LEDER:

Hets på ny arena

Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix

Netthets blant både unge og voksne har blitt et generelt samfunnsproblem i ei tid der altfor mange sitter med nesa i mobiltelefonen så snart de har et ledig øyeblikk.

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

• Adresseavisen skrev denne uka at netthets har blitt et så stort problem i ungdomsfotballen i Trøndelag at den regionale fotballkretsen der har bedt politiet om råd. Mens konfliktene i barne- og ungdomsfotballen tidligere handlet om spillet ute på banen, så utspilles alvorlige konflikter stadig oftere på nett når kampen er over. Trøndelag fotballkrets har jobbet med et titalls rapporterte tilfeller av trakassering via nettet de siste årene. «Vi bruker mye tid på saker som handler om netthets, rasisme, sjikanerende SMS-er og eposter. Vi ser en oppførsel som er blitt tøffere, mer usaklig og mer rettet mot enkeltpersoner», forteller leder Jan-Roar Saltvik i fotballkretsen. I noen tilfeller har ungdommer i 14-15-årsalderen fra Trøndelag blitt utestengt fra treninger og kamper i et gitt tidsrom som straff for netthets.

• Det som det nå rapporteres om fra Midt-Norge er selvfølgelig bekymringsfullt. Samtidig er det på ingen måte overraskende. Sosiale mediers inntog i barn og unges liv de siste årene har ikke bare bidratt til at deres mediebruk har endret seg radikalt. Det har også gjort at de nå har en langt røffere språkbruk både muntlig og skriftlig enn det som var tilfelle da deres foreldre var ungdommer. Mange unge har tillagt seg et stygt språk med bannskap og bruk av ord som de ikke vet den egentlige betydninga av når de slenger ut negative karakteristikker av andre. Ord som kan såre mottakeren langt inn i hjerterota.

• Problemet med netthets er dessverre ikke bare isolert til barne- og ungdomsfotballen. Netthets blant både unge og voksne har blitt et generelt samfunnsproblem i ei tid der altfor mange sitter med nesa i mobiltelefonen så snart de har et ledig øyeblikk. Mobiltelefonen har blitt et fantastisk multiredskap som man kan gjøre svært mye med. Den har blitt en universell fjernkontroll for mange i en hektisk hverdag. Samtidig har mobilen blitt et redskap for de som driver med mobbing og trakassering. Det gjelder også blant barn og unge. I dag har godt over 90 prosent av alle barn og unge i alderen 9 til 16 år en smarttelefon. Likevel viser undersøkelser at foreldrene snakker lite med barna om fornuftig mobilbruk. Det er ikke godt nok fra de som har ansvaret for at deres egne barn voksner opp med gode og sunne holdninger.

• Så langt har vi ikke hørt at netthets er et problem i ungdomsfotballen i Troms. Det er likevel ikke ensbetydende med at Troms er et netthetsfritt fotballfylke. Trøndelag er neppe det eneste fylket med et slikt problem. Det er all mulig grunn til å tro at netthets relatert til ungdomsfotball er utbredt i alle landets fylker. Selv i Trøndelag, som har tatt tak i problemet, regner de med at det er store mørketall. På langt nær alle melder fra om det de blir utsatt for. Mange velger heller å slutte med fotball enn å rapportere hendelsene. Det bidrar ikke til å oppfylle norsk barnefotballs verdigrunnlag som lyder: «Flest mulig – lengst mulig – best mulig».

• Dessverre finnes det ikke noen rask medisin for å motvirke netthets knyttet til fotball. Mobiltelefonene og internett har kommet for å bli, i hvert fall til de blir erstattet av annen teknologi. Da er godt gammeldags forebyggende arbeid er det beste redskapet. De voksne må være gode forbilder. De yngste bruker oss voksne som speil. Mye av ungdommens språk på nett er derfor et resultat av hvordan voksne oppfører seg på nett. Det er altfor mange voksne som har svin på skogen i den sammenheng. Samtidig må lagene og klubbene diskutere internt med sine spillere hva som er riktig mobilatferd. Det må etableres klare kjøreregler på mobilbruk i forbindelse med treninger og kamper. Men mest av alt må de voksne være til stede både mentalt og fysisk i hverdagen, slik at de om nødvendig kan slå ned på netthets blant barn og unge. Det betinger selvfølgelig at de voksne selv får nesetippen opp fra mobiltelefonen.

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS