MED ORM: Nok en FIV-positiv katt, også fra Storsteinnes. Han var så full av orm at det kravlet i pelsen hans. Foto: PRIVAT
MED ORM: Nok en FIV-positiv katt, også fra Storsteinnes. Han var så full av orm at det kravlet i pelsen hans. Foto: PRIVAT

Måtte avlive enda en syk katt

BARDU: En hjemløs katt på Setermoen viste seg å være FIV-infisert. Dette viruset er utbredt i store deler av Troms.

Publisert Sist oppdatert

June Åsheim i Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø forteller at noen på Setermoen postet i ei lokal gruppe på nettet at de hadde en katt utenfor døra som ikke så særlig god ut. Den var floket i pelsen og sky, og varsleren etterlyste eieren. I kommentarfeltet kom det fram at også andre hadde etterlyst denne katten over flere år.

– Jeg så på bildene og beskrivelsen at dette var ei hjemløs katte som trengte hjelp med én gang. Jeg fikk tatt kontakt med dem som varslet og fikk kjørt er fangstbur dit med en annen frivillig, sier hun.

Nå gikk ikke denne katten i buret, men ble hentet hos noen naboer som hadde lokket den inn hos seg i huset.

– Det var som vi fryktet: Den var fryktelig syk. Den hadde FIV og knekte tenner, var floket og skitten i pelsen og hadde dårlig helse. Den måtte dessverre avlives.

Smittsomt

FIV står for felint immunsviktvirus og er utbredt mange steder i vårt nærområde. Nye Troms skrev for tre år siden om villkattene på Olsborg som ble fanget, hvor det viste seg at over halvparten var FIV-positive.

De siste fire år er det kartlagt FIV-smitte også på Bardufoss, i Heggelia, rundt Sagelvvatnet på Storsteinnes, samt i Ibestad, Lavangen, på Sjøvegan, på Tromsøya og i Tromsdalen. Men det meste er innover Reisadalen i Nordreisa.

FIV er et smittsomt virus, men det er ingen sykdom i seg selv. Det er beslektet med det menneskelige HIV-viruset som fører til aids, men er ikke farlig for andre dyr eller mennesker. En katt kan være bærer av viruset og være frisk i mange år, ofte hele livet, men til slutt brytes immunforsvaret ned, og katten blir syk av sekundærinfeksjoner. Det gjør at katten kan få betennelse i munnhula eller får kronisk urinveisinfeksjon, for eksempel. Når en katt utvikler FAIDS, «katteaids», er sykdomsforløpet ikke spesielt langvarig før den dør. Katten kan gå med et latent virus i kroppen som kan smitte andre katter.

Nok en FIV-positiv katt, også fra Storsteinnes. Han var så full av orm at det kravlet i pelsen hans.

Kastrere

– Det finnes ikke vaksine mot FIV i Norge. Men det er viktig at katter vaksineres ellers, sier Hege Gausdal Foshaug, leder i kattegruppa hos Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø.

Hun forteller at FIV kun kan smittes til andre katter via dype bitt eller paring. Da er det gjerne hannkatter som smitter hokatter ved at de biter dem i nakkeskinnet. Dessuten slåss hannkatter med hverandre, og de streifer langt. Dette er med på å spre FIV.

Foshaug understreker at det derfor er viktig å kastrere både hokatter og hannkatter. En ukastrert katt bør ikke slippes ut.

– En katt som er kastrert, vil ikke ha trangen til å slåss og oppsøke partnere. Dermed oppstår ikke smittesituasjonene like ofte som for en ukastrert katt som vil ha trang til å slåss og pare seg. Ei FIV-positiv kattemor vil kunne smitte kattungene via morsmelka. Kastrering er tiltak nummer én, sier hun.

Fremmede katter

I fjor fikk Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø inn 619 katter fra hele Troms fylke. Noen var smittet av FIV, og noen var veldig syk og måtte avlives. Resten ble tatt hånd om.

En katt som er testet FIV-positiv, må være innekatt resten av livet.

– Mange tror at katter med FIV må avlives, men det stemmer ikke, sier June Åsheim.

Hun oppfordrer folk som ser en katt de ikke kjenner i nabolaget fra før, til å ta et bilde av den, legge det ut på nettet og spørre om noen eier katten.

– Det skader ikke å spørre. Vi undersøker alltid om det er noen som eier den før vi henter den inn, med mindre den er åpenbart syk. Hvis den er åpenbart syk, henter vi samtidig som vi etterlyser eier, sier Åsheim.

Dessuten oppfordrer Foshaug om å ID-merke kattene slik at det ikke hersker tvil om eierskap dersom dyrebeskyttelsen blir varslet om en eid katt.

Powered by Labrador CMS