LEDER:

Mot tøffere tider igjen?

FLERE INNLAGTE: Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN). Foto: Terje Pedersen / NTB
FLERE INNLAGTE: Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN). Foto: Terje Pedersen / NTB

Kanskje kan vi på den måten, med frivillig tvang, unngå at vi får ei større nedstenging av samfunnet igjen, med de store ulemper det vil medføre for hele nasjonen vår.

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

Torsdag signaliserte Tromsø kommune det som vi en stund har ventet på; at det kan gå mot restriksjoner igjen i samfunnet vårt. Det er ikke så rart, og ikke så uventet heller, etter dager og uker med stadig økende smittetall i landsdelens «hovedstad».

Med over 1.000 nye koronasmittede daglig i landet vårt denne uka, og med opp mot nærmere 40-50 nye koronasmittede hver dag bare i Tromsø kommune, er det kanskje på tide at vi blir litt mer varsomme igjen, etter et par måneder med tilnærmet frislipp.

Onsdag satte Tromsø en negativ rekord vi håper ikke vil bli slått. 59 nye positive koronatilfeller ble da registret. I tillegg er 16 personer innlagt på UNN. Dessverre kom også det tredje dødsfallet med covid-19 denne uka ved sykehuset. Det første siden april i fjor.

Nå gjelder det for alle å ta rev i seilene igjen, og vise det ansvaret som skal til for å hindre ytterligere smitteoppblomstring. Kanskje kan vi på den måten, med frivillig tvang, unngå at vi får ei større nedstenging av samfunnet igjen, med de store ulemper det vil medføre for hele nasjonen vår.

Anbefalinga fra Tromsø er bare en anbefaling, men den er på sin plass, etter en smitteoppblomstring som synes vanskelig å kontrollere per nå. Kommunen anbefaler bruk av munnbind innendørs der det er vanskelig å holde avstand. De anbefaler at voksne reduserer antall nærkontakter, og de anbefaler at meteren igjen opprettes som «sikkerhetssone». De anbefaler også større grad av hjemmekontor for dem som kan benytte seg av det.

Rådene fra Nordens Paris kommer i tillegg til de vanlige rådene som vi har hatt hengende over oss i mange uker allerede, som det å holde oss hjemme om vi er syke.

Ordfører Gunnar Wilhelmsen ga på pressekonferansen torsdag klar beskjed om at rådene kun har virkning dersom de følges. Å være enig med han i det, er ikke vanskelig.

Det er her hver enkelt av oss må ta det ansvaret som påhviler oss, og det gjør neppe noen skade om vi også tar dette rådet til oss, også utenom Tromsøs bygrense.

Vinteren har gjort sitt inntog. Det betyr at koronaviruset i alle sine mutasjoner har bedre muligheter til å finne nye verter. Straks i inngangen til november er det lenge å vente til varmere temperaturer skal kunne hjelpe på med å minske virusspredninga.

Da er det opp til hver enkelt av oss å bidra. Først og fremst gjennom å sørge for å være vaksinert, dernest gjennom å hindre at vi gir viruset grobunn for at det sprer seg unødig lett.

Vi har hatt våre mindre utbrudd rundt om, også i «våre» kommuner. Det betyr at vi i nabokommunene til Tromsø på ingen måte er avskåret fra å få utbrudd. Det er heller påminnelser om at covid 19-viruset på ingen måte er et tilbakelagt stadie.

Fortsatt holdes antall sykehusinnleggelser på et akseptabelt nivå, og det gjør at regjeringa torsdag ikke valgte å innføre noen nye nasjonale tiltak. At antall sykehusinnleggelser ikke øker mer, kommer av at vaksinerte jevnt over ikke blir så syke at de må legges inn om de blir smittet.

En del prosent av den voksne befolkninga gjenstå fortsatt, før andelen som er vaksinert er på det nivået som helsemyndighetene ønsker. Det ansvaret hviler helt og fullt ut på hver enkelt av oss.

Å ikke ta vaksinen – eller ikke følge anbefalingene vi nå får – er et dårlig valg for hele nasjonen.

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS