Måtte stoppe rideskolen og utleie da landet stengte ned:

TRAVLE DAGER: Lærling Hanne Måsø (f.v.), ridelærer Natalie Grape Hansen og ridelærer Kathrine Kongsli har hatt ekstra mye å gjøre på hestesenteret da landet stengte ned. Her sammen med hesten Sunniva og stallens nyeste duo: kattene Trygve og Viljar.
TRAVLE DAGER: Lærling Hanne Måsø (f.v.), ridelærer Natalie Grape Hansen og ridelærer Kathrine Kongsli har hatt ekstra mye å gjøre på hestesenteret da landet stengte ned. Her sammen med hesten Sunniva og stallens nyeste duo: kattene Trygve og Viljar.

Men Hanne, Natalie og Kathrine har hatt mer enn nok å gjøre

OLSBORGMOEN: Det nasjonale hestesenteret på Olsborgmoen måtte stoppe rideskolen og utleie av ridehallen i mars. Takket være treningshester klarer de seg gjennom koronakrisa.

Publisert Sist oppdatert

Da Erna Solberg ga beskjed om nedstenging av store deler av landet 12. mars på grunn av koronaviruset, måtte Nasjonalt senter for Nordlandshest/Lyngshest AS på Olsborgmoen også stenge ned store deler av senteret. Rideskolene og utleie av ridehallen ble stoppa umiddelbart. Samtidig måtte tre av seks ansatte ved senteret rett i 14 dagers karantene.

– Det var heftig for oss som var igjen. Vi var trøtt og sliten, men det gikk, sier ridelærer Kathrine Kongsli.

Ingen krav om penger tilbake

Vanligvis bruker ungdommene som rir på senteret å hjelpe til med stell av skolehestene etter skoletid og i helgene. Nå måtte de gi beskjed til dem at de ikke kunne komme til stallen selv om skolen var stengt. I to uker var de bare tre stykker som kunne stelle og trene skolehestene. I tillegg måtte de være ekstra påpasselige med renhold, og alt av rideutstyr og stelleutstyr ble sprita mellom hvert bruk. Sjøl om den praktiske delen av rideskolen ble stoppa, har de hatt teoriundervisning over nett. Rideskolen betales på forhånd, men ingen har bedt om å få pengene tilbake sjøl om de går glipp av undervisningstimer.

– Det har vi vært veldig takknemlige for. De får en ekstra ridetime som kompensasjon, sier Kongsli.

14. april kunne de åpne opp litt. Da hadde de små grupper på fem stykker om gangen på rideskolen. Sia de måtte holde to meters avstand, måtte de yngste elevene ha foreldrene med seg til å hjelpe ved behov. Derfor kunne det ikke være mer enn to elever om gangen på yngste gruppene.

Arrangerer rideleir

Hestesenteret har tapt en del penger på å ikke kunne leie ut ridehallen i nesten to måneder. Hell i uhell er at det er flere som har tatt kontakt for å få dem til å trene hestene sine. Nå har de seks treningshester i stallen i tillegg til skolehestene, noe som har vært med å spe på inntekten.

– Vi har i utgangspunktet en ganske stødig økonomi, så vi har ikke hatt masse utestående fra leverandør. Det har ikke vært krise sjøl om det har vært mindre penger, sier Kongsli.

I mai kunne de begynne å leie ut ridehallen til rideklubben igjen. Klubben må sjøl sørge for å ha egne smitteverntiltak på plass og en smittevernsleder som sørger for at de følges. I mai fikk også elevene som har fordypning i hest på Senja videregående skole begynne med praksis hos senteret. De har også begynt å åpne opp for større grupper på rideskolene. Denne uka skal rideskoleelevene kanskje få lov til å stelle hestene sjøl igjen, noe som er et høydepunkt for mange. Om det blir ridestevner i løpet av sommeren eller høsten er foreløpig ikke avgjort. Avgjørelsen har de satt på vent til regjeringa har informert om framtidige lettelser. Men én ting er sikkert.

– Vi skal ha rideleir i uke 26, sier Kongsli.

Rideleiren blir å pågå i én dag og maks seks deltakere får være med. I uke 33 arrangerer de ny leir for åtte eller ti deltakere. Kongsli er glad for at de kan begynne å åpne for mer aktivitet på senteret, og at den mest utfordrende perioden forhåpentligvis er et tilbakelagt kapittel.

– Vi har ikke kjeda oss på jobb for å si det sånn, sier hun.

Powered by Labrador CMS