BLÅBERGET: Frodig løvskog i bunnen av lia i Blåberget i Bardu. Foto: Terje Tverås
BLÅBERGET: Frodig løvskog i bunnen av lia i Blåberget i Bardu. Foto: Terje Tverås

Naturreservat i Bardu utvides

BARDU: Nå kan Blåberget naturreservat bli større. En grunneier har tilbudt 255 dekar av eiendommen sin i Blåberget til frivillig skogvern.

Publisert Sist oppdatert

Fylkesmannens miljøvernavdeling har nå sendt ut oppstartsmelding for en utvidelse av Blåberget. Naturreservatet ligger 8-9 km øst for Setermoen, nord for Bardujord. Den nye arealet som kan bli med i verneområdet er på 255 dekar, og består i hovedsak av bratt sørvestvendt skogsli fra 120-500 høydemeter over havet. Det er ei skogsli kledd av frodig løvskog, og åpnere områder etter ras ovenfra. I nedre del av det området som det nå er snakk om å verne, finnes det ei større skogkledd myr.

Vernet tillater fortsatt beite, jakt, fiske, ferdsel og sanking av bær og matsopp, men ikke tekniske tiltak, forurensning eller hogst.

Blåberget naturreservat ble vedtatt vernet 1. desember 2017. Formålet er vern av skog. Fylkesmannen mottok i fjor vår et tilbud fra skogeierforeningen Allskog om ytterligere areal til verneområdet. En avtale mellom grunneieren og Miljødirektoratet ble underskrevet sent i høst, og nå sendes forslaget ut på høring.

Fylkesmannens miljøvernavdeling skriver i saksframlegget at økt areal i Blåberget vil dekke opp mangler i skogvernet i Troms og Finnmark for skogtypene gammel blandingsløvskog, gråor-heggeskog av lisidetype, rik sumpskog og kanskje også for kalkskog. Et større utvalg av ulike spesielle arter blir også vernet.

På eiendommen er det ei li med frodig og gammel løvskog, med mye død ved. Gamle stående og nedfalte trær brytes ned og blir da leveområde for mange spesialiserte arter, særlig av sopp, lav og insekter. Ras fra berget ovenfor påvirker skogen. Skogen varierer mellom gråorskog i nedre del, frodig bjørkeskog lenger opp, og noe rik sumpskog. Over lia er det litt kalkberg, og i nedre del ei større myr. Skoglia tiltrekker seg et rikt og varmekjært fugleliv. Flere av plantene som vokser der er varmekjære og kalkkrevende. Lia har i nedre del store bregneskoger av strutseving. Lenger oppe i terrenget vokser det mer av blomsterplanter som skogsvinerot, kranskonvall, bringebær, hundekjeks, skogstjerneblom og linesle, heter det videre i saksframlegget fra miljøvernavdelinga hos Fylkesmannen i Troms.

Prosessen med å utvide verneområdet i Blåberget følger en vanlig verneprosess, og selve forskriften blir ikke endret. Verken Sametinget eller reinbeitedistriktet trenger konsultasjon eller ei arbeidsgruppe, og Bardu kommune er informert om planene. Etter en offentlig høring med berørte parter og instanser vil Fylkesmannen sende ei tilrådning til Miljødirektoratet. Deretter går prosessen videre til Klima- og miljødepartementet for sentral behandling. Går alt etter planen vil en utvidelse av Blåberget naturreservat bli vedtatt ved en Kongelig resolusjon i Regjeringa.

Powered by Labrador CMS