Om ei drøy uke begynner NRK å filme til sesong to av suksess-serien «113»:

SNART PÅ TV-SKJERMEN: Ambulansearbeiderne på Nordkjosbotn ambulansestasjon er spente på hvordan det blir å ha et kamerateam med seg hvor enn de går resten av året. F.v: Tom Ivar Johansen, Simon Markussen, Renate Fossli, Gaute Edvardsen og Markus Belter. Foto: Ivar Løvland
SNART PÅ TV-SKJERMEN: Ambulansearbeiderne på Nordkjosbotn ambulansestasjon er spente på hvordan det blir å ha et kamerateam med seg hvor enn de går resten av året. F.v: Tom Ivar Johansen, Simon Markussen, Renate Fossli, Gaute Edvardsen og Markus Belter. Foto: Ivar Løvland

Ambulansearbeiderne i Nordkjosbotn blir TV-kjendiser

NORDKJOSBOTN: Om ei drøy uke «flytter» NRK inn på ambulansestasjonen i Nordkjosbotn. De skal nemlig være med i sesong 2 av dokuserien «113».

Publisert Sist oppdatert

På starten av nyåret begynte en dokumentarserie som skulle ta Norge med storm. I «113» fikk vi følge akuttberedskapen ved Universitetssykehuset Nord-Norge og deres møte med pasienter på sitt mest sårbare. Den første episoden hadde én million TV-seere, og plutselig ble ambulansearbeiderne som var med i serien kjente profiler over hele landet. Serien vant prisen for årets beste dokuserie under Gullruten i vår, men allerede før dette hadde NRK bestemt seg for å lage en ny sesong. Denne gangen blir flere ambulansestasjoner som er knytta til UNN med i serien, og det er nå bestemt at Nordkjosbotn ambulansestasjon er én av de utvalgte. På stasjonen er de 14 ansatte og to lærlinger, og alle har stilt seg positive til å bidra i serien. To av de som kan bli Norges nye ambulanseyndlinger, er Gaute Edvardsen fra Storsteinnes og Renate Fossli fra Målselv. Edvardsen har rundt 30 års fartstid i ambulanseyrket, og drev ambulansetjenesten i den tida den var privateid. Fossli begynte på Nordkjosbotn i mai i år, men har jobba som ambulansearbeider sia 2006. Både de og kollegene er spente på hvordan arbeidshverdagen blir framover.

– Det blir kamera på stasjonen døgnet rundt, det blir kamera i bilen og en journalist skal følge oss hele tida. Men etter å ha hatt kameraene tett på oss i ei uke, så blir vi vel vant til det, sier Edvardsen.

Filmes ut året

Allerede mandag skal NRK montere kameraer i ambulansene, og mandagen etter starter filminga for fullt. Og den stopper ikke med det første. NRKs filmteam skal være med helt til det nye året ringes inn. Edvardsen forteller at det er tatt ut ei gruppe som har blitt forespurt om de kunne tenke seg å være blant de som trekkes ekstra fram i serien hvis det lar seg gjøre. Edvardsen er én av dem.

– Jeg har ikke bestemt meg enda. Jeg skal bruke helga på å vurdere det. Det er en ganske stor overgang fra å være en anonym ambulansearbeider til å bli kjent igjen på gata, så det er ett av ankerpunktene som avgjør hva jeg bestemmer meg for, sier han.

Alle på stasjonen stiller seg positive til å vise fram Nordkjosbotn ambulansestasjon.

– Det er ei unik mulighet for ambulansetjenesten å vise befolkninga hva vi bedriver med. Før drev man med transport, men nå er det akuttmedisin på meget høyt nivå, sier Edvardsen.

Han ønsker samtidig å trekke fram hjertekompresjonsmaskina som de har fått takket være vinterens pengeinnsamlinger. Allerede har de hatt bruk for den flere ganger, og det kan fort hende man får sett den i aksjon på TV-skjermen.

Godt arbeidsmiljø

Det var to grunner til at akkurat de ble valgt av NRK. Først og fremst er ambulansestasjonen plassert slik at de har en god del møtekjøring både nordover og sørover, hvor de møter ambulanser fra blant anna Bardu, Målselv og Kåfjord for å overta pasienten og kjøre vedkommende videre til Tromsø. Den andre grunnen er det gode arbeidsmiljøet.

– De (NRK, journ.anm.) fikk inntrykk med det samme at her var det godt miljø. NRK hadde blitt anbefalt av andre stasjoner og UNN å undersøke Nordkjosbotn på grunn av godt miljø. Det er viden kjent i fylket, sier Edvardsen.

Allerede på mandag skal det monteres kamera i ambulansen. Renate Fossli og Gaute Edvardsen tror de blir å glemme at kameraene er der ganske fort. FOTO: IVAR LØVLAND

Godt humør, positivt innstilte medarbeidere og en god ledelse mener han er grunnen til at miljøet er så godt. Fossli kom til Nordkjosbotn ambulansestasjon i mai, og er godt fornøyd med sin nye arbeidsplass.

– Det er et veldig godt arbeidsmiljø og fagmiljø. Jeg er tatt veldig godt imot, sier hun.

Før hun fikk jobben, jobba hun ei stund som sykepleier på akuttmottaket på UNN mens hun tok ekstravakter i ambulansen. Det var et filmteam på akuttmottaket under filminga av første sesong av «113», men hun tror det blir en helt anna opplevelse denne gangen.

– I akuttmottaket var du veldig klar over at de var der, fordi de ikke filma der så masse. Så da ble det litt unaturlig. Jeg tror at når de er der hele tida, så glemmer vi dem litt bort, sier Fossli.

Hun viser til at på pasientmottaket tar man imot pasienten og får all nødvendig informasjon fra ambulansearbeiderne. Som ambulansearbeider følges man derimot helt fra man møter pasienten i deres hjem og til man har fått dem trygt fram til Tromsø.

– Det blir litt spennende å se om man klarer å være seg selv når man blir filma, eller om man er veldig obs på kameraene. Men når man har fokus på pasienten, så glemmer man at de er der, sier Fossli.

Pasientene må samtykke

Edvardsen har god tro på at de blir framstilt godt og riktig i serien, og tror som Fossli at filmteamet blir en del av inventaret rimelig raskt. Han ønsker også å påpeke at de som skulle ha behov for ambulansehjelp framover, selv får velge hvorvidt de vil være med i serien.

– Ingen av pasientene som motsetter seg det, vil bli filma, sier han.

De som godkjenner filming, vil også bli kontakta i NRK i ettertid for å bekrefte at de fortsatt ønsker å bidra i serien. Nå ser Edvardsen, Fossli og de andre kollegene fram til en litt annerledes arbeidshverdag.

– Det blir spennende, slår de fast.

"#Viktig stasjon

Regissør Helga Bones bekrefter at de skal følge ambulansearbeiderne på Nordkjosbotn-stasjonen.

– I år har vi bestemt oss for at vi kommer til å være i Tromsø, Nordkjosbotn og på Skjervøy. Så skal vi også filme litt på Svalbard, sier Bones.

I tillegg til å øke antall steder, har de valgt å filme over en lengre periode. Til og med nyttårsaften skal de filme ambulansearbeiderne og deres arbeidshverdag. Bones forklarer at de har hatt enesamtaler med 90 ambulansearbeidere i hele fylket, men at de også ser like mye på hvilke sted de ønsker å være for å skape variasjon og få ei bredde i ulike typer oppdrag.

– Grunnen til at vi har valgt for eksempel Skjervøy, er fordi de har bare én bil på vakt. Når de må kjøre til Tromsø, så er det et kjempestort område som blir uten ambulanse i de timene de er borte, sier Bones.

De har også et utfordrende øyrike, hvor de må ta i bruk en samfunnsbåt når det er behov for å gi hjelp til noen som bor på øyene.

– Når det gjelder Vollan, så er et en viktig stasjon. Vollan blir vindeledd mellom distriktet og inn til UNN, så for å følge historiene hele veien, har det vært viktig å også være der. I tillegg har vi hørt veldig mye flott om miljøet på Vollan fra alle hold, sier Bones.

Sendes neste høst

Sia de følger mange ambulansearbeidere, sier regissøren at det blir litt tilfeldig hvem som får i oppdrag å være mer profilert i serien. Selv om de kan se for seg hvem som kan passe som hovedpersoner, er det ikke alltid det blir slik.

– Plutselig er det en som tilfeldigvis er på vakt der det skjer noe veldig spesielt, og på den måten blir den ambulansearbeideren den viktigste personen i en episode, sier Bones.

Vinteren og våren blir å gå til klippinga av episoder, så de som gleder seg til en ny sesong, må bare smøre seg med tålmodighet. Til neste høst vil vi kunne se det ferdige resultatet på skjermen. Bones er godt fornøyd med å ha truffet ei bred målgruppe med serien, og har tro på at de vil nå minst like mange i denne sesongen. Seere fra fem år og oppover har venta i spenning fra episode til episode i forrige sesong, og Bones er ekstra stolt over å ha klart å treffe den vanskeligste målgruppa: nemlig de som er mellom 20 og 30 år.

– Det er veldig artig at vi har truffet så godt. Det er positivt at vi kan lage innhold med mening, sier Bones.

Powered by Labrador CMS