en av mange kommuner som ikke søkte etter Utøya-midler i 2013.

Publisert Sist oppdatert

Etter at Utøya-rammede kommuner i 2011 og 2012 automatisk fikk støtte fra staten til psykososial oppfølging av de rammede etter tragedien 22. juli I 2013, måtte de forskjellige kommunene aktivt søke etter støtte fra staten. De måtte i søknaden skrive mer spesifikt hvordan pengene skulle brukes av kommunen. NRK skreiv tidligere denne uken at endringen i forutsetninger for å få penger førte til at langt færre kommuner fikk tildelt penger enn de to foregående årene. Dette førte også, ifølge NRK, til at 36 av de 50 millionene som staten skulle dele ut i 2013, ble stående urørt.

Søkte ikke

Balsfjord kommune var en av kommunene som ikke søkte etter midler i 2013. Eirin Kristin Kjær fra Laksvatn var en av AUF-ungdommene som ble skadet på Utøya, og kommunen fikk derfor automatisk midler i 2011 og 2012. Ordfører Ole-Johan Rødvei forteller at kommunen gjorde den vurderingen at det ikke var noe behov for å søke etter mer penger i fjor.

– Vi oppfattet det slik at det ikke var nødvendig å søke etter mer midler. Vi mente vi kunne bruke de ressursene vi allerede hadde, forteller Rødvei, uten at han kan gi noe nøyaktig tall på hvor mye penger kommunen satt igjen med etter midlene de fikk fra staten de par første årene.

Oppfølging

Ordføreren presiserer at han mener det viktigste har vært at de rammede og pårørende har fått den støtten og oppfølgingen i etterkant de hadde behov for.

– Så vidt jeg kjenner til, er Eirin Kjær fornøyd med den oppfølgingen som hun har fått her i Balsfjord kommune. Jeg har snakket med henne flere ganger i etterkant av 22. juli, og det er det klare inntrykket jeg har fått, sier Rødvei.

Han forteller også at Kjær, etter hva han har fått beskjed om, også har fått oppfølging i Tromsø kommune, der hun bor i dag.

– Det som må være det viktige, er at de som trenger det, får den oppfølgingen de behøver, sier han.

Bardu søkte

Bardu kommune ble som kjent hardt rammet etter Utøya-tragedien. En gruppe ungdommer reiste ned til Utøya, og to av dem kom ikke hjem igjen. Ordfører i Bardu kommune, Arne Nysted, bekrefter at Bardu søkte etter midler til psykososial oppfølging også i 2013. Han synes det er rart at ikke flere kommuner har gjort det samme.

– Det er litt underlig å se at det er så mye midler som står ledig. Dersom det er slik at det er mennesker som føler at de ikke er ivaretatt, er ikke det bra, sier Nysted.

Selv føler han at Bardu kommune har ivaretatt de rammede etter 22. juli på en god måte.

– Vi har i alle fall hatt en intensjon om å gjøre det. Vi har ikke fått noen tilbakemeldinger om at det er noen som ikke er ivaretatt. Den dialogen jeg hatt med pårørende og ungdommer som var der, bærer bud om at de har fått den oppfølgingen som de føler er relevant for dem, sier Nysted til Nye Troms.

Powered by Labrador CMS